Grootschalige renovatie van start- en landingsbaan Luchthaven Oostende-Brugge

202401_OSTStartbaanRenovatie000_TBR

Oostende, vrijdag 27 januari 2024. De Luchthaven Oostende-Brugge is begonnen aan een grootschalige renovatie van haar start- en landingsbaan. De luchthaven, gesloten tussen 25 januari en 27 maart 2024, ondergaat deze noodzakelijke werken om veilig vliegverkeer in de toekomst te blijven garanderen. De ingrijpende renovatiewerken, uitgevoerd door aannemer Willemen Infra nv in opdracht van de Luchthavenontwikkelingsmaatschappij Vlaanderen (LOM), omvatten niet alleen de start- en landingsbaan van 3.200 m lang en 45 m breed, maar ook het verbreden van taxiwegen, de installatie van duurzame ledverlichting en het vernieuwen van de riolering en afwatering.

De laatste nieuwe asfaltlaag van de startbaan dateert van midden jaren 90. Een grondige renovatie drong zich op om te voorkomen dat de baan op termijn onveilig zou worden en was ook nodig om aan Europese regelgeving te kunnen blijven voldoen. 

Bruno De Saegher, voorzitter van LOM Vlaanderen, benadrukte het belang van deze werken voor de toekomst van de luchthaven: “We herstellen de schade die de afgelopen jaren is ontstaan omwille van slijtage en herstellen lokale verzakkingen veroorzaakt door de om en bij één miljoen vliegtuigen die er de afgelopen dertig jaar zijn geland. Daarnaast voeren we enkele structurele verbeteringen door. We pakken bijvoorbeeld de lijnafwatering aan en verminderen zo het risico op water op de startbaan. Ook voorzien we de start- en landingsbaan van 1.200 duurzame ledlampen in plaats van de huidige energieverslindende halogeenverlichting.”

Een persconferentie in het midden van de landingsbaan, het was dertig jaar geleden dat deze een nieuwe asfaltlaag had gekregen.

“We verzekeren met deze werken de toekomst van de luchthaven. We zorgen ervoor dat de startbaan weer minimaal twintig jaar operationeel kan blijven en kunnen hiermee de luchthavenexploitatie op het huidige niveau behouden. Dat is belangrijk, want de luchthaven is een belangrijke toegangspoort voor Vlaanderen en is een essentiële knoop in het multimodale goederennetwerk. Daarom hebben we in overleg met de aannemer en de luchthavenexploitant de sluitingsperiode zo kort mogelijk gehouden.”

Impact minimaliseren in een dalperiode

CEO van Luchthaven Oostende-Brugge, Eric Dumas, voegde eraan toe: “Met de aanvang van de renovatiewerken aan de start- en landingsbaan en taxiwegen zetten we een belangrijke stap in de duurzame verdere ontwikkeling van Luchthaven Oostende-Brugge. Dankzij een efficiënte samenwerking met de LOM Vlaanderen minimaliseren we de impact op passagiers en vrachtactiviteiten tijdens de sluiting. We kijken uit naar een vlotte heropening eind maart, met vernieuwde faciliteiten die ons de volgende jaren alleen maar vooruit kunnen helpen.”

Ann van Praet van de luchthaven: “Een goede periode om te sluiten is er nooit, maar dankzij het overleg tussen de maatschappijen en de aannemers zitten we tussen de piekperiodes van passagiers en cargo vluchten.”

Ann van Praet van de luchthaven: “Een goede periode om te sluiten is er nooit, maar dankzij het overleg tussen de maatschappijen en de aannemers zitten we tussen de piekperiodes van passagiers en cargo vluchten. Onze vaste klanten TUI en Egyptair wijken uit naar Brussels Airport, de kleinere vliegtuigen vliegen nu bijvoorbeeld van Kortrijk-Wevelgem en Antwerpen. Op de luchthaven werken ongeveer 600 mensen, een deel van die werknemers zijn tijdens de werken tijdelijk werkloos.

Landzijde

Om de werken vlot en efficiënt te laten verlopen en de sluitingsperiode zo kort mogelijk te houden, werd de volledige projectzone ‘landzijdig’ gemaakt. Door omheiningen te verplaatsen en bepaalde veiligheidsprocedures aan te passen, kan de aannemer zo makkelijk de projectzone betreden en verlaten. Op een luchthaven zijn twee zones: ‘landside’ en ‘airside’. De ‘landside’-zone is de publieke zone vóór de veiligheidscontrole. De ‘airside’-zone is de zone die passagiers, maar ook vrachtwagens en ander logistiek verkeer, alleen kunnen betreden na een veiligheidscontrole. 

Op 26 januari starten de opbraak- en grondwerken. Deze nemen een tweetal weken in beslag en kunnen mogelijk voor geluidshinder zorgen. De aannemer zal de hinder voor de omwonenden maximaal beperken. Aansluitend worden de fundering, de onderlagen, waarin de verlichtingskabels worden geplaatst, en de toplaag aangelegd. Gelijktijdig worden ook de rioleringswerken uitgevoerd. Vanaf eind februari worden de nieuwe led-bebakeningslampen geplaatst. In de laatste fase worden de markeringen aangebracht. 

Structurele verbeteringen

De renovatiewerken omvatten niet alleen het essentiële herstel van de startbaan maar ook structurele verbeteringen. Met het vergroten van de turnpath wordt mogelijk gemaakt dat de B747-400- en de B777-300ER-toestellen die op de Oostendse luchthaven taxiën met een grotere draaicirkel kunnen draaien. Daarvoor is er minder motorkracht nodig en wordt dus ook minder geluid en uitstoot geproduceerd. Deze laatste aanpassing is, net zoals het verbreden van de taxiwegen, noodzakelijk om te voldoen aan de EASA-regelgeving (Europees Agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart).

De renovatiewerken omvatten niet alleen het essentiële herstel van de startbaan maar ook structurele verbeteringen. Met het vergroten van de turnpath wordt mogelijk gemaakt dat de B747-400- en de B777-300ER-toestellen die op de Oostendse luchthaven taxiën met een grotere draaicirkel kunnen draaien.
De grootschalige werken hebben hebben ook heel wat nationale media naar zee weten te lokken.
Een drukte van jewelste op en rond de luchthaven met het extra vrachtwagenverkeer.


De LOM Vlaanderen benadrukt dat de werken aan de start- en landingsbaan alleen de renovatie tot doel hebben. De werken leiden niet tot een capaciteitsverhoging. Er zullen door de renovatie geen grotere toestellen kunnen landen op de luchthaven dan de toestellen die vandaag al gebruik kunnen maken van de luchthaven. De trafiek die mogelijk is op de luchthaven blijft identiek, en de voorwaarden uit de huidige milieuvergunning blijven onverkort van toepassing. 

Investeringen en Samenwerking voor de Toekomst

De renovatie van de start- en landingsbaan is slechts een deel van de bredere inspanningen om de Luchthaven Oostende-Brugge naar een duurzame toekomst te leiden. In de afgelopen jaren zijn er aanzienlijke investeringen gedaan, waaronder de recente vernieuwing van vliegtuigparking Apron 2. Deze infrastructuurverbeteringen, gefinancierd door LOM Vlaanderen met een investering van 12,4 miljoen euro, verlengen de levensduur van de vliegtuigparking met 40 jaar en dragen bij aan de veiligheid van het vliegverkeer. Bij tien standplaatsen werden ook betonputten en wachtleidingen aangelegd zodat vliegtuigen op termijn elektriciteit kunnen gebruiken wanneer ze er geparkeerd staan. De geparkeerde toestellen zullen zo niet langer hun eigen stroomgeneratoren moeten gebruiken, zo kan de CO2-emissie en het brandstofverbruik dalen.

Bruno De Saegher, voorzitter van LOM Vlaanderen en Ann van Praet: “De LOM Vlaanderen benadrukt dat de werken aan de start- en landingsbaan alleen de renovatie tot doel hebben. De werken leiden niet tot een capaciteitsverhoging.”

De samenwerking tussen de Vlaamse overheid en privépartners, zoals de LOM Vlaanderen en Luchthavenexploitatiemaatschappij (LEM) EGIS, is essentieel voor de ontwikkeling van de luchthaven. De LOM Vlaanderen, verantwoordelijk voor de basisinfrastructuur, en LEM EGIS, belast met de commerciële exploitatie, hebben sinds 2014 samengewerkt om de luchthaven te positioneren als een belangrijk knooppunt voor passagiers- en vrachtverkeer.

Vooruitzichten voor de toekomst

De Luchthaven Oostende-Brugge heeft in 2023 opnieuw een stijging van het aantal passagiers gezien, met 386.387 passagiers, wat een stijging van 4,6% betekent ten opzichte van 2022. CEO Eric Dumas benadrukte dat deze groei, te midden van wereldwijde uitdagingen, de economische meerwaarde van de luchthaven aantoont.

Over de hele luchthaven wordt maar liefst 50.000 ton asfalt weggeschraapt en vervangen.

De luchthaven heeft ook stappen gezet op het gebied van vrachtvervoer. Ondanks een daling in het vrachtvervoer, van 51.000 ton in 2022 naar 33.000 ton in 2023, blijft de luchthaven investeren in haar cargo-activiteiten. De recent opgeleverde Versluys-cargoloods van 12.000 m2 biedt nieuwe mogelijkheden en versterkt de positie van de luchthaven als vrachtluchthaven. Momenteel is de luchthaven dan ook in gesprek met verschillende partijen om deze ruimte in 2024 verder te exploiteren.

Bovendien heeft de luchthaven zich onderscheiden als een knooppunt voor noodhulp, met meer dan twintig  humanitaire missies die vanuit Oostende zijn vertrokken. De betrokkenheid bij internationale hulpinspanningen heeft de luchthaven gepositioneerd als een belangrijk centrum voor noodhulp.

Alle oude halogeenverlichting wordt verwijderd en vervangen door 1.200 energiezuinige led lampen.
Ook 15.000 ton beton moet worden uitgebroken. Naast de landingsbaan worden ook taxiwegen en intersecties aangepakt om conform de recentste regelgeving te kunnen werken.

Het afgelopen jaar heeft de luchthaven ook belangrijke vooruitgang geboekt op het gebied van general aviation, de alle niet-geregelde commerciële burgerluchtvaart, variërend van zakenvluchten tot recreatieve luchtvaart. In 2022 werden twaalf nieuwe loodsen voor General Aviation in gebruik genomen. Tegen eind 2023 was 75% hiervan verkocht of verhuurd. Deze faciliteiten hebben niet alleen de bestaande activiteiten versterkt, maar trekken ook nieuwe spelers aan in de luchtvaartsector. “In lijn met onze focus op innovatie zijn we een samenwerking aangegaan met Vives en Drone Dock, waarmee we inspelen op de groeiende mogelijkheden van drone-technologie en meewerken aan het offshore windenergie project van DIOL”, voegt Eric Dumas toe.

Tijdelijke sluiting en toekomstige plannen

Terwijl de luchthaven momenteel tijdelijk gesloten is voor de renovatie van de start- en landingsbaan, blijft Brasserie Restaurant Belair Oostende open voor het publiek. In de brasserie kan je dagelijks terecht voor een hapje en een drankje. Klanten hebben ook de mogelijkheid om de voortgang van de werkzaamheden op de voet te volgen vanuit de brasserie. “Je hebt een goed zicht op de werken vanuit Belair”, zegt uitbater Jan Vercruysse. “Om onze klanten te informeren hebben we ook plannen opgehangen. Zo kunnen ze zien welke werken waar uitgevoerd worden. Als er iets verder weg gewerkt wordt, kunnen onze klanten ook gebruik maken van de verrekijkers die we hebben.” Klanten van Belair kunnen tijdens de werken gratis parkeren op de parking van de luchthaven wanneer ze minstens €40 besteden in de brasserie of het restaurant.

Ondertussen is de luchthaven achter de schermen bezig met de voorbereidingen om passagiers vanaf eind maart opnieuw te verwelkomen. Meteen bij de start van de paasvakantie en in het zomerseizoen kan je maar liefst naar veertien bestemmingen reizen vanuit Oostende.

Picture of Tom Brinckman

Tom Brinckman

Is de Hangar Flying webmaster en afkomstig uit Sint-Michiels Brugge. Hij is actief als grafisch medewerker en freelance (pers)fotograaf. Op jonge leeftijd raakte hij gefascineerd door militaire en kleine luchtvaart. Die luchtvaartpassie combineerde hij samen met fotografie. Als fotograaf en reporter gaat hij op zoek naar sterke beelden en verhalen uit de Belgische luchtvaart. Je kan hem ook vaak op airshows in binnen - en buitenland vinden... of met de neus in een goed (luchtvaart)boek.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer