Wall of Fame

Informatie persbericht Internationale Luchthaven Antwerpen van vrijdag 11 januari 2019:

Antwerp Airport heeft nu ook een ‘Wall of Fame’. Vijf mensen die de voorbije decennia het verschil hebben gemaakt voor de luchthaven van Deurne, zijn nu vereeuwigd op een gedenkplaat nabij de ingang.

De gehuldigden zijn Danny Cabooter, Staf De Lie, Christian Heinzmann (overleden in juli 2018), Freddy Michiels en tenslotte Freddy Van Gaever (overleden in december 2017). De positieve impact van hun inspanningen blijft tot op vandaag nazinderen. Hun niet-aflatende kracht en tomeloze inzet voor de Luchthaven maken van hen iconen. Laten we hen de luchthavenpioniers noemen over twee eeuwen heen.

Danny Cabooter
Een Antwerpenaar met West-Vlaamse roots. Immers, hij groeide op in Veurne. In 2018 gehuldigd als ereburger van Deurne, medestichter van het Stampe & Vertongen museum op de Antwerpse Luchthaven, voorzitter van de gelijknamige vzw en bezieler/organisator van de jaarlijkse Stampe Fly In-Happening. Het museum herbergt vele historische vliegtuigen van de periode tussen de beide wereldoorlogen met een speciale plaats voor de SV4, een tweedekker welke hier op de Luchthaven van Antwerpen ontwikkeld en geproduceerd werd. Als kers op de taart zorgde Danny Cabooter er recent nog voor dat de laatste vliegende Fouga Magister van het legendarische acrobatieteam ‘Red Devils’ een onderkomen vond in het museum. Hij heeft een indrukwekkend palmares in de luchtvaart; zowel binnen de militaire als burgerluchtvaart. Hij is nog steeds vliegtuiginstructeur en examinator en beëindigde zijn professionele carrière een paar jaar terug als commercieel piloot bij de Antwerpse Business jet operator FlyingGroup.

Staf De Lie
Journalist in hart en nieren. Zo liet hij dan ook een stevig spoor na bij Het Nieuwsblad en De Standaard. Naast zijn journalistieke carrière bleek hij ook een gewaardeerd politicus te zijn voor de provincie Antwerpen. Zijn uitgesproken interesse voor de Luchthaven van Antwerpen is mede te verklaren door zijn inzet en actieve participatie in tal van toeristische verenigingen. De voorbije decennia was Staf De Lie een regelmatige bezoeker en promotor van de luchthaven en met de regelmaat van de klok produceerde hij artikels in de krant en andere publicaties en periodieken betreffende het reilen en zeilen van de Luchthaven van Antwerpen. Bij iedere opening van een nieuwe route was Staf aanwezig om de opstart te documenteren en de nieuwe bestemming aan te prijzen. Ten slotte werd Staf De Lie meermaals gehuldigd en ontving hij meerdere onderscheidingen voor zijn journalistieke prestaties, inzet voor de Vlaamse Zaak en aandacht voor de geschiedenis van de Vlaamse folklore.

Christian Heinzmann
Werd geboren in 1953 en is een echte Antwerpenaar. Hij verliet ons op 22 juli 2018 na een slepende ziekte. Zijn jongensdroom was piloot worden, wat spijtig genoeg niet haalbaar leek, maar hij compenseerde dit meer dan ruimschoots door telkens in topfuncties aan de slag te gaan binnen de luchtvaartsector. Hij was CEO bij meerdere luchtvaartmaatschappijen waarvan de laatste TAROM was te Boekarest, maar op onze luchthaven blijft hij bekend als afgevaardigd-bestuurder van de VLM. Onder zijn impuls werden meerdere routes geopend en beleefde de VLM haar hoogdagen. Een duizendpoot, zo werd hij vaak omschreven. Zijn inzet en toewijding waren dan ook exemplarisch en dit uitte zich in het respect dat hij kreeg van zijn personeel en de bijzonder goede relaties die hij onderhield met de luchthavenautoriteit destijds…

Freddy Michiels
Freddy werd geboren in 1942 en is getogen Antwerpenaar. ‘Kom maar leren autorijden op de tarmac. Je komt hier toch niemand tegen.’ Dit waren de gevleugelde woorden van de stiefvader van Freddy Michiels die toen werkte als boekhouder op de Luchthaven van Antwerpen. Freddy Michiels is een bekend Antwerps journalist en auteur en schreef onder meer ‘Het groot Sinjorenboek’ en tevens in het bijzonder het boek ‘Antwerp Airport Revival’ wat het resultaat is van zijn bijzonder hechte band met de luchthaven. Als auteur-journalist slaagt hij erin om de luchtvaartgeschiedenis in de metronoom boven te halen en de lezer te trakteren op een rijkelijk aanbod van foto’s en anekdotes van een eeuw ver. Het boek is een ode aan de Luchthaven van Antwerpen.

Freddy Van Gaever
VLM, Fokker 50, Antwerpen-Londen. We schrijven 1992.
Freddy was een rasechte ondernemer in de luchtvaartsector. Hij lag aan de basis van Delta Air Transport (DAT) en European Air Transport maar was, wat deze luchthaven betreft, bovenal stichter van de VLM, stond jaren aan het roer van de maatschappij en bleef deze ook nadien volgen. Het eerste faillissement van de maatschappij in 2016 deed hem pijn en hij trachtte toen mee een doorstart te organiseren. Het deed hem dan ook veel plezier dat VLM kon heropstarten in 2017. Helaas, niet voor lang meer. VLM legde de boeken neer in augustus 2018.
Naast de luchtvaart verdiende Freddy ook zijn sporen op andere domeinen. Zo zette hij in 2004 zijn eerste stappen in de Vlaamse politiek en werd hij verkozen als Vlaams Volksvertegenwoordiger voor het Vlaams Belang. Nadien zetelde hij nog drie jaar voor deze partij in de Federale Senaat (van 2007 tot 2010).
Ten slotte was Freddy Van Gaever eveneens auteur en schreef hij meerdere boeken, uitgegeven bij Uitgevery Egmont, waaronder bekende titels zoals ‘Voetbal, een feest?’ en ‘Luchtvaart, een feest?’.
Hij overleed op 15 december 2017.

Beelden: © Danny Cabooter, 11/01/2019, © Tom Brinckman, 25/04/2019
Datum inhuldiging:
11/01/2019
Datum registratie:
28/04/2019
Locatie:
Deurne Luchthaven

FEEDBACK

Ce site utilise des cookies pour optimiser votre expérience utilisateur. En continuant à surfer sur Internet, vous acceptez notre politique de confidentialité et d’utilisation de cookies. Accepter Lire Plus

'Ce Accepter Lire Plus