Monument voor de 132 (Noorse) Wing RAF

Op vrijdag 4 november 2016 om 11.20 uur werd op het Grimbergse vliegveld een monument onthuld voor de 132 (Noorse) Wing RAF. Het waren vier familieleden van gesneuvelde piloten die het monument onthulden, in aanwezigheid van talrijke VIP’s en een grote Noorse delegatie.

De Spitfire LF IX PH-OUQ MK732/3W-17 van de Stichting Koninklijke Luchtmacht Historische Vlucht overvloog het monument. De Red Devils van de Belgische Luchtmacht sloten de plechtigheid af met een Missing Man Formation.

De initiatiefnemers zijn Scramble (een Noorse vereniging van militaire piloten en hun nazaten) en Hangar Flying.

Zie ook:

www.hangarflying.eu/nl/content/monument-voor-de-132-n-wing-raf-ingehuldigd-grimbergen

Op 3 november 2017 werd de eerste herdenkingsceremonie gehouden na de inhuldiging van het monument. Zie daarover

www.hangarflying.eu/nl/content/jaarlijkse-hulde-aan-het-132-wing-monument-grimbergen

De ceremonie van 2020 werd geannuleerd omwille van corona-beperkingen.

 

Het Noorse monument op het Grimbergse vliegveld staat niet alleen in de belangstelling tijdens de jaarlijkse hulde. Fietsers en wandelaars komen langs, bezoekende piloten staan even stil bij het monument, enz. Het monument smeedt duidelijk banden tussen Noorwegen en Grimbergen.

Niels Engelschion, ambassadeur van Noorwegen in België, bracht op 22 september 2021 een bezoek aan Chris Selleslagh, de burgemeester van Grimbergen. De afspraak was al gemaakt tijdens de Noorse hulde van 2019, omwille van corona-restricties kon het bezoek niet eerder doorgaan. Beide heren maakten ook een vlucht boven de Grimbergse regio.

Op 5 oktober 2021 was er een kleine plechtigheid aan het monument, waaraan een Noorse en Nederlandse marinedelegatie deelnamen. De officieren waren voor besprekingen in Evere en werden vergezeld door de Belgische marinekapitein Peter Degraer. Bloemen werden onder meer neergelegd door Commodore Gunnstein Bruasdal, Chief of Staff of the Royal Norwegian Navy.

 

De Noorse hulde van 12 november 2021 was de eerste hulde na deze van 2019, de editie van 2020 was geschrapt omwille van corona. Tot op het allerlaatste moment moest ook het programma voor 2021 worden aangepast. Bij de Noorse delegatie bij de NAVO waren militairen positief getest, de cijfers in Noorwegen en België kleurden rood, … Het aantal Noren dat mocht deelnemen werd sterk beperkt, enkele Scramble-deelnemers moesten hun trip vanuit Oslo annuleren, enz. Toch werd het nog een mooie zonnige editie, iedereen had er naar uitgekeken.

We mochten onder meer Niels Engelschion verwelkomen, de Noorse ambassadeur in België, en vice-admiraal Louise Dedichen, Norwegian Military Representative to NATO. Ook een Nederlandse, Belgische en Britse vertegenwoordiger bij de NAVO was aanwezig op de plechtigheid, evenals verschillende oud-ambassadeurs. Norwegian Armed Forces Priest for missions abroad Lieutenant Colonel Lars Sophus Bakketeig zorgde voor een moment van bezinning. Thorleif Schjelderup, de voorzitter van Scramble (vereniging van familieleden van oud piloten van de Norwegian Air Force) was aanwezig, hij bracht de RAFA-vlag mee uit Noorwegen. Zijn collega Carl Stousland, zoon van een omgekomen oorlogspiloot, hield een toespraak.
Er werden bloemen neergelegd in naam van de Grimbergse burgemeester Chris Selleslagh en door de Noorse afgevaardigden. Daarnaast legden ook diverse verenigingen bloemen neer, oa Hangar Flying, Wings of Memory, vereniging van oud-strijders, …

Een opmerkelijke aanwezige was de Piper Cub OO-CEK, in 1944 gebouwd in de Verenigde Staten. Al in december 1944 deed het toestel dienst bij Verdun in Frankrijk, daarna vloog het als communicatievliegtuig tijdens de Slag om de Ardennen. Eigenaar Yves Cartillier, piloot Fred Delaunoy, Luc Meinertzhagen en de Belgian Aviation Preservation Association werden gedankt voor hun deelname. Het Recreatief Vliegveld Grimbergen zet voor iedere hulde vrijwilligers in, ook de NAVO en de gemeente Grimbergen verlenen hun steun. Eigenaars van oude militaire voertuigen nemen altijd met veel enthousiasme deel aan de viering. Dank aan Jef Pets voor de foto’s.

 

Op 4 november 2022 vond de jaarlijkse hulde plaats aan het Noors monument op het Grimbergse vliegveld. De talrijke aanwezigen werden toegesproken door de Norwegian Military Representative to SHAPE Brigadier Hans Ola Sandnes, de burgemeester van Grimbergen Bart Laeremans, door Carl Stousland van Scramble (afstammeling van 132 Wing piloten) en door de Noorse militaire kapelaan Major Stian Heggedal.
Bij de Noorse delegatie zaten onder meer familieleden van 2/Lt Eivind Tjensvoll, Major Martin Gran en 2/Lt Carl Stousland, piloten van 331 Sqn die vlogen vanop Grimbergen.
Na de ceremonie op het vliegveld, werd de Noorse delegatie hartelijk ontvangen op het kasteel waar de Noorse officieren tijdens de Tweede Wereldoorlog in Grimbergen verbleven.

 

 

 

Beelden: © Manu Godfroid, 05/11/2016 | © Guy Viselé, 03/11/2017 | © Linda Van den Elzen, 03/11/2017 | © Jean-Pierre Decock, 09/11/2018 | © Gemeente Grimbergen | © Peter Degraer | © Jef Pets | © Gerlinde Dhondt | Ole Andreas Vekve_Forsvaret
Datum inhuldiging:
04/11/2016
Datum registratie:
05/11/2016
Eigenaar:
Noorse ambassade in Brussel
Locatie:
Grimbergen
Adres:
Humbeeksesteenweg 313, ingang vliegveld.
Lengtegraad:
4°23’43.0″E
Breedtegraad:
50°56’55.1″N

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer