Hoevenen, 4 juni 2022. Een mooie vliegdag, maar al iets later in de namiddag. Met de al ondergaande zon mee is de zichtbaarheid quasi onbeperkt, maar tegen de zon in is het lichtjes hazy. Perfecte omstandigheden om de nieuwe versie van SafeSky eens te testen.
Deze Belgisch-Franse app wil de veiligheid verhogen door gebruikers onderling hun positie te laten uitwisselen. In de kleine vliegerij – pakweg beneden de 4.000 voet – blijven instrumenten waarop je de anderen ziet een uitzondering. Slechts 10% van de toestellen heeft de mogelijkheid om op elektronische manier ander verkeer te zien. Je moet dan rekenen op je eigen ogen of op Brussels Info om je te waarschuwen wanneer je mogelijk té dichtbij komt. Bovendien zijn er heel wat vliegende tuigen die geen transponder aan boord hebben, denk maar aan paramotors. Ook voor drones biedt het SafeSky platform een kostenefficiënte manier om de positie te delen.
Na één jaar zijn er zo’n 12.000 actieve gebruikers in verschillende landen. Netwerkeffecten zijn belangrijk: hoe meer gebruikers, hoe nuttiger de app ervaren zal worden. Omdat het niet realistisch is dat iedere piloot met deze app gaat vliegen, zet de startup vooral in op het partneren met andere systemen. Voordien was het al mogelijk om andere Safesky gebruikers te zien, alsook vliegtuigen met een ADS-B transponder of Flarm, nu komen er nog veel meer bronnen bij, met name van andere tools zoals Spider, Fanet, OGN tracker en Spot die ook een continue update van de positie geven. In totaal zijn er vijftien mogelijke bronnen van de verkeersgegevens.
Dit netwerk om de positiegegevens uit te wisselen is continu in uitbreiding. Op de Aero in Friedrichshafen werden daarvoor belangrijke contacten gelegd met leveranciers van instrumenten zoals Garmin, SkyEcho en anderen, om ook met hen de info zo veel mogelijk te delen. Dat dit mogelijk de verspreiding van de eigen app gaat afremmen, is voor het team erachter geen probleem: hun missie is om de veiligheid te verhogen en break-even te draaien. Alles wat daar bij komt is mooi meegenomen, maar hoeft niet.
Een eerste versie werd al eerder besproken op deze site dus het volstaat om de nieuwe features even voor te stellen.
Met de vorige versie moest de app nog als standalone gebruikt worden. Voor mij is daarom de belangrijkste nieuwigheid dat het verkeer uit SafeSky nu gedeeld kan worden met andere apps zoals SkyDemon en EasyVFR. Het is immers niet de ambitie van het team achter SafeSky om een volwaardige navigatie-app te bouwen – dat laten ze aan andere specialisten over. Wél wil het team de drempel om SafeSky te gebruiken zo laag mogelijk houden. Financieel moet er al helemaal geen drempel zijn: beide apps hebben een gratis versie met de belangrijkste functionaliteiten om de veiligheid te verhogen: EasyVFR helpt je te vermijden om per ongeluk in gecontroleerd luchtruim te vliegen, en SafeSky toont je het andere verkeer. Momenteel is het delen van die gegevens nog een beetje omslachtig: je moet eerst éénmalig wat instellingen wijzigen in SafeSky, voor de vlucht ‘opstijgt’ in SafeSky, en dan de navigatie-app openen. Met EasyVFR wordt alvast intens samengewerkt om dit allemaal veel eenvoudiger te maken en beide apps als één geheel aan te bieden.
Tot slot: de mensen van Safesky zelf benadrukken dat deze app slechts een hulpmiddel is! Uitkijken blijft de boodschap! Die boodschap moet via de instructeurs doordringen tot leerlingen en clubs. Om dat te realiseren, mogen instructeurs gratis van de premium-versie gebruik maken. Ze kunnen daarvoor een mailtje sturen naar paul@safesky.app met melding : “gratis Premium versie voor instructeurs “- met vermelding van hun naam en FI ratings.
Meer info:
Website van SafeSky
Website van EasyVFR
Peter Snoeckx