Tachtig jaar na de crash van de B-17F 42-3227 ‘Ginger K’ van 534 BS 381 BG plaatste de vereniging Heem en Natuur Voeren, werkgroep Bommenwerper Teuven, een monument op de plaats waar het toestel op 17 augustus 1943 is neergestort.
Militair of Burger : Militaire
Op een informatiebord in Rotem leest u het verhaal van de laatste vlucht van de Whitley Z6578 KN-P, neergestort op 17 mei 1941. Drie bemanningsleden kregen een laatste rustplaats op het lokale kerkhof.
Op 27 mei 1940 stortte de Heinkel He 111H 9K+ van 7./KG51 neer op de hoeve van Camiel Bulcke, gelegen aan de Lovaart in Steenkerke. Boulton Paul Defiants van 264 Sqn RAF hadden het toestel neergeschoten.
De gevolgen zijn rampzalig; beide ouders, drie dochters, een weesmeisje en zeven Belgische soldaten van het 2de Regiment Jagers te Paard door het instortende puin bedolven en levend verkoold. Van de hoeve resteren alleen zwartgeblakerde muren.
Waarschijnlijk steunend op een ooggetuigenverslag schrijft priester Wilfried Pauwels: « Bij de crash kwamen zestien mensen om. Moeder Bulcke en drie dochters overleden ter plaatse. Vader Camiel werd met zware verwondingen weggebracht, maar stierf de volgende dag. Zeven Waalse soldaten die op de hoeve het middagmaal namen, overleefden evenmin de crash, net als de drie Duitse bemanningsleden. Op de hoeve vertoefden kinderen van de Veurnse Wezenschool. Eén van hen, Margriet Dewitte (16 jaar) van De Panne, liet ook het leven. »
De krant De Poperinghenaar van 30 juni 1940 bezorgt volgende info: Moeder Bulcke is Emma Verfaillie en de dochters heten Godelieve, Maria en Alice.
Officiële verslagen hebben het over vijf omgekomen bemanningsleden. Ze rusten op het Deutscher Soldatenfriedhof in Lommel: Gefr Alfred Kassegger, Gefr Paul Bartelt, Lt Rudolf Gild, vFw Alfred Göttlicher, Uffz Heinz Kannewurf (deze laatste als ‘onbekend’).
Op de begraafplaats van Steenkerke vonden we enkel dit graf van de zeven gesneuvelde Belgische soldaten. De graven van de burgerslachtoffers zijn vermoedelijk geruimd.
Gemeentelijk kerkhof, Steenkerkestraat, Steenkerke, Veurne. Naast het CWG-graf van Pilot Officer Wilson (zie database).
Bronnen:
westhoekverbeeldt.be en Aviation Safety NetworkDank aan Luc Van Waeyenberge
In Langemark staat dit gedenkteken voor de crew van de B-17G van 457BG 749BS. Alle bemanningsleden overleefden de noodlanding.
Sinds 4 augustus 2023 is in Steenokkerzeel het verticaal staartvlak van de C-130 CH08 als monument opgesteld. Het herdenkt Hercules-vliegtuigen en hun bemanningen en personeel die bijna een halve eeuw actief waren vanop de militaire basis van Melsbroek.
Franse militaire graven op de oude stedelijke begraafplaats van Roeselare
par Luc Wittemanspar Luc WittemansOp de stedelijke begraafplaats van Roeselare rusten 758 militairen, slachtoffers gevallen tijdens de Eerste Wereldoorlog, in het Franse ereperk. Drie van hen dienden bij de Franse Militaire Luchtvaart en sneuvelden in de laatste maanden van de Grote Oorlog.
Infobord en kapel voor Ltn Cowan en Ltn Jones, Bristol Fighter E2523 48 Sqn
par webmasterpar webmasterIn Lichtervelde staat een informatiebord en een kapel die herinneren aan de crash van Bristol Fighter E2523 van 48 Sqn RAF op 3 oktober 1918. De twee inzittenden, de Australische piloot Lieutenant James Basil Cowan en zijn waarnemer Lieutenant Ludlow Norman Jones kwamen om het leven.
Op de Franse militaire begraafplaats ‘Cimetière militaire du Plateau’ in Rossignol (Tintigny) rusten 677 gesneuvelde Franse militairen. Tussen voornamelijk slachtoffers van de bloedige gevechten tussen het Franse en Duitse Leger van 22 augustus 1914, rusten drie Franse militairen van de Franse MIlitaire Luchtvaart.
Gedenkteken voor de aanwezigheid van de Canadese Luchtmacht in Florenville
par Luc Wittemanspar Luc WittemansDe basis Marville in Frankrijk was gedurende twaalf jaren de thuis voor een deel van de Canadese Luchtmacht in Europa. Door de nabijheid van België vestigden een aantal Canadese families zich ook in België. Bij hun vertrek in 1967 lieten ze in Florenville een gedenkteken na dat herinnert aan hun aanwezigheid in deze Belgische gemeente.
Majoor Vlieger Edgard Potier en P/O Jean Moizet staan vermeld op het oorlogsmonument in Florenville. Potier huwde met een dame uit Florenville, Moizet werd hier geboren.