Glasraam als herinnering aan F/L Noel Patrick Whaley DFC, Spitfire PR.XI PL919 541 Sqn

Spitfire PR.XI PL919 van het 541 Sqn werd op 24 december 1944 neergeschoten, vermoedelijk nabij Bleialf, 10 km west-noordwesten van het Prüm (Duitse deelstaat Rijnland-Palts). De piloot Flt Lt Noel Patrick Whaley (DFC, RNZAF) werd eerst begraven te Bleialf en later opgegraven om een plaats te krijgen op het Amerikaanse militair kerkhof van Foy nabij Bastogne. Daarna werd hij overgebracht naar het Britse kerkhof van Bure, 15 km ten noordwesten van St.-Hubert. Uiteindelijk zou hij een laatste rustplaats vinden in Hotton. Luc Wittemans en Errol Martin uit Nieuw-Zeeland vonden een glasraam ter ere van Whaley in de kapel Notre Dame d’Haurt in Bure (de naam van de kapel is d’HAURT en niet d’Huart zoals in sommige bronnen aangegeven).

De kapel is opgedeeld in twee delen en het deel waar het glasraam kan gezien worden is afgesloten met een hek beveiligd met een hangslot. Met de rug naar de ingang bevindt het glasraam zich aan de linkerkant, achter het hek. Het glasraam kan alleen goed gezien worden als dat deel van de kapel geopend is.

Beelden: © Steven Volckaerts, 17/02/2007
Datum gebeurtenis:
24/12/1944
Datum registratie:
17/12/2006
Locatie:
Glasraam als herinnering aan F/L Noel Patrick Whaley DFC, Spitfire PR.XI PL919 541 Sqn
Adres:
De Kapel Notre Dame d’Haurt (Batis d’Haurt (straatnaam), Bure, Tellin) is gelegen aan het einde van een doodlopende weg. De weg naar de kapel is op verschillende plaatsen aangegeven met wegwijzers.
Lengtegraad:
5°14’22.1″E
Breedtegraad:
50°05’59.1″N

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer