Monument voor bemanningen van 4 bommenwerpers ME843 LE-U/HE988 AS-U/R1624 DX-U/HX291 BM-W

Aan de kerk van Lozen staat een gedenksteen die de voorbijganger herinnert aan drie vliegtuigcrashes. Het monument wordt gevormd door twee grote Maaskeien. Samen met Julien Mahieu deed Jean-Pierre Jegers onderzoek naar de verschillende crashes, met de medewerking van de gemeente Bocholt en onder impuls van Toerisme Bocholt werd dit monument neergezet. Bij de inhuldiging in 2000 zei burgemeester Jos Michels : “Het is weliswaar pas vele jaren na de droevige gebeurtenissen dat er een herinneringsmonument wordt opgericht. Doch voor het oprichten van een dergelijke gedenksteen is het in feite nooit te laat”.

Bij de crash van de Lancaster Mk I ME843 LE-U van het RAF 630 Sqn te Lozen op 22 juni 1944 kwamen 7 bemanningsleden om : P/O R.C. Hooper DFC, Sgt T.D. Fraser, W/O F.S. Dewis, Sgt P.H. Kano, P/O J.L. McKenna, F/L T. Neison en Sgt D.F.O. Synnott.

De Wellington Mk X HE988 AS-U van het RAF 166 Sqn stortte op 31 augustus 1943 neer in de Rondestraat te Lozen. Kwamen om het leven : P/O H.W. Heron, P/O C.O. Musto, Sgt J. Smith, Sgt T.I. Betts en Sgt L.J. Wakerell.

Het monument is ook een gedenksteen voor de bemanning van de Wellington R1624 DX-U van het RAF 57 Sqn die op 16 juli 1941 neerstortte in de Veldstraat te Lozen. Kwamen om het leven : Sgt G.D. Osborne, Sgt P. Wilson, Sgt H.E. Robinson, Sgt C.P. Blackburn, Sgt A.W. Evans en Sgt G.C. Caesar.

In november 2004 werd er in aanwezigheid van een vertegenwoordiging van de Canadese ambassade een vierde plaat bijgeplaatst voor een Halifax III van 433 Sqn. De HX291 BM-W stortte neer in Veldhoven. Drie bemanningsleden kwamen hierbij om, ze liggen begraven op het Brits militair kerkhof in Heverlee. De Halifax werd bemand door Pilot F/O W.L. Canter, Flight Engineer Sgt J.G. Cumming (+), Navigator F/O A.W. Norris, Air Bomber WO2 H.G. Bossevain (+), Wireless Operator F/O P.A. Schnobb, Air Gunner Sgt H.C. Seedhouse (+) en Rear Gunner F/Sgt A.M.P. Camenzulli.

Beelden: ©J.-P. Segers.
Datum gebeurtenis:
1944
Datum inhuldiging:
15/11/2000
Datum registratie:
04/02/2006
Adres:
Kerkplein Lozen

Nog geen locatie toegevoegd

FEEDBACK

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Ce site utilise des cookies pour optimiser votre expérience utilisateur. En continuant à surfer sur Internet, vous acceptez notre politique de confidentialité et d’utilisation de cookies. Accepter Lire Plus