Amerikaanse begraafplaats

De Amerikaanse oorlogsbegraafplaats (Rue du Mémorial Américain) werd aangelegd in 1944 door de Amerikaanse 1ste Infanteriedivisie. Het kerkhof werd officieel ingehuldigd op 9 juli 1960. Er liggen bijna 8.000 Amerikaanse soldaten begraven waaronder vele bemanningsleden. Op het monument aan de ingang staan de namen van vermiste of niet-geïdentificeerde gesneuvelden.
 
De hoogste militair in rang die hier rust, is Brigade-Generaal Frederick W. Castle. Deze man speelde tijdens de Tweede Wereldoorlog een sleutelrol in de opbouw van de Amerikaanse 8ste Luchtmacht in Groot-Brittannië. Nadat hij met succes de 94ste Bomb Group in het gevecht geleid had, kreeg hij de hele 4de Bombardment Wing onder zijn bevel. Op Kerstavond 1944 leidde Castle de grootste bombardementsraid uit de krijgsgeschiedenis. Hij vloog vooraan in een B-17, met meer dan tweeduizend andere bommenwerpers in zijn kielzog. De Amerikaanse jachtescorte kwam echter niet opdagen door het slechte weer, waardoor de Luftwaffe vrij spel kreeg en de leidende formatie voortdurend bestookte. Ook Castles Vliegend Fort werd danig toegetakeld. De Generaal gaf zijn bemanning het bevel om te springen, hijzelf stierf aan boord van zijn machine. Hij kreeg er posthuum de belangrijkste Amerikaanse onderscheiding voor, de Congressional Medal of Honor.
Het graf van Frederick Castle is te vinden op de Amerikaanse begraafplaats van Henri-Chapelle, graf plot D rij 13 graf 53.
 
Foto grafsteen Brig Gen Frederick W. Castle, staart van de B-17 ‘Treble Four’ te Rotheux-Rimière en foto van de generaal (via Rik Verhelle)
 
 
Beelden: © Rik Verhelle | © Rik Verhelle | © Rik Verhelle
Datum inhuldiging:
09/07/1960
Datum registratie:
21/12/2006
Eigenaar:
US
Adres:
Rue du Mémorial Américain

FEEDBACK

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Ce site utilise des cookies pour optimiser votre expérience utilisateur. En continuant à surfer sur Internet, vous acceptez notre politique de confidentialité et d’utilisation de cookies. Accepter Lire Plus