Observatietoren van Flugplatz Peselhoek

In de zomer van 1940 begon de Luftwaffe met de aanleg van een vliegveld op het gehucht Pezelhoek van Poperinge. Het vliegveld was gelegen tussen de Westvleterseweg en de Poperingevaart. Naast het vliegveld werden enkele bouwwerken aangevat zoals de observatietoren en een loods voor onderhoud en herstelling van vliegtuigen. Het vliegveld is waarschijnlijk nooit echt in gebruik genomen en vanaf 1941 werd het gebruikt voor de kweek van groenten.

Na de oorlog is de toren nog gebruikt als uitkijktoren van de luchtafweer. Vanaf eind de jaren vijftig bleef de toren werkloos staan wat betekende dat de toren ook geen onderhoudswerkzaamheden onderging. Sinds 2007 is de toren beschermend als monument en sedert 2009 als bouwkundige erfgoed.

Momenteel is de toren nog privé-eigendom maar in maart 2021 kondigde het stadsbestuur van Poperinge aan dat ze de toren willen verwerven om hem te vrijwaren van verder verval. Bovendien willen ze de toren na de nodige restauratie- en aanpassingswerkzaamheden toegankelijk maken als uitkijktoren.

Voor meer details, zie het artikel op Hangar Flying

https://www.hangarflying.eu/2009/05/een-toren-in-poperinge/

Beelden: © Paul Van Caesbroeck
Datum gebeurtenis:
1940
Datum registratie:
04/02/2009
Locatie:
Observatietoren van Flugplatz Peselhoek
Adres:
Westvleterseweg 40, in de velden, Poperinge
Lengtegraad:
2°44’01.3″E
Breedtegraad:
50°52’23.1″N

FEEDBACK

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Ce site utilise des cookies pour optimiser votre expérience utilisateur. En continuant à surfer sur Internet, vous acceptez notre politique de confidentialité et d’utilisation de cookies. Accepter Lire Plus