Gedenkteken voor vier bemanningen van Bomber Command

Aan de kerk van Lozen staat een gedenksteen die de voorbijganger herinnert aan vier vliegtuigcrashes. Het monument wordt gevormd door twee grote Maaskeien. Samen met Julien Mahieu deed Jean-Pierre Jegers onderzoek naar de verschillende crashes, met de medewerking van de gemeente Bocholt en onder impuls van Toerisme Bocholt werd dit monument neergezet. Bij de inhuldiging in 2000 zei burgemeester Jos Michels : “Het is weliswaar pas vele jaren na de droevige gebeurtenissen dat er een herinneringsmonument wordt opgericht. Doch voor het oprichten van een dergelijke gedenksteen is het in feite nooit te laat”.

Bij de crash van Lancaster I ME843 LE-U van 630 Squadron te Lozen op 22 juni 1944 kwamen 7 bemanningsleden om : P/O R.C. Hooper DFC, Sgt T.D. Fraser, W/O F.S. Dewis, Sgt P.H. Kano, P/O J.L. McKenna, F/L T. Neison en Sgt D.F.O. Synnott.

Wellington X HE988 AS-U van 166 Squadron stortte op 31 augustus 1943 neer in de Rondestraat te Lozen. Kwamen om het leven : P/O H.W. Heron, P/O C.O. Musto, Sgt J. Smith, Sgt T.I. Betts en Sgt L.J. Wakerell.

Het monument is ook een gedenksteen voor de bemanning van de Wellington Ic R1624 DX-U van 57 Squadron die op 16 juli 1941 neerstortte in de Veldstraat te Lozen. Kwamen om het leven : Sgt G.D. Osborne, Sgt P. Wilson, Sgt H.E. Robinson, Sgt C.P. Blackburn, Sgt A.W. Evans en Sgt G.C. Caesar.

In november 2004 werd er in aanwezigheid van een vertegenwoordiging van de Canadese ambassade een vierde plaat bijgeplaatst voor een Halifax III van 433 Squadron. De HX291 BM-W stortte neer in Veldhoven. Drie bemanningsleden kwamen hierbij om, ze liggen begraven op het Brits militair kerkhof in Heverlee. De Halifax werd bemand door Pilot F/O W.L. Canter, Flight Engineer Sgt J.G. Cumming (+), Navigator F/O A.W. Norris, Air Bomber WO2 H.G. Bossevain (+), Wireless Operator F/O P.A. Schnobb, Air Gunner Sgt H.C. Seedhouse (+) en Rear Gunner F/Sgt A.M.P. Camenzulli.

Bij een bezoek aan het gedenkteken op 25 april 2021 stelden we vast dat het verplaatst is naar de andere kant van de kerk. De huidige plaats is echter veel minder zichtbaar en het staat ook het grootste deel van de dag in de schaduw van de kerk.

Beelden: © J.-P. Segers. | © Luc Wittemans 25/04/2021
Datum inhuldiging:
15/11/2000
Datum registratie:
04/02/2006
Locatie:
Gedenkteken voor vier bemanningen van Bomber Command
Adres:
Kerkplein, Lozerplein, Lozen, Bocholt
Lengtegraad:
5°33’38.3″E
Breedtegraad:
51°12’12.6″N

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer