BRU Convention

_DSC0825.jpg

Zaventem, 20 oktober 2007. Vandaag vond in het Koninklijk Atheneum te Zaventem de jaarlijkse BRU Convention plaats. Voor ons de ideale gelegenheid om dit unieke evenement en haar organisator even in de schijnwerpers te zetten.

Duizenden dia’s die stuk voor stuk nagekeken worden door gepassioneerde verzamelaars, geen detail dat hen ontgaat. Ondanks de evolutie naar meer digitale luchtvaartfotografie zijn er nog steeds verbazend veel mensen die de charme van een goede dia blijven waarderen.

De man achter de Convention is Olivier Lamoral, wiens leven zich voor een groot stuk afspeelt in de luchtvaartwereld. Hij werkt bij VLM waar hij zich bezighoudt met de charteractiviteiten van deze succesvolle Belgische luchtvaartmaatschappij. Hij woont sinds kort terug in Zaventem waar hij, naar eigen zeggen, de vliegtuigen opnieuw kan zien en horen opstijgen. In het bureau staat een prachtige collectie veiligheidskaarten, waaronder een aantal oude exemplaren van Sabena en andere Belgische luchtvaartmaatschappijen. In een vitrinekast prijken een aantal bijzonder fraaie vliegtuigmodellen. In deze kamer ademt de luchtvaart.

Keuvelen over de luchtvaart en andere onderwerpen met vrienden en kennissen in een aangename omgeving. Dat is net de sterkte van dit evenement en iets wat je nooit met een virtuele beurs zal kunnen bereiken.

Wanneer we de luchtvaartbeurzen in België bekijken, dan moeten we vaststellen dat er maar twee dergelijke evenementen zijn, de Antwerp Aviation Fair in mei en de BRU Convention in oktober. In de ons omringende landen hebben we de beurzen van onder andere Frankfurt, Parijs, Rotterdam en Keulen. Deze van Frankfurt is zonder twijfel de grootste in West-Europa. Volgens Olivier dankt de BRU Convention een groot deel van haar succes aan de centrale ligging. Bezoekers uit Duitsland, Frankrijk, Nederland en het Verenigd Koninkrijk vinden elk jaar opnieuw hun weg naar deze gezellige ontmoetingsplaats. Olivier wist verder nog te vertellen dat 2005 tot nu toe het topjaar was. Ook hij kan de (negatieve) invloed van online veilingsites op het aantal deelnemers, die de beurs bezoeken, aan den lijve ondervinden. Daarnaast merkt hij ook op dat meer mensen hun waren proberen te verkopen in plaats van te ruilen.

Soms worden er harde onderhandelingen gevoerd. Het resultaat achteraf geeft dan vaak des te meer voldoening.
Olivier toont enkele van z’n dubbele veiligheidskaarten. Hij mag zonder twijfel terugkijken op een geslaagde editie van de BRU Convention. Vooral bij het begin kan je hier echte schatten vinden. De ruillijsten zijn nog volledig en de portemonnaies zijn goed gevuld. Er op tijd bij zijn is dus de boodschap!

De beurs werd voor de eerste keer georganiseerd in de jaren ‘80 door Michel Moskal en nadien overgenomen door Tony De Bruyn, Paul Saey en Guy Van Herbruggen. In 1997 organiseerde Olivier de Convention voor de eerste keer en sindsdien heeft deze altijd in het Atheneum plaatsgevonden. Wij van Hangar Flying kunnen hem alleen maar aanmoedigen om dit evenement nog lang te blijven organiseren.

Kevin Cleynhens
Foto’s: Paul Van Caesbroeck

Picture of Kevin Cleynhens

Kevin Cleynhens

Is gefascineerd door luchtvaart in het algemeen. Zijn bijzondere interesse gaat uit naar de burger- en zakenluchtvaart. Ook oudere vliegtuigen kunnen hem bekoren. Hij spendeert een groot deel van zijn tijd aan luchtvaartfotografie. Daarnaast verzamelt hij sinds jaren veiligheidskaarten. Hij is dan ook fier op een collectie van 8000 safety cards.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer