Airventure, uw luchttaxi op maat

oosxb.jpg

Deurne, 26 juni 2008. De laatste jaren is de regionale luchthaven Antwerpen uitgegroeid tot een bruisende zakenluchthaven. Wat Deurne heeft moeten inboeten aan geregelde lijnvluchten, wordt meer dan goedgemaakt door de activiteiten uit het segment van de fractured ownership, de corporate charters en de luchttaxibedrijven. We bezochten er Airventure, een van de gevestigde waarden binnen deze Belgische markt.

De hangar en het moderne kantoor van Airventure zijn gelegen in het oude luchthavengebouw van Deurne. Het bouwwerk werd opgetrokken in 1930 en is een staaltje van Nieuwe Zakelijkheid van de hand van de Brusselse architect Stanislas Jasinsky (°1901 – +1978).

Geschiedenis
Airventure werd in 1989 opgericht door Gino Loosen en Martin Franck als een vliegschool met uitvalsbasis Deurne. Als trainer werd er gekozen voor een Cessna 182RG II, geregistreerd als OO-DVJ. Drie jaar later, in 1992, werd de vloot uitgebreid met Zlin 526F, een sport- en lestoestel van Tsjechische origine, dat meer bij de acrobatiedoeleinden kwam aanleunen. Hetzelfde jaar nog begeeft Airventure zich op het terrein van de private luchtcharters wanneer het een Embraer 121A Xingu – OO-SXB – overneemt uit de stock van Sabena.

Met deze Xingu, OO-SXB, begaf Airventure zich in de jaren ’90 op de private charter-markt. Het toestel werd in 2001 op een heldere januaridag gefotografeerd op de luchthaven van Brussel en draagt hier nog de originele beschildering. Ondertussen heeft X-Ray Bravo plaats geruimd voor Xingu OO-SXC.

In 2001 vervoegde een tweede Embraer – OO-SXC – de vloot. Ook dit toestel vloog ooit bij Sabena en kwam via een tussenstop bij het Kortrijkse Sky Service uiteindelijk bij Airventure terecht. Vandaag de dag worden alle vluchten met deze comfortabele zeszitter uitgevoerd.

Airventure verhuisde in 1996 naar “Hangar 100”, het oude luchthavengebouw van Deurne, waardoor het bedrijf de beschikking kreeg over heel wat extra stallingruimte, die zowel voor de eigen vloot als voor hangaring gebruikt zal worden. Met een oppervlakte van meer dan 1900 m² biedt de vernieuwde loods van Airventure onderdak aan zowel de kleine prop van de particuliere piloot als aan luxueuze zakenjets. De nieuwe zaakvoerders, Bas Blommaart, Bruno Segers en Wim Téblick, zien duidelijk heil in de hangaring-business – volgend jaar hoopt Airventure een nieuwe, grotere loods in gebruik te nemen om zodoende haar activiteiten op dit vlak verder uit te breiden.

Embraer 121A Xingu OO-SXC gestald in de ruime hangar van Airventure.. De huidige faciliteiten zijn berekend op de grotere businessjets zoals de Falcon-series en de Gulfstream V. Tijdens mijn bezoek was de Zwitserse Falcon 900 HB-IUW aanwezig.

Flexibiliteit troef
Naast hangaring heeft Airventure zich de laatste jaren toegespitst op haar core business van luchttaxi. De service wordt geheel naar wens van de klant aangepast; indien noodzakelijk voorziet Airventure catering aan boord van het toestel en regelt het de verplaatsingen tussen de luchthaven en de bestemming. Het bedrijf beschikt over drie vaste medewerkers die zich bezighouden met de planning en de operationele organisatie en steeds klaar staan voor de noden van de klant.
Er wordt gewerkt met Avinode, een Zweeds softwarepakket en B2B-platform waarop Airventure haar diensten aanbiedt. Zowel het bedrijf als haar klanten hebben toegang tot deze tool die toelaat om vluchten te boeken, kosten en limieten te berekenen en dergelijke meer.
In principe dient het charteren van het toestel één dag op voorhand te gebeuren, maar in de praktijk komt het geregeld voor dat er nog afspraken voor dezelfde dag gemaakt kunnen worden. Dit type van operaties, dat volledig op de wensen van het cliënteel afgestemd is, vergt natuurlijk ook de nodige flexibiliteit van het bedrijf zelf. Daarom koos Airventure om te werken met een pool van zeven freelancepiloten, die te allen tijde opgetrommeld kunnen worden.

Voor de vlucht kan er nog een drankje genuttigd worden in de lounge van Airventure, die een mooi panorama verschaft over de apron van de luchthaven van Deure.

Hoewel de Xingu turboprop niet over de snelheid van een jet beschikt, past het toestel perfect in het plaatje van Airventure. Op de kortere trajecten binnen Europa resulteert een hogere vliegsnelheid immers amper in tijdswinst. Met een actieradius van 1700km liggen alle belangrijke Europese steden binnen het bereik van een non-stop vlucht vanuit Deurne. Maar ook hier is de wil van de klant wet: Airventure opereert niet louter vanop de luchthaven van Antwerpen waar de kantoren gevestigd zijn; vliegen kan van en naar elke luchthaven naar keuze. Door de korte start- en landingsafstand van de Xingu kan er ook op kleinere, regionale velden gevlogen worden. Klanten kunnen hierdoor de drukke luchthavens met lange wachtrijen, slotbeperkingen en dure landingsgelden vermijden. Het product dat Airventure aanbiedt is niet alleen snel en comfortabel, het is ook nog eens kostenefficiënt.

Medische vluchten
Een nichemarkt waarin Airventure zich specialiseert, is het aanbieden van medische vluchten. Vaak gaat het hierbij om patiënten die over lange afstanden vervoerd dienen te worden of om het overbrengen van pasgeboren baby’s. Ook het vervoer van LHO’s (Live Human Organs) behoort tot de mogelijkheden waarvoor men bij Airventure terecht kan. Volgens Hilde Schepers, accounting officer en mijn gids bij het bezoek, bestaat ongeveer een derde de activiteiten van Airventure uit medical flights. Voor deze vluchten wordt er nauw samengewerkt met Skylifeguard, opgericht door Abelag en Sky Service.

Met Hilde aan boord van Xingu OO-SXC. Meteen valt ons op hoe ruim de cabine van de turboprop wel is. Het toestel leent zich perfect voor het aanbieden van medische vluchten. Er kunnen maximaal twee stretchers ingebouwd worden.

Alle piloten van Airventure kregen de nodige medische training om deze vluchten uit te voeren. De klanten kunnen ervoor kiezen om hun patiënt laten bij te staan door een eigen dokter of door iemand van Airventure zelf. Het toestel is hoogst moduleerbaar en kan uitgerust worden met verschillende stretchers, zuurstofflessen en andere medische benodigdheden.

Voor meer informatie over het uitgebreide dienstenpakket van Airventure verwijzen we u graag door naar de website. Mailen kan op info@airventure.be.

Giovanni Verbeeck

Giovanni Verbeeck

Giovanni Verbeeck

is al enkele jaren professioneel actief in de wereld van de luchtvaartoperaties, meer bepaald in de vliegtuigafhandeling. Zijn interesses binnen het team gaan dan ook voornamelijk uit naar de airlines en de general aviation. Ook fotografie – en dat hoeven niet alleen vliegtuigen te zijn – is een van zijn passies.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer