Jaak De Koninck, zijn oeuvre in een kunstboek

Jaak1_800.jpg

Leuven, 19 september 2014. Tijdens een vernissage in zijn galerij in de Ravenstraat 102 in Leuven stelde kunstenaar Jaak De Koninck zijn boek voor. Het brengt een overzicht van zijn oeuvre, nl. aquarellen, olieverf en marouflages. Edwin Hoet, een vriend van Jaak, stelt in het voorwoord dat Jaak een zeer bescheiden kunstenaar is die liefst zijn penseel laat spreken. Nog volgens Edwin is de kunstenaar, geïnspireerd door Starbrook Airlines en de sfeer van de fifties, een van de bekwaamste aquarellisten van het moment. Zijn werken, zowel op postzegelformaat als op heel grote doeken, krijgen internationale erkenning.

Jaak De Koninck bij de marouflage Santa Monica. Voor een marouflage plakt de kunstenaar papier op onbewerkt doek, daarop werkt hij met pastel en aquarel. Alles wordt daarna afgedekt met twee lagen vernis en wordt opgespannen op spieraam.

Aan Jaak De Koninck die zijn inspiratie opdoet in de luchtvaart, hebben we al meermaals artikels gewijd (zie ondermeer www.hangarflying.eu/nl/node/62). Dertig jaar geleden stond Jaak De Koninck, alias Jack Leroy, op Mallemunt in Brussel. In een kantoortje aan de voet van het postsorteercentrum Brussel X stelde hij postzegelgrote miniatuurtjes voor. De belangstelling was groot; de toenmalige media, Kunstzaken, Eiland, Studio Brussel, Ziggurat, Cargo de nuit,… gaven zijn werk volop aandacht. De jonge Jaak is opgegroeid als enig kind in Sterrebeek in de buurt van de Zaventemse luchthaven. Hij droomde van zijn eigen luchtvaartmaatschappij die hij in zijn kunstwerken vorm gaf onder de naam Starbrook Airlines.

In zijn tekeningen en schilderwerk zien we de piloten, bier en scheerborstels voor de piloten, hostessen, lingerie voor de droomhostessen, vliegtuigen, en … reisduiven. In de imaginaire wereld van Starbrook Airlines werd de watertoren van Sterrebeek vaak vermomd als controletoren. De luchthaventerminals van Melsbroek en ook deze van Zaventem anno 1958 vormen dikwijls de gedroomde achtergrond voor zijn werken. Ook luchthavengebouwen zoals deze van Grimbergen of Tempelhof herkennen we. Exclusieve auto’s uit de fifties komen meer en meer in zijn werken voor.

Ook exclusieve wagens passen perfect in zijn droomwereld.

Humor en knipoogjes zijn overal in zijn werk aanwezig, soms zeer subtiel. Staatssecretaris voor PTT Paula D’Hondt noteerde en tekende zijn postzegelcollectie op Mallemunt in 1986: “Als postzegelontwerp niet aanvaard op Mallemunt 1986.” Militaire vliegtuigen zijn zelden te zien in zijn werken. Een van de uitzonderingen is het werk met een Starfighter.

Jaak is een veelzijdig kunstenaar. Voorstelling van waterverf, olieverf en meubels tijdens de vernissage in Leuven.

Aquarel is een uiterst moeilijke techniek maar ideaal om zijn poëtische leefwereld weer te geven. Maar Jaak creëerde ook olieverfdoeken. Enkele van zijn werken, 12 vierkante meter groot, werden gebruikt op Brussels Airport. Internationaal vermaarde piloten werden fan en zijn ook vrienden geworden. Richard de Crespigny, A380 Captain, Qantas: “Jaak I’ve just got to tell you again that I love your work. You are a national treasure.” Voormalig kunstjournalist en auteur Claude Blondeel schrijft: ““Nu ik zijn tekeningen terugzie geeft mij dat een heerlijk nostalgisch gevoel van… “if you fly away.” Meer nog, ik vind ze nog altijd even schoon… “still crazy after all these years”…een eerlijke kunstenaar, het is maar wat het is, maar dat is het.”

Jaak probeerde zijn droomwereld naar de realiteit te vertalen met een meubellijn in vliegtuigstijl. Veertien jaar geleden kreeg hij ook de vraag om zijn afbeeldingen te gebruiken voor een Belgische chocolade die wereldwijd verdeeld wordt: Starbrook Airlines Belgian Chocolats. Hiermee werd een grote droom werkelijkheid: hij vliegt nu door zijn tekeningen de hele wereld rond. Weinig kunstenaars zien hun werken op zoveel locaties opduiken. Jaak tekende ook stripverhalen, bracht een eigen bier, wijn en champagne op de markt, … Veelzijdigheid troef dus, maar telkens staat de luchtvaart uit de fifties centraal.

Een ‘fifties’-reclamefilmpje over Jaak, gemaakt in samenwerking met het 15de Wing Dakota Documentatiecentrum van Melsbroek, is te bekijken op www.youtube.com/watch?v=6KwlKcv5V34 De mysterieuze en chique dame uit het filmpje komt trouwens ook voor in zijn werken.

Onbereikbare vrouwen, met telkens dat tikkeltje luchtvaart op de achtergrond. Jaak lijkt er een patent op te hebben.

Het boek is prachtig uitgegeven, op papier om te strelen. De partner van Jaak, Heidi De Bie, tekende voor de editing en Jaak maakte zelf de prachtige foto’s van zijn werken. De eerste bladzijden staan online: www.jaakdekoninck.be/book.html, 336 pagina’s vol dromen, fantasie, nostalgie en kleur. Het boek is te koop bij Starbrook Airlines Brusselsesteenweg, 168 3020 Winksele. Men kan het ook bestellen via de website (www.jaakdekoninck.be/store/p81/Jaak_De_Koninck_-_Air_and_water_colours.html) of telefonisch 0476 44 95 74. Formaat 23 x 30 cm met harde kaft en verpakt in krimpfolie. De prijs bedraagt 58 euro, weinig voor een boek dat zo perfect is gedrukt.

Frans Van Humbeek
Foto’s: Manu Godfroid

Picture of Frans Van Humbeek

Frans Van Humbeek

is hoofdredacteur van Hangar Flying. Hij is freelance luchtvaartjournalist en auteur van verschillende luchtvaartboeken. Frans probeert zowat alle facetten van de Belgische luchtvaart op te volgen, maar zijn passie gaat vooral uit naar het luchtvaarterfgoed en de geschiedenis van de Belgische vliegvelden. Binnen het redactieteam van Hangar Flying zorgt hij ook voor de updates van www.aviationheritage.eu.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer