De C-119F & G Flying Boxcar bij de Belgische Luchtmacht

CP-14 gefotografeerd in Florennes. (Foto Guy Viselé)

Brugge, 15 september 2023. Op de opendeurdagen van de 15 Wing werd ook het boek ‘De C-119F & G Flying Boxcar bij de Belgische Luchtmacht’ voorgesteld, het tweede werk van onderzoeker en auteur Serge Verbeeck, na het eerder verschenen ‘De C-47B Dakota bij de Belgische Luchtmacht’. Gedurende 20 jaar heeft de C-119 zijn diensten verleend aan de Belgische strijdkrachten en de NAVO. Ze brachten hulp waar er nood was, zowel in Europa als Afrika. Vele honderden bemanningsleden hebben in totaal 157.456 uren met dit werkpaard gevlogen. Het was geen comfortabel vliegtuig maar het het was stevig gebouwd en deed wat ervan verwacht werd. “De C-119 was een vrij omstreden vliegtuig met op het einde meer tegen- dan voorstanders,” zegt Serge. “Dat was vooral het geval bij de piloten. Maar de capaciteitstoename was een zegen voor onze luchtmacht in vergelijking met de Dakota.” 

Dat Serge voorbestemd was om deze geschiedenis neer te pennen was al duidelijk bij zijn geboorte op 15 april 1957 in Mechelen, onder het geluid van alle mogelijke vliegtuigen van de 15 Wing. “Het zware geluid van een overvliegende Boxcar staat mij en heel wat andere bewoners uit de ruime regio nog voor de geest. Met formaties bestaande uit soms een tiental vliegtuigen was het een noodzaak om gesprekken te staken tot ze voorbij waren.”

Interviews

Waar hij in zijn vorig werk weinig tot geen getuigen meer vond over de pioniersperiode met de C-47, zijn in dit werk wel heel wat interviews afgenomen met bemanningsleden en grondpersoneel dat met de C-119 aan de slag ging. Het resultaat is net zoals de staat van dienst van de C-119s ronduit indrukwekkend. Het werk van 496 pagina’s neemt ons terug mee naar de jaren vijftig, toen de Belgische Luchtmacht dit robuust vrachtvliegtuig in dienst nam. We krijgen een levendig beeld van de technologische vooruitgang in die tijd.  

Een indrukwekkende formatie op lage hoogte tijdens de meeting van 25 juni 1967 in Melsbroek. (Foto Guy Viselé)

Vervolgens behandelt het boek chronologisch de operationele inzet van de C119F & G Flying Boxcar tijdens verschillende belangrijke militaire operaties en humanitaire missies, van ondersteuning van vredesmissies tot het bieden van noodhulp bij rampen. Daarbij wordt ook de inzet in de toenmalige kolonie belicht, met als uitschieter de onafhankelijkheidsstrijd in 1960 waarbij maar liefst 21 Boxcars werden ingezet. Hierbij kon de 15 Wing zich bewijzen voor de ganse wereld.

Helaas waren er in de loopbaan van de C-119 enkele crashes te betreuren. Serge neemt ons mee en rapporteert uit ongevallenverslag. Hij belicht niet enkel de oorzaken en technische aspecten, maar staat ook stil bij het menselijke leed.

 

Opnieuw tijdens een vliegmeeting, maar dit keer in Deurne in 1969. (Foto Guy Viselé)

Naast het militaire perspectief belicht het boek ook de technische aspecten van de C119F & G Flying Boxcar. Van de vliegprocedures tot een service file van alle vliegtuigen die in dienst zijn geweest. Door middel van foto’s, technische diagrammen en interessante feiten onthult het boek de unieke eigenschappen die de C119F & G tot een uitzonderlijk werkpaard maakten. 

Een van de hoofdleveranciers van de foto’s in het boek (en deze bespreking) is ‘onze’ Guy Viselé. Hier zien we hem staan op 24 februari 1969 in de deur van CP-28. 

Tot slot blikt de auteur terug op het einde van het tijdperk van de C119F & G Flying Boxcar bij de Belgische Luchtmacht en op de vervangingsprocedure. De vliegtuigen werden dan overgevlogen naar het toenmalige vliegtuigenpark op de Basis Koksijde. Ze werden er blootgesteld aan de zilte zeelucht, klaar voor de weinig succesvolle verkoop. De laatste landing van een Belgische C-119G vond plaats op 9 juli 1973. Uiteindelijk werden 26 Boxcars verschroot…

CP-31 in Koksijde, voor wat nu de loods van het 40e Squadron is. In Koksijde was toen het vliegtuigpark gevestigd, de toestellen werden er in de zilte zeelucht geparkeerd voor een eventuele verkoop. (Foto Guy Viselé)

Serge neemt ons ook mee naar het verhaal en de beelden achter het transport en de restauratie van de CP-10 in de Kazerne Groenveld in Melsbroek en de CP-46 in het Luchtvaartmuseum in Brussel, de enige twee exemplaren die bewaard zijn gebleven in ons land. 

‘De geschiedenis van de C119F & G Flying Boxcar bij de Belgische Luchtmacht’ is een must read voor luchtvaartliefhebbers, geschiedenisfanaten en iedereen die geïnteresseerd is in de rol van België in de luchtvaartgeschiedenis. Het biedt een uitgebreid en boeiend overzicht van de C119F & G Flying Boxcar en zijn impact op de Belgische Luchtmacht. Na dit epos beloofde Serge nog niet stil te vallen. Er zitten nog enkele boekprojecten aan te komen waaronder dat van de C-130 Hercules.

Door Tom Brinckman
Foto’s Guy Viselé

C-119 Flying Boxcar bij de Belgische Luchtmacht
verbeeckc47bserge@gmail.com
63 euro
496 pagina’s, A4 Hardback

Picture of Tom Brinckman

Tom Brinckman

Is de Hangar Flying webmaster en afkomstig uit Sint-Michiels Brugge. Hij is actief als grafisch medewerker en freelance (pers)fotograaf. Op jonge leeftijd raakte hij gefascineerd door militaire en kleine luchtvaart. Die luchtvaartpassie combineerde hij samen met fotografie. Als fotograaf en reporter gaat hij op zoek naar sterke beelden en verhalen uit de Belgische luchtvaart. Je kan hem ook vaak op airshows in binnen - en buitenland vinden... of met de neus in een goed (luchtvaart)boek.

Ce site utilise des cookies pour optimiser votre expérience utilisateur. En continuant à surfer sur Internet, vous acceptez notre politique de confidentialité et d’utilisation de cookies. Accepter Lire Plus

'Ce Accepter Lire Plus