ANA’s Wings of Comfort nu op Brussels Airport

201511_ANA1_FVH_.jpg

Brussels Airport, 25 oktober 2015. All Nippon Airways (ANA) is vandaag gestart met een dagelijkse vlucht tussen Tokyo Narita Airport en Brussels Airport, de eerste rechtstreekse verbinding tussen de twee landen in 15 jaar tijd. Het toestel van ANA, een Boeing 787 Dreamliner, kreeg een feestelijk onthaal met een escorte van de Airside Inspection en met een traditionele waterdoop door de luchthavenbrandweer. De passagiers op de eerste vlucht uit én naar Tokio werden getrakteerd op Belgische chocolade.

Vlucht NH231 uit Tokio (Narita) komt dagelijks aan in Brussel om 15.15 uur en vertrek als NH232 om 20.50 uur opnieuw naar Tokio. Landing van de eerste lijnvlucht van ANA op Brussels Airport. (Foto Frans Van Humbeek)
De ANA Dreamliner vergezeld door wagens van de luchthaveninspectie. (Foto Guy Viselé)
Het traditionele watersaluut. (Foto Guy Viselé)

De verwelkomingsceremonie op Brussels Airport werd grandioos opgeluisterd door Taiko-drummers. De Japanse officials kregen Kuifje-kunstwerken aangeboden. In gepaste Japanse traditie voltrok zich een Kagami Biraki. Het is een feestelijke gebeurtenis waarbij er een symbolisch vat sake wordt aangebroken. In de Lichtstraat van Brussels Airport was ook een fototentoonstelling georganiseerd over de geschiedenis van ANA.

Verwelkoming van de gasten door de Taiko-drummers. (Foto Guy Viselé)

Historiek

Op 27 december 1952 werd in Japan de Japan Helicopter and Airplane Transport Company ofwel Nippon Helicopter opgericht. In december 1957 kwam het tot een fusie tussen Nippon Helicopters (NH) en de Far East Airlines Company (FEA, een dag vroeger dan NH opgericht.) Nippon Helicopters veranderde van naam in All Nippon Airways.

Nippon Helicopters en de Far East Airlines Company waren opgericht na het tekenen van het Japanse Vredesverdrag op 8 september 1951 in San Francisco (US.) Dat liet toe dat het land na de Tweede Wereldoorlog zelf commerciële luchtlijnen zou opstarten. NH vloog op 15 december 1953 de eerste cargovlucht tussen Osaka en Tokyo met een de Havilland Dove. Dat was de eerste naoorlogse lijnvlucht met een Japanse piloot aan de stuurknuppel.

De eerste vliegtuigen waren de Douglas DC-3, de Havilland Heron en Convair 440. In de zestiger jaren kwamen de Fokker F-27 Friendship, Vickers Viscount -700 en -800, Boeing 727, Boeing 737 en de in Japan gebouwde NAMC YS-11 de vloot versterken. De elegante Lockeed L-1011 en de Boeing 747 volgden in de jaren zeventig.

Dit was zeker niet de eerste vlucht van een All Nippon vliegtuig naar Brussels Airport, wel de eerste regelmatige lijnvlucht. Deze Airbus A321-131 JA104A landde al op 12 juni 2006 op Brussels Airport als klant van Sabena Technics. Na de lease van het toestel aan ANA werd het in Brussel klaargemaakt voor de nieuwe klant, Inter Airlines uit Turkije. Momenteel vliegt het toestel nog steeds in Turkije bij Onur Air. (Foto Frans Van Humbeek)

Anno 2015

All Nippon Airways is nu de grootste Japanse luchtvaartmaatschappij in omzet en in aantal passagiers. ANA vliegt op 74 internationale en 120 binnenlandse routes met een vloot van zo’n 245 vliegtuigen (inclusief zusterbedrijven,) waaronder Boeing 737, 767, 777 en 787. ANA vliegt ook met 12 A320 en plaatste bij Airbus orders voor de A320/321neo en A350. In 2014 vervoerde ANA 50,4 miljoen passagiers. De maatschappij is sinds 1999 lid van de Star Alliance en heeft joint ventures met United Airlines op de trans-Pacifische en Aziatische routes en met Lufthansa, Swiss International Airlines en Austrian Airlines op de routes Japan-Europa. Ruim 26 miljoen mensen nemen deel aan het Frequent Flyer Program, de ANA Mileage Club. ANA werd verkozen tot luchtvaartmaatschappij van het jaar 2013 door Air Transport World Magazine en kreeg in 2015 voor het derde jaar op rij vijf sterren van ’s werelds grootste beoordelingssite van luchtvaartmaatschappijen en luchthavens, SKYTRAX. ANA was de eerste luchtvaartmaatschappij die een Boeing 787 Dreamliner in gebruik nam en heeft trouwens de grootste vloot van Dreamliners in gebruik (41.)

Verwelkoming

Arnaud Feist (CEO van Brussels Airport): “Brussels Airport is vereerd om een prestigieuze luchtvaartmaatschappij als ANA te mogen ontvangen. Beide bedrijven delen de waarden van klantgerichtheid, perfectie en service. De directe vlucht creëert honderden nieuwe directe en indirecte jobs op en rond onze luchthaven, stimuleert het toerisme tussen beide landen en geeft onze bedrijven een belangrijke nieuwe transportverbinding voor de Belgische exportgoederen als chocolade en farmaceutische producten.”

Voorzitter van de raad van bestuur van Brussels Airport Company Marc Descheemaecker, federaal mobiliteitsminister Jacqueline Galant, vicepremier Kris Peeters, ambassadeur van Japan in België Masafumi Ishii, voorzitter en CEO van ANA Holdings Shinya Katanozaka, CEO van Brussels Airport Company Arnaud Feist en Miss Nippon 2015. (Foto Frans Van Humbeek)

Shinya Katanozaka, voorzitter en CEO van ANA Holdings, vertelde dat hij een nostalgische band had met België. 25 jaar geleden werkte hij in de Sales en Marketing van ANA en bezocht hij Sabena voor de samenwerking op vluchten naar Japan. Brugge, Manneke Pis, het Belgische bier en de mosselen, … hij had duidelijk plezier aan die herinneringen aan ons land. Brussel wordt duidelijk een belangrijke schakel in het ANA-netwerk. Shinya Katanozaka: “Deze nieuwe unieke rechtstreekse verbinding tussen Japan en België speelt een belangrijke rol in ANA’s strategie om een uitgebreid internationaal netwerk aan bestemmingen te ontwikkelen. Het vluchtschema werd daarom ook opgesteld om passagiers de meest optimale connecties op Brussels Airport te geven in samenwerking met ANA’s joint venture partners en met Brussels Airlines in het Star Alliance netwerk.”

CEO van Brussels Airport Company Arnaud Feist en voorzitter en CEO van ANA Holdings Shinya Katanozaka overhandigen de geschenken. (Foto Guy Viselé)

Masafumi Ishii, ambassadeur van Japan in België, benadrukte dat de rechtstreekse lijndienst op het perfecte moment werd opgestart. Volgend jaar vieren België en Japan immers 150 jaar van diplomatieke contacten en dat zal gepaard gaan met heel wat feestelijkheden. De ambassadeur feliciteerde de CEO van ANA Holdings voor de opstart van de lijnvluchten, de Belgische regering voor de enthousiaste steun en ook alle medewerkers die een feilloze start-up mogelijk maakten. Hij voegde er nog aan toe: “In België zijn meer dan 240 Japanse bedrijven actief en wonen bijna 5.000 Japanners. Vorig jaar bezochten 112.000 reizigers uit Japan ons land, 19.000 Belgen reisden naar

Japan.  Laat ons proberen om het aantal Belgische toeristen dat Japan bezoekt te verdubbelen tegen 2016.” In 2020 vinden de Olympische Spelen en de Paralympische Spelen plaats in Japan, wat natuurlijk zorgt voor een extra impuls voor het toerisme.

Ambassadeur van Japan in België Masafumi Ishii, voorzitter en CEO van ANA Holdings Shinya Katanozaka, CEO van Brussels Airport Company Arnaud Feist, vicepremier Kris Peeters en mobiliteitsminister Jacqueline Galant tijdens de Kagami Biraki ceremonie. (Foto Guy Viselé) 

Vicepremier Kris Peeters zei dat hij al vijf maal naar Japan was gereisd en telkens was het een hele uitdaging om daar via diverse tussenstops te geraken. Net als de Japanse delegatie, benadrukte Peeters hoe belangrijk de economische missies en de federale en regionale steun waren om de Japanners te overtuigen om rechtstreeks naar Brussel te vliegen. In mei 2015 hield hij nog samen met premier Charles Michel een pleidooi op de hoofdzetel van All Nippon Airways in Tokio, in juni kwam dan de bevestiging van ANA om Brussels Airport op te nemen in hun internationaal netwerk. Kris Peeters: “Deze nieuwe rechtstreekse vlucht tussen België en Japan, zal de samenwerking tussen onze beide economieën na 150 jaar diplomatieke relaties nog verder versterken. Ze creëert ook een belangrijke economische opportuniteit voor zowel Belgische als Japanse bedrijven. Dit is een extra hefboom om Japanse investeringen aan te trekken. Japan is nu al de tweede grootste investeerder in België.”

Cockpit van de B787-8 JA828A, klaar voor de terugvlucht naar Tokio. (Foto Guy Viselé)

In 1989 begon ANA met een vlucht tussen London en Tokio, hun eerste verbinding tussen Japan en Europa. Brussel is de zesde Europese bestemming en de derde nieuwe bestemming van ANA in 2015. Naast Europa vliegt ANA naar 50 Japanse bestemmingen en naar 23 bestemmingen in Azië. ANA legt een Boeing 787-8 Dreamliner in voor de vlucht naar Brussel, met 46 zitplaatsen in Business Class, 21 in Premium Economy en 102 in Economy Class. De service is natuurlijk van topklasse. De Japanse keuken is door Unesco erkend als werelderfgoed, dineren aan boord is genieten van de Japanse stijl en cultuur.

Interieur van Business Class in de ANA 787-8. (Foto Guy Viselé)  

Wie de sfeer van ANA en Japan wil opsnuiven moet zeker een kijkje nemen op www.ana-cooljapan.com/

Frans Van Humbeek

Foto’s: Guy Viselé en Frans Van Humbeek

Picture of Frans Van Humbeek

Frans Van Humbeek

is hoofdredacteur van Hangar Flying. Hij is freelance luchtvaartjournalist en auteur van verschillende luchtvaartboeken. Frans probeert zowat alle facetten van de Belgische luchtvaart op te volgen, maar zijn passie gaat vooral uit naar het luchtvaarterfgoed en de geschiedenis van de Belgische vliegvelden. Binnen het redactieteam van Hangar Flying zorgt hij ook voor de updates van www.aviationheritage.eu.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer