Monument voor de bemanning van Halifax V LL125 KN-K 77 Sqn

Monument voor de Halifax V LL125 KN-K van 77 Squadron, gevallen te Fronville in de nacht van 20 op 21 december 1943. Op terugweg van bombardement Frankfort neergeschoten door Oblt Wilhelm Henseler in Bf 110 (4./NJG 1) om 20.43 uur. Vijf bemanningsleden verloren het leven, ze liggen begraven op de Commonwealth begraafplaats van Hotton (sector V-5 graven 1 tot 5): F/O G.L. Hills DFM, Sgt W.A. Cockburn, Sgt R.F. Walter, P/O R.W. Pendergrest en S/L H.T. Bickerdike DFC.
F/O Terry Bolter kon het vliegtuig tijdig verlaten, dankzij het verzet kon de man terugkeren naar Groot-Brittannië. F/Ltn F.G. Shaw werd krijgsgevangen gemaakt. Op de plaats waar het toestel neerviel werd een kruis en een gedenkplaat opgericht. Het memoriaal werd op 30 september 1997 ingehuldigd. Het monument ligt midden op het militair domein van Marche-en-Famenne (grondgebied Fronville) en kan niet bezocht worden.
Info Rik Verhelle, 1 november 2009: Het monument staat inderdaad binnen het omheind militair domein en is daarom niet toegankelijk voor het publiek of voor wandelaars. Het monument in Marche bevat een fout. De vermelding zes doden is verkeerd; er waren 5 doden en twee overlevenden in deze crash (F/LT F. G. Shaw, en F/O T. F. Bolter).
Info Rik Verhelle, 3 november 2009. De bemanningsleden waren: F/Lt Frank G. Shaw: overleefde de sprong maar werd gevangen genomen op de ontsnappingsroute; POW voor de rest van de oorlog. F/O Terence «Terry» Frank Bolter: ook hij overleefde de sprong; met hulp van de ontsnappingslijn ‘Comète’ kon hij, via Frankrijk en Spanje, Engeland vervoegen.
Sqn Ldr Herbert F. Bickerdike, F/O Robert W. Pendergrest, Sgt R. F. Walter, Sgt William A. Cockburn, en F/O Gordon L. Hills kwamen om in het vliegtuig en zijn te Hotton begraven.
Update door Rik Verhelle, 18 oktober 2010: de gedenkplaat werd opnieuw ingehuldigd met militair eerbetoon op 13 oktober 2010 met ditmaal de correcte info over de bemanning.
Beelden: © Rik Verhelle, 13/10/2010 | © Rik Verhelle
Datum gebeurtenis:
20/12/1943
Datum registratie:
25/11/2006
Locatie:
Monument voor de bemanning van Halifax V LL125 KN-K 77 Sqn
Adres:
Militair domein Marche-en-Famenne

Nog geen locatie toegevoegd

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer