Elektrisch vliegen op Grimbergen

De Velis Electro bij de lader. (Foto Frans Van Humbeek)

Grimbergen, 13 april 2024. Vandaag vond op het vliegveld van Grimbergen een voorstelling plaats van elektrisch vliegen. Daarvoor werd de Velis Electro gebruikt van de Sloveense fabrikant Pipistrel (www.pipistrel-aircraft.com/).

Peter Snoeckx vloog in 2022 al met deze Pipistrel, ik verwijs dus graag naar zijn uitgebreid artikel voor een vluchtverslag (www.hangarflying.eu/2022/06/elektrisch-vliegen-geland-in-belgie/).

De Velis Electro OO-ELC op het vliegveld van Grimbergen. Op de romp staat het logo van RISE (Responsible Initiatives for a Sustainable Environment), een label dat verwijst naar het belang dat de ASL Group hecht aan het verkleinen van de ecologische voetafdruk. (Foto Frans Van Humbeek)

Recreatief Vliegveld Grimbergen (RVG, www.rvg.be) organiseerde in overleg met de ASL Academy een zeer geslaagde vliegdemonstratie met de Velis Electro OO-ELC (s/n VSW1280006). De verdeler voor Pipistrel in de Benelux is iFly (www.ifly.eu/).

De ASL Academy, onderdeel van de Belgisch-Nederlandse zakenjetoperator ASL Group, was met de Pipistrel Velis Electro de eerste die vanaf 26 maart 2024 volledig elektrisch aangedreven opleidingsvliegtuigen heeft ingezet voor de opleiding van piloten op de luchthaven van Antwerpen. De onderneming tekende in 2023 al overeenkomsten met Vaeridion (www.vaeridion.com/) en Lilium (www.lilium.com/) voor de levering van kleine elektrische passagiersvliegtuigen.

De Velis Electro bij de lader. (Foto Frans Van Humbeek)

Patrick Rosseau (secretaris RVG): “De voorstelling in Grimbergen was voor RVG zeer belangrijk in het kader van de hernieuwingsaanvraag voor de verlenging van de omgevingsvergunning voor het vliegveld. Voor de aanvraag werd RVG door het agentschap Zorg verzocht om een stappenplan op te maken voor de integratie van het elektrisch vliegen bij de opleiding van piloten.”

Zowel de CO2-uitstoot als het geluid van vliegtuigen moet verminderen. De inzet van elektrische vliegtuigen is een efficiënte stap in de duurzame transitie naar een groenere luchtvaart. RVG liet vandaag heel wat leden en instructeurs van Vliegclub Grimbergen en van de Sabena Aeroclub kennis maken met de Velis Electro en met de procedures eigen aan elektrische vliegtuigen. Met belangstelling wordt uitgekeken naar de feedback van piloten en instructeurs. Natuurlijk hoopt RVG dat ze clubs kan overtuigen om vooral voor de eerste uren van de opleiding te investeren in deze nieuwe vliegtuigen. De elektrische vliegtuigen hebben een vliegtijd van één uur (rekening houdend met reservetijd zo’n 40 minuten), wat zeker onvoldoende is om over verre afstanden te navigeren. De endurance voldoet wel om de student in het begin van zijn/haar opleiding de basismanoeuvres aan te leren zoals vluchtvoorbereidingen, taxiën, radiocommunicatie, circuittraining, enz.

Laden van de lithium-ion batterijen die voor en achter de piloot zijn opgesteld. (Foto Frans Van Humbeek)

Eerder was de Velis Electro al uitgeprobeerd op Liege Airport. Lesvluchten met dergelijke vliegtuigen met een beperkte autonomie, zijn moeilijk te organiseren op een drukke internationale luchthaven. Een vliegveld als Grimbergen leent zich perfect voor de opleiding met een zeer geluidsarme Velis Electro. Grimbergen is ook een ideale testcase voor Pipistrel. Nergens anders wordt hun toestel gebruikt vanop een startbaan van amper 614 meter (01/19). Grimbergen is bovendien een vliegveld dat zwaar inzet op het respecteren van procedures om geluidshinder voor omwonenden sterk te beperken.

Patrick Rosseau: “Uiteraard is RVG zich bewust van de huidige beperkingen van het elektrisch vliegen. Niettegenstaande deze restricties laat de technologische vooruitgang vermoeden dat deze beperking met elk nieuw ontworpen vliegtuig sterk zal evolueren, net zoals we gezien hebben bij de elektrische auto’s.”

Het team van RVG verwelkomde heel wat geïnteresseerden voor een demonstratievlucht met de Velis Electro. Vlnr. Joan Verlinden (Bestuur RVG), Patrick Rosseau (secretaris RVG) en René Van Campenhout (voorzitter RVG). (Foto Frans Van Humbeek)

Een Velis Electro kost ongeveer 200.000 euro, inclusief de oplader voor de batterijen. Na die vluchttijd en met een lege batterij, moeten de lithium-ion batterijen ongeveer een uur en twintig minuten worden opgeladen (van 35% naar 100%). De aanschaf van een Velis Electro is zeker een kostelijke investering in milieuvriendelijke technologie. Het biedt wel een grotere zekerheid voor de continuïteit van het Grimbergse vliegveld.

Picture of Frans Van Humbeek

Frans Van Humbeek

is hoofdredacteur van Hangar Flying. Hij is freelance luchtvaartjournalist en auteur van verschillende luchtvaartboeken. Frans probeert zowat alle facetten van de Belgische luchtvaart op te volgen, maar zijn passie gaat vooral uit naar het luchtvaarterfgoed en de geschiedenis van de Belgische vliegvelden. Binnen het redactieteam van Hangar Flying zorgt hij ook voor de updates van www.aviationheritage.eu.

Ce site utilise des cookies pour optimiser votre expérience utilisateur. En continuant à surfer sur Internet, vous acceptez notre politique de confidentialité et d’utilisation de cookies. Accepter Lire Plus

'Ce Accepter Lire Plus