Don Quichote, help ons

windmolens_01.jpg

Hoevenen, 1 april 2012. Recentelijk kregen we op enkele dagen na elkaar twee petities in onze mailbox van clubs die hun voortbestaan bedreigd zien door de aanleg van een windmolenpark. De moeite om dit eens verder uit te zoeken.

Om eerlijk te zijn: ik vind dat die moderne windmolens wel iets hebben. Onlangs kwam ik voorbij een site waar ze net de wieken aan het monteren waren. Indrukwekkend lange, smalle profielen – het heeft wel iets van de vleugels van een hoogperformante zwever!

Jammer genoeg houdt daar de vergelijking op met luchtsporters… Windmolenexploitanten hebben immers hun oog laten vallen op een aantal open vlakten waar ook vliegvelden gevestigd zijn.

De ULM’ers van Avernas (EBAV) waren in het verleden al bedreigd, nu is het de beurt aan Namen (Temploux, EBNM) en Tienen (Goetsenhoven, EBTN) om middels een petitie een noodkreet te slaken.

 

De grote velden blijven van problemen gevrijwaard, maar ook kleinere velden zoals Namen leveren een prositieve bijdrage aan de economie! (Foto Jan Vanhulle)

 

 

In Goetsenhoven zouden de 120 meter hoge windmolens op minder dan 1.600 meter van de drempel komen. Iedere landingsbaan heeft een daalhoek van slechts enkele graden boven dewelke er geen obstakels mogen zijn. Hier zouden de windmolens ‘tientallen’ meters boven steken. De landingsbaan 06/24 wordt daardoor direct onbruikbaar. Ook de tweede baan in Goetsenhoven (17/35) zal waarschijnlijk niet behouden kunnen blijven omdat ook hier de molens boven de te vrijwaren kegel rond het veld uitsteken. Los van de directe, zichtbare, verticale hindernis moet er voor veilige operaties ook rekening gehouden worden met de turbulentie die door de wieken veroorzaakt wordt. Deze kan tot 20 rotordiameters ver gaan. In het geval van Tienen zou dit betekenen dat landen met kleine toestellen (zoals zwevers en lichte vliegtuigen), in een straal van 800 meter rond de windmolen onveilig wordt!

 

In Goetsenhoven verliezen mogelijk dus 60 zweefvliegers en 70 privaat piloten op deze manier hun veld. De buurtbewoners staan in ieder geval aan de kant van de club! Op de petitie die georganiseerd werd door de club, hebben ook velen van hen ingetekend. In totaal werden op één week tijd een kleine 800 handtekeningen verzameld van buren en piloten en sympatisanten uit binnen- en buitenland. Ondertussen is bekend geraakt dat de gemeente een negatief advies zal geven. Dit blijft echter een advies, dus het is voor de piloten van de Koninklijke Vliegclub De Wouw nog even bang afwachten.

 

Ook in Namen is er middels een online petitie geprobeerd om ‘tegenwind’ te geven. Deze leverde bij het afsluiten op 4 april een 1500 elektronische handtekeningen op. Ook hier staan de buurtbewoners overwegend aan de kant van het vliegveld: in de afgelopen 20 jaar zijn er klachten gekomen van 4 omwonenden, en dat terwijl er zo’n 10.000 mensen in de directe omgeving van het veld wonen.

 

Luchtfoto van EBNM. Wist je trouwens dat dit grasveld op het vlak van aantal bewegingen het vierde veld van België is (en dus EBOS en EBAW achter zich laat)! (Foto Jean-Pierre Decock)

Een sluiting van Temploux zou nog grotere gevolgen hebben dan in Goetsenhoven. Er zijn in totaal een honderdtal toestellen gestald (zwevers, helikopters en vliegtuigen samen), en een 500-tal piloten zijn er actief. Belangrijker nog is dat zo’n 30 voltijdse krachten wiens job rechtstreeks met het veld verbonden is, hun baan zouden verliezen.

Dat een goede relatie met de buurtbewoners cruciaal is voor het voortbestaan van een veld staat buiten kijf. In gemeenten waar er al geregeld problemen zijn met de omwonenden, zal de lokale overheid minder gemakkelijk partij kiezen voor het lokale vliegveld.

 

In Avernas liggen de problemen nog net iets anders: het veld daar ligt in een andere gemeente, en zelfs een totaal andere gemeenschap dan de plaats waar de windmolens zouden komen. Bij het publiceren van dit artikel was er nog geen definitieve oplossing, en het is waarschijnlijk wachten tot na de verkiezingen in oktober tegen dat deze er komt.

 

Als piloten, vooral van motortoestellen, moeten we het probleem onder ogen durven zien. Dat is immers altijd de eerste stap naar een oplossing. We vliegen nog altijd met loodhoudende benzine, het geluid dat sommige toestellen produceren is niet echt een voorbeeld van goed nabuurschap, en cowboystreken van sommige collega’s zijn niet goed voor ons imago.

 

Anderzijds zijn vliegvelden dikwijls nog grote stukken ongerepte open ruimte… of zouden de buren van Flanders Expo nu zo tevreden zijn dat ze het vliegveld daar weggekregen hebben om de verkeersproblemen van de beurshal in de plaats te krijgen?

 

Namen is een aangenaam veld met een terras dat op zonnige dagen goed vol zit. Ook in de loodsen staan een aantal redelijk unieke vliegtuigen.

 

Laat ons dus proberen zo goed mogelijke buren te zijn. Het naleven van de noise abatement regels rond een vliegveld is een eerste verdomde plicht voor iedere piloot als we in de toekomst de buren, en publieke opinie in het algemeen, aan onze kant willen houden. Pas dan zullen windmolens niet langer een aantrekkelijkere buur zijn.

 

Peter Snoeckx

Picture of Peter Snoeckx

Peter Snoeckx

is al meer dan dertig jaar actief in de lichte luchtvaart. Hij ging solo op z’n vijftiende in een Nederlands zweefvliegtuig. Ondertussen staan er meer dan 600 uur in z’n logboek, op zwevers, motorvliegtuigen (SE, ME, IFR), ULM’s en zelfs met parapente en paramotor. Peter was de initiatiefnemer van flyforfun.be, de site die sinds begin 2010 samenging met Hangar Flying.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer