Brustem, 21 augustus 2021. Op het voormalig militaire vliegveld van Brustem (Sint-Truiden) bevindt zich sinds enkele jaren DronePort (https://droneport.eu/). DronePort is een initiatief van de Limburgse investeringsmaatschappij LRM, de stad Sint-Truiden, POM Limburg en JK Invest (Jack Waldeyer en Kris Van den Bergh). Naast uitstekende luchtvaartfaciliteiten beschikt men hier eveneens over eersteklas vergader- en opleidingsfaciliteiten. Het is in een van die ruime en moderne zalen dat we vandaag onze redactieraad kunnen houden.
Redactieraad
De artikels die maandelijks gebracht worden door de redacteurs en fotografen van Hangar Flying komen natuurlijk niet zomaar tot stand, daar zit wel wat planning achter. Maandelijks worden nieuwe ideeën aangebracht, overlopen we de planning en geven we feedback over de laatste nieuwsbrief. Het doet ons dan ook deugd wanneer onze lezers reageren op de artikels en fotoreportages die we brengen en deze feedback leidt ons vaak verder in het verhaal. Als u de nieuwsbrief nog niet krijgt, dan kan u zich hier inschrijven.
Wegens de Corona-perikelen (het is de laatste keer dat ik erover begin, beloofd) zijn deze maandelijkse redactieraden het afgelopen anderhalf jaar meestal online doorgegaan. Een normale redactieraad gaat door in een vergaderzaaltje van een café in de buurt van Brussels Airport. We streven er toch naar om minstens eenmaal per jaar de redactieraad te koppelen aan een luchtvaart gerelateerde (wat had u nu gedacht?) uitstap en een etentje. Dit jaar zijn we daarvoor geland in Brustem. Naast uitstekende vergaderfaciliteiten kan je hier eveneens een eersteklas restaurant DronePort Cuisine aantreffen. Topchef Nazzareno Evangelisti en zijn team verwennen je en brengen je smaakpapillen in de zevende hemel. Je hoeft er zelfs niet voor in de lucht! Je kan er van dinsdag tot zondag terecht en dat tussen 11u30 en 22u00.
DronePort
Na de demilitarisering in 1996 van een deel van het voormalige vliegveld werd hier 28 ha grond voorzien voor burgerlijke activiteiten. Vorig jaar werd de eerste splinternieuwe en hypermoderne loods in gebruik genomen. De (voormalige militaire) loodsen aan de andere kan van de start- en landingsbaan werden volledig ontruimd en alle gebaseerde vliegtuigen werden in deze nieuwe loods gestald. Men heeft plannen voor nog twee bijkomende loodsen.
In de controletoren, voor de gelegenheid toegankelijk voor de Hangar Flying redactieraad, wordt getoond dat de integratie van bemande en onbemande luchtvaart perfect mogelijk is. De onbemande luchtvaartuigen krijgen een gebied waarin ze kunnen vliegen ten noorden van de piste. Het vliegveld en het luchtruim errond is geen gecontroleerde zone, er wordt vanuit de toren enkel informatie gegeven. De piloten, zowel van bemande als onbemande luchtvaart, blijven zelf verantwoordelijk voor de nodige separatie.
Opleidings- en vormingscentrum Syntra Limburg is een belangrijke gebruiker van DronePort. Alle opleidingen die za aanbieden met betrekking tot drones zijn gecentraliseerd in Brustem. Daarnaast huren ook tal van andere bedrijven hier een individueel bureau of grotere lokalen, afhankelijk van de bedrijfsnoden. In augustus 2019 bracht Hangar Flying redacteur Guy Viselé al een bezoek aan DronePort, je lees er hier (www.hangarflying.eu/2019/09/droneport-le-futur-a-brustem/) alles over.
Mirage 5 BD 09 en de Sensation flights
Na de redactieraad worden we opgewacht door Marcel ‘Celle’ De Petter, voormalig Mirage 5 jachtpiloot van de Belgische Luchtmacht. Hij neemt ons mee naar de nieuwe vliegtuigloods waar de Mirage een plaatsje kreeg. Celle is vol lof over DronePort, die de staanplaats kosteloos ter beschikking stelt van de vrijwilligers.
Liefhebbers van de Dassault Mirage 5 komen in Brustem zeker aan hun trekken. Sinds februari 2018 is de BD 09 immers terug op Belgisch grondgebied en meer bepaald in Brustem. Bob bracht hier een uitgebreid artikel over (www.hangarflying.eu/2018/02/le-mirage-5-bd-09-de-retour-a-brustem/). De BD 09 Restauration Group (www.miragebd09.be of www.facebook.com/groups/190939791496166/) draagt hier met veel liefde en passie zorg voor de BD 09, een tweezits Mirage M5 B van de Belgische Luchtmacht. Via hun website of Facebook pagina blijf je op de hoogte van toekomstige evenementen zoals opendeurdagen.
In samenwerking met een Franse computerprogrammeur bouwden de vrijwilligers de Mirage 5 om tot een heuse 3D gevechtsmachine. De leden van de redactieraad kregen elk een Sensation Flight aangeboden door de BD 09 Restauration Group. Per twee mochten we plaats nemen in de compleet uitgeruste cockpit van de indrukwekkende jager. Eens gezeten kregen we een VR bril op onze neus geschoven, ook voor mensen die al een bril dragen is het geen enkel probleem! Getest en goedgekeurd!
Na de kalibratie van de brillen bevinden we ons virtueel op de startbaan van Brustem, de ‘piloot’ in de fysieke front seat krijgt ook effectief het bijhorend virtueel zicht, realisme ten top! We stijgen op voor een rondvlucht en landing op Brustem. Tijdens de vlucht krijgen we het gezelschap van enkele eenzits Mirage 5s. Had ik nu toch maar mijn Canon bij de hand voor enkele air2air foto’s!
Primeur voor Hangar Flying!
Daar stopt het echter niet, waarschuwt Celle ons. Hoofdredacteur Frans mag plaats nemen in de front seat van de Mirage en krijgt eveneens de VR bril opgezet. Hij moest vooraf zijn adres doorgeven aan de vrijwilliger die de simulator bedient. Wat Frans nog niet weet is dat hij na het opstijgen in sneltempo naar zijn thuisadres gevlogen zal worden, waarna hij in inverted flight over zijn huis zal vliegen. Hopelijk schrikt de buurt niet te erg van die stuntende Mirage!
Het is natuurlijk een never ending story, er kunnen altijd verbeteringen of aanpassingen aangebracht worden. Er moet nog wat aan de programmatuur bijgewerkt worden om er een vlekkeloze ervaring van te maken. Daarnaast zijn er plannen om een guns, bombs and rockets ervaring te ontwikkelen in de simulator. De scenery die hiervoor gebruikt zal worden is het schietveld in Solenzara (Corsica). Dit kwam reeds eerder aan bod in het artikel (www.hangarflying.eu/2020/09/mirage-5-vijftig-jaar-in-belgie/) dat Tom in september 2020 bracht ter ere van de vijftigste verjaardag van de Mirage in België. We kijken er alvast naar uit!
Op zoek naar nieuw bloed
Spreekt de enorme variëteit in de Belgische luchtvaart je aan? Ben je zelf piloot en zou je wel boeken kunnen vullen met je spannende avonturen? Zit het schrijven je in het bloed? Stuur dan zeker je kandidatuur naar onze hoofdredacteur via frans@hangarflying.be .