Mirage 5, vijftig jaar in België

202008_50yrsMirage5-000_TBR

Brustem, 29 augustus 2020. De allereerste Mirage voor de Belgische Luchtmacht werd op 29 juni 1970 aan de grond gezet in Florennes. Hoewel de sexy – delta – dame al sinds 1994 uit dienst is, blijft ze de harten van heel wat Miragisten en liefhebbers beroeren. Om de gouden gebeurtenis de nodig luister bij te zetten kreeg Mirage BD 09 een speciaal kleurenschema aangemeten. Hangar Flying was er ook bij tijdens de officiële rollout van het toestel op deDroneport in Brustem.

Op Limburg Regional Airport – de voormalige luchtmachtbasis van Brustem/Sint-Truiden – hebben de vrijwilligers van Team BD 09 al heel wat werk verzet om de herinnering aan de Mirage vloot levendig te houden. Sinds de aankomst van de Mirage op 1 februari 2018 (zie ook het artikel van Bob https://www.hangarflying.eu/2018/02/le-mirage-5-bd-09-de-retour-a-brustem/) is er niets aan het toeval overgelaten om zowel het interieur van de cockpit als de buitenkant van deze vijftigjarige te poetsen en voorzichtig op te frissen. “De littekens van haar operationeel verleden zijn wel bewaard en verzorgd,” zegt Marcel ‘Celle’ De Petter. “We proberen ze niet te bedekken of verbergen, het vliegtuig heeft tenslotte meer dan 3930 vlieguren op de teller, vijf jaar bewaring in Weelde en een omzwerving in Frankrijk op haar actief.”

Mirage 5 BD 09 wordt voor de allereerste keer uit de hangaar van Limburg Regional Airport getrokken met de nieuwe bestickering.
Onder begeleiding van het enthousiaste team achter de restauratie van BD 09 wordt de oude dame behoedzaam voor Droneport gereden.

In samenwerking met SABCA en White Bison van Bierset heeft het team BD 09 alle info verzameld over het elektrisch gedeelte van de Mirage en zijn ze er in geslaagd om alle leidingen naar beide cockpits te herstellen. Zo kan de cockpit in full night flying configuratie gezet worden. Ook een van de beide Atar 9C motoren die het team in haar bezit heeft werd teruggeplaatst. Dankzij de aanschaf van een krachtige geluidsinstallatie kan de bezoeker een audio impressie krijgen van het start, taxiën en vertrekken… met de nodige decibels.

“Naast de grondige poetsbeurten kreeg de dame ook haar twee 1700 liter brandstoftanks terug onder de vleugels. Een operationele versiering die nog in Weelde werd gevonden. Als bonus gaf het team haar twee MSL-racks als verjaardagscadeau.”

2020 Het had een feestjaar moeten worden, maar Covid besliste er anders over… Toch kreeg BD 09 een gouden plunje aangemeten.

Goud 

Ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag kreeg BD 09 een behandeling met osmosewater. Daarna ging het bedrijf Grafityp uit Houthalen, dat eerder al F16’s en een C-130 bestickerden, aan de slag om het ontwerp van Johan Wolfs aan te brengen op de romp. De gouden vormen en tekst symboliseren het 50-jarig jubileum. In de 22-jarige operationele carrière vloog BD 09 in alle vier de smaldelen: 1ste smaldeel ‘Distel’, 2de smaldeel ‘Komeet’, 8ste smaldeel ‘Blauwe Cocotte’ en 42ste smaldeel ‘Mephisto’. Het insigne van elk van deze vier squadrons kreeg dan ook een ereplaats op het vliegtuig.

In de 22-jarige operationele carrière vloog BD 09 in alle vier de smaldelen: 1ste smaldeel ‘Distel’, 2de smaldeel ‘Komeet’, 8ste smaldeel ‘Blauwe Cocotte’ en 42ste smaldeel ‘Mephisto’…
… Het insigne van elk van deze vier squadrons kreeg dan ook een ereplaats op het vliegtuig.

Mirage familie

“Het is trouwens in die squadrons waar de kiem is gelegd om één Mirage familie te vormen,” zegt Celle. “De oudgedienden van op de Starfighter of de F-16 bellen me soms met de vraag hoe wij dat toch doen om iedereen bij elkaar te houden. Zij werkten volgens het Amerikaanse systeem waar de operationele squadrons en de maintenance gesplitst werden over de wing. Bijgevolg ken je elkaar minder goed. Bij ons was de flightline deel van het squadron. Wij waren toen met 110 mensen in het 8ste smaldeel en ook het 1ste telde evenveel mensen in de rangen. Allemaal droegen ze met trots hun squadronembleem. Je ging samen op zending, dat smeedt familiebanden met de collega’s. Het zorgde voor een gezonde onderlinge competitie tussen de smaldelen. Maar vandaag is dat wel gedaan hoor, nu is dat ‘wij Miragisten’. In juni was er door de Mirage Pilots Association (MPA) een groot feest voorzien. Door Covid-19 is dat natuurlijk uitgesteld, maar volgend jaar staat alvast de 50+1 op de planning.”

De allereerste Mirage voor de Belgische Luchtmacht werd op 29 juni 1970 aan de grond gezet in Florennes. Hoewel de sexy – delta – dame al sinds 1994 uit dienst is, blijft ze de harten van heel wat Miragisten en liefhebbers beroeren.

Sensation Flight

Wie ook eens wil voelen hoe het is om met een Mirage te vliegen kan dit virtueel beleven tijdens een Sensation Flight. De vluchtsimulatietechnieken in combinatie met een VR-bril doen de BD 09 herleven als in haar gloriejaren: opstijgen, op super lage hoogte vliegen en terug naar huis brengen voor een kiss-landing.

“We kunnen die belevenis aan twee mensen tegelijk aanbieden,” gaat Celle verder. “Zowel in de voorste als achterste cockpit kunnen ze met elkaar praten, maar ook met de operator. Nu vliegen we vooral virtueel rond Brustem, maar binnenkort laten we de mensen ook boven hun eigen huis vliegen. Voor de volgende belevenis kijken we nog iets verder. Dan willen we onze gasten meenemen op een virtuele vlucht boven Corsica zoals wij daar destijds onze schietperiodes beleefden. Opstijgen met een formatie van vier Mirages vanop de basis in Solenzara, om daarna op het schietterrein aan de slag gaan met bommen, raketten en het boordkanon.”

De vrijwilligers van Team BD 09 hebben al heel wat werk verzet om de herinnering aan de Mirage vloot levendig te houden.

“Iedereen van de luchtmacht is ooit wel eens in Corsica geweest,” blikt Celle nog terug. “Als ik al die kleine periodes bij elkaar samentel heb ik zeker anderhalf jaar van mijn leven daar doorgebracht. Virtueel vliegen boven Corsica brengt dus ook veel herinneringen met zich mee. Waar we willen eindigen met onze belevingsvlucht? Als een voormalige Miragist uitstapt en zegt: “dat is precies zoals vroeger”, dan zijn we er pas echt.”

“In de ontwikkeling van dat virtueel vliegen hebben we er een slordige 800 simulator uren op zitten om de ervaring op punt te stellen. Er is wel iemand die het kan programmeren, maar als piloten vliegen wij het: de motorinstelling, de snelheid boven het doelwit of de landing configuratie. Dat is allemaal zo specifiek met die deltavleugel. Je doet dat niet zomaar in een vluchtsimulator. Ik ben al veel langs geweest bij ontwikkelaar Michel Barreaux in Parijs of hij komt langs bij ons.”

Wie zelf een vlucht wil beleven kan terecht tijdens de opendeurdagen van het BD 09 Team, al verloopt dat door Corona ook wat gespreid. Voor mensen met een beperkte mobiliteit en diegenen die om welke reden ook niet in de cockpit van de Mirage willen klimmen, bieden we hen dezelfde vluchtervaringen aan, comfortabel zittend in een stoel aan de voet van het vliegtuig. Voor bedrijven en teambuildings hebben de Miragisten een apart programma uitgewerkt waarin ook de Sensation Flight vervat zit. Ook buiten de cockpit kunnen ze bezoekers het een en het ander tonen. Zo blijven ze de geschiedenis van de Mirage levend houden. 

Zelf de vijftigjarige Mirage 5 komen bewonderen en fotograferen? Iedereen is welkom tijdens de opendeurdagen? Check de Facebookgroep:  https://www.facebook.com/groups/190939791496166/ 

LOCATIE
DronePort Campus, Lichtenberglaan 1090,
3800 Sint-Truiden, België
https://droneport.eu/

OPEN DAGEN
Elke 2de zaterdag en 4de woensdag van de maand (niet op feestdagen)
€20,00 (per Sensation Flight)

PRIVATE SESSIES
Data op aanvraag
1/2 dag = €220,00 (15 Sensation Flights incl.)
1 dag = €420,00 (Sensation Flights incl., zoveel als nodig)
10-13u en/of 13-16u

DronePort op Limburg Regional Airport, de voormalige luchtmachtbasis van Brustem/Sint-Truiden, de thuisbasis van BD 09.
Picture of Tom Brinckman

Tom Brinckman

Is de Hangar Flying webmaster en afkomstig uit Sint-Michiels Brugge. Hij is actief als grafisch medewerker en freelance (pers)fotograaf. Op jonge leeftijd raakte hij gefascineerd door militaire en kleine luchtvaart. Die luchtvaartpassie combineerde hij samen met fotografie. Als fotograaf en reporter gaat hij op zoek naar sterke beelden en verhalen uit de Belgische luchtvaart. Je kan hem ook vaak op airshows in binnen - en buitenland vinden... of met de neus in een goed (luchtvaart)boek.

Ce site utilise des cookies pour optimiser votre expérience utilisateur. En continuant à surfer sur Internet, vous acceptez notre politique de confidentialité et d’utilisation de cookies. Accepter Lire Plus

'Ce Accepter Lire Plus