Monument Halifax LL125 KN-K

Monument voor de Halifax LL125 KN-K 77 Sqn, gevallen te Fronville op 21 (20?) december 1943. Vijf bemanningsleden verloren het leven, ze liggen begraven op het Brits kerkhof van Hotton: F/O G.L. Hills DFM, Sgt W.A. Cockburn, Sgt R.F. Walter, P/O R.W. Pendergrest en S/L H.T. Bickerdike DFC.
F/O Terry Bolter kon het vliegtuig tijdig verlaten, dankzij het verzet kon de man terugkeren naar Groot-Brittannië. F/Ltn F.G. Shaw werd krijgsgevangen gemaakt. Op de plaats waar het toestel neerviel werd een kruis en een gedenkplaat opgericht. Het memoriaal werd op 30 september 1997 ingehuldigd. Het monument ligt midden op het militair domein van Marche-en-Famenne (grondgebied Fronville) en kan niet bezocht worden.
De bemanning ligt begraven op het Hotton War Cemetary.
Info Rik Verhelle, 1 november 2009: Het monument staat inderdaad binnen het omheind militair domein en is daarom niet toegankelijk voor het publiek of voor wandelaars. Het monument in Marche bevat een fout. De vermelding zes doden is verkeerd; er waren 5 doden en twee overlevenden in deze crash (F/LT F. G. Shaw, en F/O T. F. Bolter). Het Kamp Marche is op de hoogte van deze vergissing.
Info Rik Verhelle, 3 november 2009. Er waren vijf ipv zes doden. En er waren niet één maar twee ‘rescapés’. De zeven bemanningsleden waren:
F/Lt Frank. G. Shaw: overleefde de sprong maar werd gevangen genomen op de ontsnappingsroute; POW voor de rest van de oorlog. F/O Terence «Terry» Frank Bolter: ook hij overleefde de sprong; met hulp van de ontsnappingslijn ‘Comète’ kon hij, via Frankrijk en Spanje, Engeland vervoegen.
Sqn Ldr Herbert F. Bickerdike, F/O Robert W. Pendergrest, Sgt R. F. Walter, Sgt William A. Cockburn, en F/O Gordon L. Hills kwamen om in het vliegtuig en zijn te Hotton begraven.
 
Update door Rik Verhelle, 18 oktober 2010:
Houten kruis met metalen Christusbeeld, en granietblok met herdenkingsplaat.
De gedenkplaat werd vernieuwd op 13 oktober 2010.
Crash Halifax LL 125 van 77 Sqn op 20 dec 1943. Op terugweg van bombardement Frankfort neergeschoten door Oblt Wilhelm Henseler in Me-110 (4/NJG1) om 20.43 uur. Vijf doden liggen begraven te Hotton War Cemetary (sector V-5, graven 1 à 5), één bemanningslid werd POW, één bemanningslid ontsnapte en vervoegde Engeland via de ontsnappingslijn Comète.
Op de oude herinneringsplaat stond een fout (6 doden – 1 overlevende). Deze plaat werd vervangen (5 doden – 2 overlevenden) en opnieuw ingehuldigd met militair eerbetoon op woensdag 13 oktober 2010.
Het kruis en gedenksteen werden opgericht in 1997 nadat opsporingen met metaaldetector de plaats van de crash bevestigd hadden.
 
 

Update door Rik Verhelle, 17 juli 2011:
de gedenkplaat werd op 13 oktober 2010 vernieuwd (zie foto’s van de vernieuwde plaat).
 
Beelden: © Rik Verhelle, 13/10/2010 | © Rik Verhelle | © Rik Verhelle
Datum gebeurtenis:
20/12/1943
Datum registratie:
25/11/2006
Adres:
Militair domein Marche-en-Famenne

Nog geen locatie toegevoegd

FEEDBACK

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Ce site utilise des cookies pour optimiser votre expérience utilisateur. En continuant à surfer sur Internet, vous acceptez notre politique de confidentialité et d’utilisation de cookies. Accepter Lire Plus