Grimbergen loodvrij

_DSC2664.jpg

Grimbergen, 30 augustus 2012. Vanaf zondag 12 augustus is op het vliegveld van Grimbergen (EBGB) loodvrije vliegtuigbenzine te verkrijgen, een primeur voor België. Hangar Flying plaatste zich aan de pomp en luisterde naar René Van Campenhout, voorzitter van Recreatief Vliegveld Grimbergen vzw (RVG, www.rvg.be). René is tevens ondervoorzitter en instructeur van Vliegclub Grimbergen vzw (VCG, www.vliegclub-grimbergen.be.)

De aanzet van RVG om te starten met de groene brandstof Total Avgas UL 91 was een EASA Safety Information Bulletin van 10 mei 2012. Die nota stelde dat geen extra toelating meer nodig was om UL 91 te gebruiken, op voorwaarde dat het vliegtuig al goedgekeurd was voor Avgas en dat de leverancier van de motor het gebruik van de loodvrije brandstof toestond. Firma’s als Cessna, Lycoming en Rotax gaven ondertussen duidelijke adviezen aan piloten. Er wordt precies meegedeeld welke motortypes geschikt zijn voor UL 91. Consulteer dus de adviezen van uw motorconstructeur.  Total zal binnen enkele maanden ook een site online zetten met de vliegvelden waar UL 91 beschikbaar is.

René Van Campenhout in gesprek met de auteur. René: “Het vroeg een hele papierwinkel om de nodige vergunningen te krijgen. Het aanbieden als eerste in België van deze groene luchtvaartbenzine is weer een blijk van de milieu-inzet van RVG en een stap in het voortbestaan van de kleine luchtvaart. “

Maakt UL 91 het vliegen weer een stukje duurder? René Van Campenhout: “Toen we enkele jaren geleden onze pompinstallatie vernieuwden hielden we al rekening met de strengste milieunormen. Aanvankelijk wilden we naast Avgas 100LL ook Mogas ter beschikking stellen. Maar Mogas haalt onvoldoende de kwaliteitsnormen voor de luchtvaart. De extra tank konden we nu vullen met de groene brandstof UL 91 i.p.v. Mogas. Onze UL 91 wordt aangevoerd van bij Total Petrochemicals in het Henegouwse Feluy. De raffinage van zowel 100LL als UL 91 gebeurt in Marseille. De prijs van de brandstof fluctueert zeer sterk. Voor 100LL betaalt de piloot aan onze pomp 2,5 euro per liter, UL 91 is toch 10 cent per liter goedkoper.”

Pompen voor Gasoil, UL 91 en 100LL.

Het platform waar in Grimbergen kan getankt worden voldoet aan de strengste normen. Er staan drie duidelijk gemarkeerde brandstofpompen, respectievelijk voor gasoil voor het grondmateriaal, UL 91 en 100LL. Een Micro Mesh – filter neemt de kleinste onzuiverheden weg uit de brandstof en zal de toevoer afsluiten indien er zich water in de fuel zou bevinden. Bij de bevoorrading van brandstof wordt de tankwagen aangesloten aan de aarding en de tankventilatie, bevuilde lucht in de ondergrondse tank wordt in de tankwagen gezogen. Een elektronische sonde zorgt voor een overvulbeveiliging zodat een tankwagen bij de bevoorrading de drie ondergrondse brandstoftanks niet laat overlopen. Een blauw paaltje bij de tanks is een kathodische bescherming die eventueel waarschuwt voor lekken in de ondergrondse tank. Bij de brandstofpomp bevindt zich een noodstop, eenzelfde noodstop is ook beschikbaar in het torengebouw. De vliegtuigen en de tankwagen staan op een spilvloer, weglekkende olie of brandstof wordt opgevangen door een olieafscheidingsfilter en naar een aparte afvaltank geleid. Uiteraard staat er blusapparatuur bij de brandstofpompen. Ook voor eventueel verontreinigd bluswater is er een aparte tank beschikbaar.

Let vooral op het groene label van de UL 91, dat zal u in de toekomst op verschillende Belgische vliegvelden herkennen. Links de microfilter.

René Van Campenhout: “Laat ons zeggen dat ongeveer 50% van de vliegtuigen op Grimbergen UL 91 kunnen tanken.  Op de brandstofpomp staat een duidelijk groen label. We hebben de pomp echter afgesloten, de piloot moet een sleutel gaan vragen bij de vliegveldoverste. Eens het gebruik van de UL 91 is ingeburgerd zullen we ook het slot verwijderen. Je begrijpt dat we geen enkel risico willen lopen met een eventueel verkeerd gebruik van deze nieuwe brandstof.”

Vooral veel ULM-piloten vliegen vandaag nog op autobrandstof die niet beantwoordt aan de strenge kwaliteitseisen van de luchtvaart. Leveranciers van autobrandstof moeten biobrandstof toevoegen aan hun benzine om te voldoen aan de Europese normen. Als additief wordt vooral ethanol gebruikt, precies dat product gaat motoren en slangen of filters aantasten. UL 91 is een loodvrij product zonder ethanol en is dus volledig aangepast aan de vliegtuigmotoren. Piloten van ULM-toestellen (nvdr. ULM’s zijn niet toegelaten op Grimbergen) die autobrandstof gebruiken moeten ook beseffen dat de kwaliteit van opgeslagen autobrandstof snel daalt. UL 91 wordt in optimale condities behandeld en de kwaliteit blijft dus veel langer op peil. Tijd dus om de overstap naar UL 91 te maken.

Boven op de microfilter geeft een groen bolletje aan dat de brandstof vrij is van water. Een rood bolletje duidt op de aanwezigheid van water, de toevoer van brandstof wordt dan automatisch gestopt.

Hangar Flying sprak ook met Bernard Van Diest, Aviation Manager Benelux van Total Belgium. Van Diest: “Meerdere Belgische vliegvelden bevestigden ons hun belangstelling om de nodige infrastructuur te plaatsen voor opslag en verdeling van deze brandstof. Op dit moment was enkel Grimbergen klaar met hun installaties en ze hadden ook de juiste vergunning. Het duurt al snel zes maanden om van de overheid de juiste vergunning te krijgen. We verwachten dat UL 91 in 2013 op verschillende Belgische vliegvelden zal beschikbaar zijn. Avgas UL 91 wordt nu ook al aangeboden in Nederland, Frankrijk, Zwitserland en Groot-Brittannië. Nog dit jaar starten we in Duitsland met de levering op het vliegveld van Bonn-Hangelar (EDKB). Momenteel is onze brandstof niet beschikbaar in de Verenigde Staten maar de politieke wil om een milieuvriendelijke brandstof op de markt te brengen is er wel zeer sterk, het is dus een kwestie van tijd. Wat de prijs betreft kunnen vliegvelden inderdaad de groene brandstof iets goedkoper aanbieden dan de 100LL, natuurlijk mits een voldoende grote afname van ons product.”

Frans Van Humbeek
Foto’s: Paul Van Caesbroeck

Picture of Frans Van Humbeek

Frans Van Humbeek

is hoofdredacteur van Hangar Flying. Hij is freelance luchtvaartjournalist en auteur van verschillende luchtvaartboeken. Frans probeert zowat alle facetten van de Belgische luchtvaart op te volgen, maar zijn passie gaat vooral uit naar het luchtvaarterfgoed en de geschiedenis van de Belgische vliegvelden. Binnen het redactieteam van Hangar Flying zorgt hij ook voor de updates van www.aviationheritage.eu.

Ce site utilise des cookies pour optimiser votre expérience utilisateur. En continuant à surfer sur Internet, vous acceptez notre politique de confidentialité et d’utilisation de cookies. Accepter Lire Plus

'Ce Accepter Lire Plus