Home » Wat is luchtvaarterfgoed?

Wat is luchtvaarterfgoed?

door webmaster

Volgens Van Dale is erfgoed ‘dat wat is overgebleven uit het verleden, m.n. materiële of immateriële zaken van historische of culturele waarde’. Erfgoed is dus wat we uit het verleden hebben overgeërfd, waaraan we waarde hechten en betekenis geven en wat we willen doorgeven aan de volgende generaties.

We nemen zowel roerend luchtvaart erfgoed op (museumcollecties, archieven, …) als onroerend erfgoed (gebouwen, monumenten, …) Immaterieel erfgoed (tradities, gebruiken, …) hebben we nog niet opgenomen. Zowel erfgoed dat door de overheid werd beschermd, geïnventariseerd of helemaal niet wordt erkend als nationaal erfgoed, is welkom in de databank.

Erfgoed opgenomen in onze databank verwijst altijd naar de Belgische luchtvaart, het gaat hem zowel om locaties in België als in het buitenland.

Graven (funerair erfgoed) worden opgenomen indien er een luchtvaartverhaal kan verteld worden over de overledene. We publiceren uiteraard geen foto’s van alle individuele luchtvaartgraven van de Commonwealth War Graves, vooral omdat deze al voldoende wettelijk beschermd zijn. Een individueel graf van een piloot op een begraafplaats krijgt meestal wel een plaats in de databank, omdat het vervallen van een concessie hier doorgaans leidt tot de verdwijning van een soms belangrijke grafsteen.

Graven van na het jaar 2000 krijgen (nog) geen plaats in de databank, dit omwille van de privacy-reglementering.

201706_UrselAvia02_TBR.jpg

Luchtwaardige historische vliegtuigen worden voorlopig niet opgenomen in ons databestand.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer