De militaire vliegschool Wevelgem 1924-1940

Grimbergen, 17 februari 2024. De luchthaven Kortrijk-Wevelgem heeft de laatste jaren hard gewerkt om de nodigde certificatie van het European Union Aviation Safety Agency (EASA) te ontvangen. Maar ook het verleden wordt er niet uit het oog verloren. Anno 2024 herdenkt Wevelgem de honderdste verjaardag van de oprichting van een militaire vliegschool. In zijn boek ‘De Militaire Vliegschool Wevelgem, 1924-1940’ beschrijft auteur Bart Vandamme zeer duidelijk hoe de infrastructuur van de luchthaven in al die jaren is veranderd.

Bart Vandamme (voorzitter van de Flanders Aviation Society vzw) is onder meer bekend van zijn publicaties ‘De snelste mens ter wereld’ (2010) en ‘Messerschmitt Me 163 Komet’ (2022). Het nieuwste boek van Bart start niet in 1924, wel in 1916 bij het Duitse vliegveld van Bissegem. Na de Groote Oorlog vestigde de militaire luchtvaartafdeling zich in het Limburgse As waar eerder een Duitse schietschool was gelegen. Het was al snel duidelijk dat het zanderige terrein, kort bij de Duitse grens, ongeschikt was voor een militaire vliegschool. In 1924 opende de nieuwe vliegschool in Wevelgem, onder leiding van korpscommandant luitenant-kolonel Joseph Daumerie.

Bart beschrijft hoe de vliegschool vorm krijgt, de precieze locaties van de vliegtuigloodsen en de kazerne, de eigenlijke vliegopleiding, enz. Het is opvallend hoeveel gebouwen ons heden nog herinneren aan de eerste vliegschool. Verschillende loodsen zijn nog zeer herkenbaar en nog altijd in gebruik. Het goed bewaarde gebouw van de ‘Cercle Leopold Kring’ (Kortrijkstraat 458), moest de militairen de kans bieden om zich te ontspannen, ‘zowel op cultureel als godsdienstig niveau’. Maar ook de iets minder godsdienstige huisjes van plezier aan de Kortrijkstraat vergat Bart niet te vermelden. Er wordt een hoofdstuk gewijd aan enkele ongevallen, aan bekende gasten die op bezoek kwamen, aan de vliegschool tijdens de Schemeroorlog en het bombardement van 10 mei 1940.

Het concept van de ‘toen en nu’ foto’s werkt ook hier weer perfect. Een foto van het bezoek van Hitler in 1940 is geplaatst bij een foto van de vliegtuigloods aan de Kortrijkstraat waar het bezoek plaatsvond. Er zijn bijvoorbeeld foto’s van de oude kazernegebouwen (1925) naast beelden van het enige gebouw dat overblijft van de vroegere kazerne. Verschillende prima fotomontages, gemaakt door o.a. Heikki Deschacht, maken ons duidelijk waar oude beelden precies zijn gefotografeerd. Opvallend is de ruime selectie dikwijls onuitgegeven foto’s uit de collectie van het Brussels Air Museum (AELR Collection). Daarnaast is geput uit de rijke collecties van wijlen Etienne Vanackere, Beeldbank Kortrijk, het archief van FAS en van Bart, …  Tekst en beeld werden door Harald De Brabander van FAS (secretaris en coördinator bezoeken FAS luchtvaartmuseum) in een fraaie lay-out gegoten.

Generaal vlieger b.d. Gerard Van Caelenberge schreef in zijn voorwoord terecht dat dit boek een knappe bijdrage levert aan de Belgische luchtvaartgeschiedenis. Naast de beschrijvingen van infrastructuur, opleiding en vliegoperaties geeft het ook een zeer mooi beeld van wat ons in Wevelgem rest aan luchtvaarterfgoed uit het interbellum.  

  • 71 blz, formaat A4, kleur. Een honderdtal foto’s en vier profieltekeningen. 
  • Prijs 15 euro, exclusief verzending. Te bestellen via: fas-info@hotmail.com
  • Verwacht half maart 2024, af te halen aan het FAS luchtvaartmuseum elke eerste zondag van de maanden mei tot oktober (14 tot 17 uur) of na afspraak.
  • Prijs 23 euro inclusief verzending binnen België.
  • Bedrag overmaken op rekeningnummer BE12 1032 2403 3692 van de Flanders Aviation Society met vermelding ‘opsturen monografie vliegschool Wevelgem’, samen met uw naam en adres.
  • Een uitgave van FAS (https://fasinfo.be/ ). 
Frans Van Humbeek

Frans Van Humbeek

is hoofdredacteur van Hangar Flying. Hij is freelance luchtvaartjournalist en auteur van verschillende luchtvaartboeken. Frans probeert zowat alle facetten van de Belgische luchtvaart op te volgen, maar zijn passie gaat vooral uit naar het luchtvaarterfgoed en de geschiedenis van de Belgische vliegvelden. Binnen het redactieteam van Hangar Flying zorgt hij ook voor de updates van www.aviationheritage.eu.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer