Diamanten kijken bij Gill Aviation

202205_DiamondEvent000_TBR

Oostende, 7 mei 2022. Zoals collega Peter schreef is Aero 2022 de jaarlijkse hoogmis voor de general aviation. Maar wie zich de trip naar Friederichshaven wilde besparen, kon bij het North Sea Aviation Center (NSAC) in Oostende terecht. Daar had Gill Aviation, de Diamond dealer voor België en Luxemburg , een Post Aero Diamond Happening georganiseerd. Voor Hangar Flying het uitgelezen moment om van dichtbij kennis te maken met de Oostenrijkse vliegtuigfamilie.  

In de lichte luchtvaart is Gill Aviation geen onbekende met ruim 45 jaar ervaring in het onderhoud en de jaarlijkse keuring voor vliegtuigen en helikopters. Met tien werknemers is het gebaseerd op de internationale luchthaven Kortrijk-Wevelgem (EBKT). “We waren al een erkend service center voor Diamond, maar daar is zeven jaar geleden het dealership bijgekomen,” zegt Bertrand Bril als we hem ontmoeten op het tarmac van Apron 3. “We hadden de opportuniteit om een Diamond vliegtuig te verkopen aan een van onze klanten en zo hadden we ook de mogelijkheid om als merkverkoper op te treden in België en Luxemburg.”

Wie zich de trip naar Friederichshaven wilde besparen, kon bij het North Sea Aviation Center (NSAC) in Oostende terecht voor het Post Aero event van Gill Aviation.

De coronajaren hadden de verkoop van nieuwe vliegtuigen doen stilvallen. Maar het onderhoud en periodieke keuring had geen invloed op de activiteiten: “Als je elkaar niet kan ontmoeten verkoop je niets. Bij de klanten was er een groot wantrouwen om te investeren in onzekere tijden. De kentering zagen we begin 2021 en iedereen begon weer vliegtuigen te bestellen. Onze klanten zitten in de privé-ontspanning (vliegclubs) en de privé-business (zaakvoerders met een vliegtuig).” 

Businessvliegers

“In het segment van de zaakvoerders – businessvliegers, zien we dat die meer vliegen en/of kopen. Die mensen hebben niet meer de neiging om allemaal tezamen en dicht op elkaar gepakt in een vliegtuig te stappen, dat is een rechtstreeks gevolg van de coronacrisis. Een zaakvoerder kan ’s morgen zijn of haar vliegtuig nemen, ’s middags rond de tafel zitten voor een meeting en ’s avonds alweer thuis zijn bij het gezin. Een nieuwe trend in de businesswereld. We spreken wel van de categorie net onder de businessjets. Met een prijskaartje van om en bij het miljoen euro.”

Op het platform net voor de loods van NSAC staat het complete gamma vliegtuigen. In beeld van links naar rechts DA50-RG, DA62 MPP, DA42 en DA62.

“Waarom voor een Diamond kiezen? Het zijn moderne, veilige en relatief betaalbare vliegtuigen. Nog een pluspunt is de brandstof: alle vliegtuigen die we hier voorstellen worden aangedreven door JET A1, zeg maar de kerosine die je quasi overal kan vinden. In die klasse de goedkoopste brandstof, de 100LL of Avgas gaat al bijna naar het dubbele van die prijs.”

“Niet alleen het lage verbruik van de motoren, ook de waarde bij herverkoop kan tellen. Wie zijn vliegtuig over vijf jaar weer van de hand wil doen, krijgt dezelfde prijs als je ervoor betaalde.”

Op het platform net voor de loods van NSAC staat het complete gamma vliegtuigen van Diamond opgesteld, van de tweezits Diamond 20 tot de Diamond 62 die zeven zitplaatsen telt. Het team van Gill Aviation neemt er ruim de tijd om alle vragen van de bezoekers te beantwoorden. Wie wil kan ook al even plaatsnemen in misschien wel zijn of haar toekomstig toestel. “Een vliegtuig kopen is een belangrijke investering,” stipt Bertrand aan. “Er komen heel wat aspecten kijken bij de aankoop en we adviseren kopers graag zodat ze het juiste vliegtuig aangepast aan hun noden kunnen aanschaffen.”

De laatste nieuwe telg in het Diamond gamma: de DA50-RG. Van dit vliegtuig werd er al één verkocht in ons land.

De kleinste telg in de Diamond-familie is de DA20: “Neem je favoriete sportwagen en voeg er vleugels aan toe. Dat is zowat het gevoel als je je vastmaakt in de DA20. Sportief en strak, maar ook verrassend betaalbaar. De DA20 biedt uitstekende prestaties, met de duurzaamheid en zuinigheid voor commerciële training. De instrumenten van de DA20 en de standaard Garmin G500 avionica zijn ontworpen voor veiligheid en betrouwbaarheid.” 

“Uit de DA20 werd de DA40 ontwikkeld als vierpersoonsvliegtuig, het eerste prototype vloog in 1997. De Diamond DA40 NG is de laatste versie en is aangedreven door een Austro Engine AE 300 jetfuel-motor. Het lage brandstofverbruik maken de DA40 tot een perfect vliegtuig voor reizen en training. Voor luxueus comfort en stijl zijn onder meer premium lederen interieurs in verschillende ontwerpen en kleuren beschikbaar, verstelbare rugleuningen en lendensteun voor piloten, elektrisch verstelbare roerpedalen, elektrische airconditioning en nog veel meer.”

Met een kruissnelheid van 170 knopen en een actieradius van zowat 800 nm is de DA50 RG het antwoord op de populaire Cirrus toestellen in dit segment.

Veiligste vliegtuigen

“De statistieken van Diamond wereldwijd liegen er niet om, in het single engine segment staat Diamond bekend om de veiligste vliegtuigen te zijn. Wie extra veiligheid prefereert kan naar de tweemotorige DA42 en DA62 kijken. De DA42 is ontworpen met piloot en passagiers in gedachten. Gemakkelijk te vliegen, ergonomisch en luxe interieur. Geen wonder dat het ondertussen de beste verkochte piston twin is in het segment. De DA62 brengt dan weer meer passagiers en uitrusting verder en sneller dan de concurrenten in zijn klasse, met een uitzonderlijk laag brandstofverbruik, luxe en beveiliging met twee motoren. De DA62 verwent zowel piloten als passagiers, met een extra grote cabine, royale en verstelbare voorstoelen, een 60/40 opklapbare driezitsbank op de tweede rij en een optionele opklapbare tweezitsbank op de derde rij. Diamond ontwikkelde uit de DA62 ook een DA62 Multi Purpose Platform waar allerhande camera’s en radars op kunnen gemonteerd worden. Twee toestellen werden eerder dit jaar geleverd aan North Sea Aviation Services (NSAS) in Oostende.”

De DA50 RG is zowat een vliegende SUV als we de vergelijking maken met een wagen.
In het instrumentenbord kan je niet naast de Garmin 1000NXI kijken.

DA50-RG

De voorlopige laatste telg in de Diamond familie is de DA50-RG. Van dit vliegtuig is er nog maar een verkocht in België, maar Bertrand maakt zich sterk dat het binnenkort extra voet aan de grond zal krijgen. “Net zoals de andere vliegtuigen op het platform, bracht de klant ook zijn vliegtuig even terug om anderen te laten kennis maken. De DA50 RG is zowat een vliegende SUV als we de vergelijking maken met een wagen. Met vijf comfortabele vaste zitplaatsen. Ook hier zijn de zetels vast en zijn de pedalen verplaatsbaar. Zo behouden de passagiers achteraan genoeg ruimte. Niet onbelangrijk als je er drie uur in zit. Met een kruissnelheid van 170 knopen en een actieradius van zowat 800 nm is de DA50 RG het antwoord op de populaire Cirrus toestellen in dit segment.”

“Op het instrumentenbord kan je niet naast de Garmin 1000NXI kijken. Het laatste neusje van de zalm op het gebied van digitale boordinstrumenten. In de middenconsole is er trouwens een uitklapbaar alfanumeriek klavier wat de input van gegevens nog een heel pak intuïtiever maakt. Daarnaast vereenvoudigt het FADEC-systeem (Full Authority Digital Engine Control) de motorbesturing van de zescilinder 300 pk Continental CD-300.”

Net zoals de andere vliegtuigen op het platform, bracht de klant ook zijn vliegtuig even terug om andere te laten kennis maken.

Europeaan voorzichtiger met de centen

Na al het mooie materiaal op het platform te zien stellen we ons zelf wel de vraag hoeveel er verkocht geraken hier in België: “In een goed jaar verkopen we drie à vier vliegtuigen,” klinkt het bij Gill Aviation. “Maar we zitten hier verre van het niveau van de Verenigde Staten. Een Europeaan is traditioneel voorzichtiger met de centen. De mentaliteit tussen continenten is gewoon anders: in Amerika gaan ze oplossingen zoeken en spreken ze een partner aan om samen een toestel te kopen. Als je een Belg over zijn centen spreekt om samen een vliegtuig aan te schaffen ben je snel uitgebabbeld,” klinkt het tenslotte.

Meer informatie en contactgegevens van Gill Aviation via www.gillaviation.be

Picture of Tom Brinckman

Tom Brinckman

Is de Hangar Flying webmaster en afkomstig uit Sint-Michiels Brugge. Hij is actief als grafisch medewerker en freelance (pers)fotograaf. Op jonge leeftijd raakte hij gefascineerd door militaire en kleine luchtvaart. Die luchtvaartpassie combineerde hij samen met fotografie. Als fotograaf en reporter gaat hij op zoek naar sterke beelden en verhalen uit de Belgische luchtvaart. Je kan hem ook vaak op airshows in binnen - en buitenland vinden... of met de neus in een goed (luchtvaart)boek.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer