Sabena Old Timers – every cloud has a silver lining

202206_SNO_3_

Melsbroek, 14 juni 2022. Het is alweer vier jaar terug dat we nog uitgebreid over Sabena Old Timers verslag uitbrachten; tijd dus voor een update.

Gelegen tussen de luchtmachtbasis van de 15e Wing en Brucargo liggen een aantal hangars en gebouwen op het luchthaventerrein langs de Haachtsesteenweg in Melsbroek. Het lijken afgeleefde overlevenden uit een ander tijdperk. Helemaal op het einde van dit terrein staat de hangar van Sabena Old timers, “klaar voor de sloop” aldus Joan Verlinden van Sabena Old Timers. “Geen water, geen sanitair en zonder verwarming – niet bepaald aantrekkelijk om vrijwilligers warm te maken voor het bewaren van de geschiedenis van de Belgische luchtvaart…”

Het atelier van de Sabena Old Timers. ’Klaar voor de sloop.’
Geen stromend water, noch sanitair.

“Alles gaat hier tegen de vlakte voor nieuwe infrastructuur van Brucargo. Wij moeten hier in 2024 ten laatste ook weg.”

De toon is hiermee gezet. Sabena Old Timers, in 2005 nog met meer dan 120 leden, is vandaag een kleine groep getrouwen, specialisten zoals ze niet meer gemaakt worden – met een huizenhoge uitdaging. Wat te doen met de toestellen in opbouw, en vooral, waar?

“Na het faillissement van Sabena vielen alle faciliteiten van Sabena Technics van de een op de andere dag weg – de vrijwilligers die tot dan bij Sabena konden aankloppen voor de certifiering van onderdelen, stonden voor een gesloten deur. Hun werk was vanaf dan niet meer rechtsgeldig en de groep is beginnen uiteen vallen.”

Die trage, aangekondigde dood van Sabena Old Timers, is vandaag bijna een feit. De toestellen die nu nog in opbouw zijn, kunnen we op een hand te tellen. We zien de Westland Lysander (OO-SOT, ‘MA-D’), de Lockheed 18-56-23/C-60A-5-LO Lodestar (ex N7001) en de de Havilland DH.82A Tiger Moth (ex OO-SOF.)

De Lysander van de SN Old Timers, luchtvaarterfgoed dat velen ons benijden maar ondanks veel goede wil van een kleine groep vrijwilligers niet in de lucht raakt.
Op de romp van de Lysander staat RAF code MA-D en registratie V9723. De MA staat voor het 161 Sqn, de D verwijst naar de Lysander die Cpt. Robin Hooper op 16 november 1943 vloog tijdens operatie Scenery.
Uit de oude doos, de Lysander ‘2442/MA-D’ in Grimbergen gefotografeerd op 24 juni 1990. (Foto Paul Bastin, archief Frans Van Humbeek)

De ontvangst op een warme juni-ochtend was bijzonder hartelijk en het deed deugd om te zien dat de ploeg verder timmert aan de weg – hoe moeilijk die ook is vandaag.

Het gestripte interieur van de Lockheed Lodestar.
Zoals we schreven in 2018, was de Lodestar verkocht en zou het toestel overgebracht worden naar Saint-Ghislain. Omwille van enkele interne problemen blijft het nog een tijdje gestockeerd bij de Sabena Old Timers.
Status van de de Haviland Tiger Moth OO-SOF.
De restauratie vordert erg langzaam.
Zal de OO-SOF opnieuw vliegen in de kleuren van de Burgerluchtvaartschool, … en wanneer?

“We zijn in gesprek met BIAC voor een nieuwe thuis,” legde Joan Verlinden uit. “Er is veel goeie wil en we zullen er wel uit geraken. Het is nu een kwestie van Sabena Old Timers als bedrijf terug een steviger onderstel te geven. De locatie en de huidge situatie zijn niet de juiste om ons terug op de kaart te zetten als hoogwaardige restaurateur van historische vliegtuigen.”

Joan, voorzitter van Vliegclub Grimbergen vzw, is een praktisch man: “Een business plan, sponsors en een werkbaar budget. Geen klein bier, maar er is zeker potentieel in Belgie om door te starten. In een nieuw kleedje wellicht, na 2024. Het geeft ons nu de tijd om ons als Sabena Old Timers te hergrouperen.”

Webmaster Christian Petit (links) en Joan Verlinden van Sabena Old Timers.

Wordt vervolgd.

Picture of Eric Dauchy

Eric Dauchy

Eric Dauchy was twaalf jaar lang journalist, eerst voor het persbureau UPI, daarna als freelance luchtvaartjournalist voor Reuters. Hij werkte voornamelijk in de hightech industrie als medewerker van Data News, daarna als hoofdredacteur van het eerste pan-Europese maandblad voor de distributie van computerproducten European Computer Sources. Vandaag werkt Eric als marketing communicatie adviseur voor handelsbeurzen, exportagentschappen en bedrijven in hightech en de luchtvaart. Eric is ook vrijwilliger bij Dakota vzw waar hij de communicatie verzorgt.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer