Luchtcomponent demonstreert power en performance aan spotters

Foto Tom Brinckman

Florennes, 24 juni 2021. De Belgian Air Force Days ter gelegenheid van de 75ste verjaardag van de luchtmacht werden helaas geannuleerd om de gekende redenen. Maar aangezien de gezondheidssituatie ondertussen sterk verbeterde, organiseerde de Luchtcomponent en de Basis Florennes wel een spottersdag en sunsetshoot waarbij het aantal deelnemers beperkt was tot 400. Simultaan werden ook de demoteams van dit jaar voorgesteld aan de media. Naast het beperkt aantal deelnemers werd ook een drive-in formule gehanteerd, waarbij iedere wagen een plaats kreeg op de parallelle startbaan en zo een eigen bubbel vormde. Een fotoverslag van een geslaagd evenement waarmee de Luchtcomponent haar ‘power and performance’ wil tonen aan het publiek.

Het laatste operationele jaar van de C-130 Hercules. Voor menig fotograaf wellicht een van de laatste kansen om dit werkpaard van de 15e wing voor de lens te krijgen.

De NH90-TTH uit Bevekom komt binnen om deel te nemen aan de nightshoot. Helaas was de helikopter daarbij helemaal afgedekt met de nodige oranje ‘Remove Before Flight’-linten vooraleer de spotters tot bij de helikopter geraakten.

De Red Devils taxiën naar het TLP-platform om de persvoorstelling van de demoteams bij te wonen. Een ideale gelegenheid voor de spotters aan de oostzijde van de parallelle baan om wat taxishots te maken.

Naast de deelnemers aan de voorstelling van de demoteams kwamen ook de lokale F-16’s in actie. Dit duo keerde terug na een trainingszending in het buitenland.

De nieuwste aanwinst van de 15de Wing was ook present. De A400M demonstreerde enkele sierlijke vliegbewegingen.

De piloten van de speciaal geschilderde A109 ‘Razzle Blades’ trakteren het publiek niet enkel op indrukwekkende vliegmanoeuvres, ze maken traditioneel ook gebruik van flares om hun demonstratie extra kracht bij te zetten.

De lokale afdeling van de Luchtcadetten demonstreerde hun kunnen met de Piper L-21B Super Cub en een zwever. De Super Cubs zijn in gebruik als sleepvliegtuig om de zwevers in de lucht te trekken op basissen waar geen sleepinstallatie aanwezig is. In tegenstelling tot de zweefvliegtuigen zijn de Piper Cubs geen eigendom van de Air Cadets en worden ze uitsluitend gevlogen door personeel van de luchtmacht. De vliegtuigen vallen onder de verantwoordelijkheid van MCVZ/CMVV (Militair Centrum Voor Zweefvliegen / Centre Militaire de Vol à Voile) gevestigd in Goetsenhoven en rapporteren aan de 1ste Wing in Beauvechain.

De drive-in was een creatieve én effectieve manier om toch een luchtvaartevenement te organiseren volgens de geldende maatregelen. Helaas is dit natuurlijk enkel haalbaar voor kleinschalige evenementen. De geplande Belgian Air Force Days die volgens hetzelfde principe zou georganiseerd worden, werd uiteindelijk wel afgelast.

Toch één voordeel aan het grijze en vochtige weer:  ideaal om indrukwekkende vortexen te creëren bij het vertrek van propellervliegtuigen.

Ter gelegenheid van de 75e verjaardag kwam ook Spitfire OO-XVI een demonstratie vliegen, zowel solo als samen met F-16 van Vador. De Spitfire is het eerste jachtvliegtuig waar onze Luchtmacht ooit mee opereerde. Op 15 oktober 1946 stegen twee squadrons, het 349ste en 350ste smaldeel, op vanop hun RAF-oorlogsvliegveld in Fassberg, Duitsland. Hun landing op het vliegveld van Evere, was een onderdeel van de oprichtingsceremonie en betekende het prille begin van onze huidige Luchtmacht.

Het F-16 solo display team, met commandant-vlieger Stefan Darte ‘Vador’, als piloot, demonstreert, als ambassadeur voor onze Luchtcomponent, de wendbaarheid en kracht van de F-16 MLU op luchtvaartmeetings doorheen heel Europa. We zijn vooral benieuwd hoeveel meetings er effectief zullen plaatsvinden.

Op de staart van de Dark Falcon staat een serieuze knipoog naar de toekomst: de F-35. De komst van dit vijfde generatie gevechtsvliegtuig is trouwens een van de redenen waarom de Belgian Air Force Days niet naar een latere datum kon verschoven worden. De uitgebreide infrastructuurwerken die de komende jaren de basis van Florennes zullen inpalmen om de F-35 en de onbemande MQ-9B te huisvesten zijn ondertussen van start gegaan.

Naast de 75 jarige Belgische Luchtmacht, mag ook het 350ste squadron feestvieren dit jaar. De eenheid bestaat 80 jaar. Voor die gelegenheid kreeg FA-86 een special ontwerp op de staart. Opnieuw een ontwerp van Johan Wolfs en uitgevoerd door de schilderssectie van de 2de Tactische Wing van Florennes met sponsoring van Grafityp.

Deze L18C Super Cub draagt de kleuren en registratie L56 en is gebaseerd bij de Royal Belgian Defence Aeroclub op Florennes. Zijn militaire geschiedenis bij de Belgische Luchtmacht startte halverwege 1952 als onderdeel van het naoorlogse MDAP programma. In totaal werden er 157 Piper Super Cubs afgeleverd. Na de herstructureringen van de strijdkrachten in april 1954 werden de L18C’s toegewezen aan het Licht Vliegwezen en maakte de gele kleur plaats voor camouflage. Alle overblijvende Pipers werden in 1970 vervangen door Sud Aviation Alouette II helikopters, maar voor velen betekende dit niet het einde van hun vliegcarrière. Heel wat Cubs vonden hun weg naar civiele aeroclubs over heel Europa. L-56 bleef in ‘militaire’ dienst. Als OO-HBQ werd het in 1975 geregistreerd door de Aeroclub FBA in Butzweilerhof/Werl. De BSD/FBA waren de Belgische strijdkrachten in Duitsland (Belgische Strijdkrachten Duitsland of Forces Belgique Allemagne). De aeroclub exploiteerde een breed scala aan lichte vliegtuigen. Het bewijs van luchtwaardigheid verviel in 1990, maar het verhuisde toch mee naar België en werd uiteindelijk gerestaureerd. In 2005 werd het toestel opnieuw geregistreerd als OO-HBQ door de Belgian Defence Aeroclub.

Voor trouwe Hangar Flying lezers is de Sonaca 200 geen onbekende meer. Ook de spotters konden van dichtbij kennismaken met OO-NEW: in de namiddag met een vliegende demonstratie en voor de avondsessie in het decor van de operationele zone van het 1ste squadron in het zuidwesten van de basis.

Een F-16 met een indrukwekkend arsenaal onder de vleugels. Of hoe een bewapende missie er kan uitzien boven het Midden-Oosten: 2 x AIM-120 AMRAAM (station 1 en 9),  2 x AIM-9X (station 2 en 8), 1 x GBU-31 JDAM-bom (station 7), 4 x GBU-39 SDB ‘Small Diameter Bomb’ (rek 3). Een AN/ALQ-131 ECM pod (station 5), een Sniper targeting pod(station 5R) en twee standaard 370-US gallon (1.400 liter) brandstoftanks (station 4 and 6).

Het enige streepje zonsondergang dat we te zien kregen, zie je hier in de achtergrond bij Spitfire OO-XVI.

Na de fraaie demonstratie van tijdens de middag werden ook de toestellen van de luchtcadetten ook ‘s avonds opgesteld.

Na de grijze dag was eindelijk het blauwe uur is aangebroken. Het moment waarop heel wat fotografen hebben gewacht, want dat is hét ideale moment bij uitstek voor avondfotografie. Het blauwe uur is de benaming voor het verschijnsel dat ‘s ochtends, het uur voor zonsopkomst en ‘s avonds, net na zonsondergang bij bepaalde omstandigheden de lucht en de omgeving een blauwe kleur aannemen. Het blauwe uur is een onderdeel van de schemering en duurt meestal slechts een tiental minuten.

Een compositie met de Red Devils met het kunstmatige licht dat bij alle opstellingen was voorzien.

Het A109 Demo Team bracht voor de gelegenheid wat extra verlichting mee om de spectaculaire beschildering van hun helikopter nog beter te laten uitkomen. Let ook op de externe batterij die is aangesloten om de navigatieverlichting te kunnen aansteken.

Tegenlicht is ook licht. Dat kan zeker ook tellen voor deze F-16. Het blauwe uur in combinatie met de verlichting zorgde voor dit fraaie effect.

Ter gelegenheid van de 75-jarige luchtmacht kreeg FA-87 een speciaal kleurenschema aangemeten. De schilderssectie van Florennes deed er elf dagen om het ontwerp te schilderen op het vliegtuig. Het werd trouwens volledig geschilderd met behulp van stencils die in de sectie werden gemaakt. Geen stickers zoals bij veel hedendaagse speciale schema’s het geval is.

Dark Falcon in het donker… een mooie afsluiter van een mooi evenement.

Picture of Tom Brinckman

Tom Brinckman

Is de Hangar Flying webmaster en afkomstig uit Sint-Michiels Brugge. Hij is actief als grafisch medewerker en freelance (pers)fotograaf. Op jonge leeftijd raakte hij gefascineerd door militaire en kleine luchtvaart. Die luchtvaartpassie combineerde hij samen met fotografie. Als fotograaf en reporter gaat hij op zoek naar sterke beelden en verhalen uit de Belgische luchtvaart. Je kan hem ook vaak op airshows in binnen - en buitenland vinden... of met de neus in een goed (luchtvaart)boek.

Ce site utilise des cookies pour optimiser votre expérience utilisateur. En continuant à surfer sur Internet, vous acceptez notre politique de confidentialité et d’utilisation de cookies. Accepter Lire Plus

'Ce Accepter Lire Plus