Gedenkplaat voor de bemanning van de Lancaster ND985 UM-W2, 626 Sqn RAF

Bij de gemeentelijk begraafplaats in Zingem staat een gedenkplaat ter nagedachtenis van zeven Britse piloten die met hun Lancaster ND985 UM-W2 zijn neergestort in de Scheldemeersen in Zingem, ter hoogte van de Polmeersweide.
Bij de crash op 28 mei 1944 kwamen vijf piloten op het leven. Twee konden zich redden met hun parachute. Bram Dermaut verdiepte zich in het incident en nam het initiatief om een herdenking te organiseren.

De Lancaster ND985 UM-W2 was op 28 mei 1944 opgestegen vanop de basis RAF Wickenby in Lincolnshire (UK) met de opdracht om die nacht spoorweginfrastructuur in Aachen te bombarderen. De missie kaderde in het Transportation Plan waarbij strategische knooppunten moesten gebombardeerd worden als voorbereiding voor de landing in Normandië. Een Duitse nachtjager kon de Lancaster op de terugweg neerhalen.

Vijf bemanningsleden hebben de crash niet overleefd:
Pilot Officer (Pilot) Robert Frederick Ayres
Flying Officer (Air Bomber) Stuart Percival Barter
Sergeant (Air Gunner) Sylvester Hartley

Sergeant (Flight Engineer) Victor Basil Foy
Sergeant (Air Gunner) Charles Clifford ‘Cliff’ Allen Gardner

Ayres, Barter en Hartley liggen begraven op de Sint-Jan begraafplaats van Kortrijk. Foy en Gardner rusten op de begraafplaats van Oudenaarde.

Twee bemanningsleden konden het toestel tijdig met hun parachute verlaten.
Flight Sergeant (Navigator) Denzil Ede werd krijgsgevangen genomen nadat hij gewond geraakte bij het neerkomen met zijn parachute. Hij kwam terecht in Stalag Luft VII (Bankau, Silezië, Duitsland) en Stalag Luft III-A (Luckenwalde, Brandenburg, Duitsland). Begin jaren tachtig keerde hij terug naar België en bezocht de plaats van de crash. Samen met zijn Kortrijkse vriend Johny Couvreur nam hij het besluit om onderdelen van het wrak op te graven. Dat gebeurde in de zomer van 1989.

Sergeant Claude Western slaagde erin om met de hulp van het netwerk Comète/Komeet te ontsnappen. In 1948 overleed hij bij een verkeersongeval.

Leerlingen van de gemeenteschool De Bosrank maakten tekeningen die de muur van de begraafplaats sierden. De gedenkplaat zal later verplaatst worden naar de locatie van de crash.

Bron
Hat Laatste Nieuw, Ronny De Coster, zondag 28 mei 2023
www.rafcommands.com
Wim Govaerts

 

Beelden: ©Wim Govaerts, 28/5/2023
Datum gebeurtenis:
28/5/1944
Datum inhuldiging:
28/5/2023
Datum registratie:
1/6/2023
Locatie:
Gedenkplaat voor de bemanning van de Lancaster ND985 UM-W2, 626 Sqn RAF
Adres:
Gemeentelijke begraafplaats Zingem, Kerkhofstraat, 9750 Kruisem
Lengtegraad:
3°39’17.1″E
Breedtegraad:
50°54’19.9″N

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer