Heli Service Belgium – de werker in de bijenkorf

HSB_1.jpg

Sint-Pieters-Leeuw, 19 oktober 2007. Op de rand van het Pajottenland, meer precies op de Halle Heliport, hebben we een afspraak met de mensen van Heli Service Belgium, een van de belangrijkste helikopteroperatoren in België.

Eén van de JetRangers wordt gewogen door de technici van HSB. Elk vliegtuig heeft namelijk limieten qua belading. Aan de hand van het leeggewicht dat tijdens de weging verkregen wordt, kan men later de maximale nuttige lading bepalen die meegenomen mag worden.

Heli Service Belgium werd oorspronkelijk in 1983 opgericht als VC Helicopters. Begin jaren ’90 nam de huidige eigenaar, Bernard Slegten, VC Helicopters over en werd de naam Heli Service Belgium ingevoerd. Het bedrijf telt acht werknemers en beschikt over een vloot van elf helikopters: vier Robinson R22s, twee R44-vierzitters, drie Bell 206 Jet Rangers en twee toestellen van het type Eurocopter Ecureuil. Onze rondleiding wordt verzorgd door Walter, een man met 15000 vlieguren als helikopterpiloot achter de kiezen en nu verantwoordelijk voor de operations bij HSB.

Naast de R22, R44 en Bell 206 heeft HSB ook twee Eurocopter Ecureuils (OO-HSB en OO-HSK) in dienst. Voor elke vlucht wordt het toestel grondig nagekeken en schoongemaakt om zo een optimale service te kunnen verlenen aan de klanten. Veiligheid wordt hier hoog in het vaandel gedragen.

Diensten
Hoewel er een uitgebreid portfolio aan diensten wordt aangeboden, leren we al snel dat de kern van de helikopteractiviteiten van HSB zich op het professionele vlak situeert. Bernard vergelijkt de taak van zijn bedrijf met dat van de werker bij de bijen. Vele helikopterbedrijven concentreren zich op luchtdopen en pleziervluchten; voor HSB is dat slechts het topje van de ijsberg. Hoewel ze natuurlijk ook de chartervluchten, incentives en bekende sightseeing tours aanbieden, worden de meeste missies toch gevlogen in functie van opdrachten voor bedrijven en instellingen waarbij het gebruik van een helikopter noodzakelijk is. Hierbij denken we bijvoorbeeld aan de controles van pijpleidingen, herstellingswerken aan hoogspanningskabels en ook cartografie en luchtfotografie,  waarbij andere bedrijven hun gespecialiseerde apparatuur aan de helikopter kunnen koppelen. Ook voor filmwerk worden de helikopters van HSB regelmatig ingehuurd, denk bijvoorbeeld maar aan de verslaggeving van wielerkoersen; hiervoor maakt men meestal gebruik van drie heli’s: de eerste maakt de beelden via de WESCAM en de andere twee worden ingezet om de beelden – zowel van de eerste helikopter als van de mobiele eenheden op de grond – door te sturen.

De Robinson R44 Raven II is een van de populairste modellen die door HSB verdeeld wordt. Volgens de fabrikant heb je al een basismodel voor 375.000 dollar. Maar maak je niet teveel illusies, dat is dan ook een echt basismodel.

Een wat vreemde eend in de bijt is de Ecureuil OO-HSB (constructienummer 5223), die we met recht een echte life saver mogen noemen: deze staat als urgentiehelikopter permanent gestationeerd op de heliport van het AZ Sint Jan te Brugge en wordt er gebruikt als het equivalent van een MUG-wagen. Gemiddeld is de heli binnen de vier minuten na een noodoproep in de lucht en aan boord is er, naast de piloot, plaats voor een urgentiearts, een verpleegkundige en één patiënt. De helikopter heeft als voordeel over de traditionele ziekenwagen dat hij een groter gebied kan bestrijken en snel patiënten tussen ziekenhuizen kan vervoeren.

OO-LER op bezoek op de Heliport in Halle. Door de aanwezigheid van hoogspanningskabels en de VRT toren in de onmiddellijke omgeving moeten er strikte regels nageleefd worden bij het opstijgen en landen. Om de overlast voor de omgeving te beperken, wordt aan de piloten gevraagd de Heliport niet lager dan 1.000 voet te overvliegen en de woonkernen te vermijden.

Het totaalpakket
Naast de waaier van verschillende helikopterdiensten, biedt Heli Service Belgium ook nog andere activiteiten aan. We kunnen eigenlijk spreken over een totaalpakket: zo kan een klant ervoor kiezen om bij HSB zijn helikopterlicentie te behalen, er zijn heli aan te kopen en deze er ook te stallen en te laten onderhouden. Een echte kwaliteitsgarage dus… Voor België is Heli Service Belgium immers een van de twee officiële verdelers van de populaire Robinson R22 en R44 helikopters. Deze worden als bouwpakket uit de Verenigde Staten geleverd in houten kratten en worden dan door de mensen van HSB in een tweetal dagen gemonteerd tot een vliegwaardige helikopter. Een instapmodel is er al voor 220.000 dollar…

Kevin Cleynhens en Giovanni Verbeeck
Foto’s : Giovanni Verbeeck

Picture of Kevin Cleynhens

Kevin Cleynhens

Is gefascineerd door luchtvaart in het algemeen. Zijn bijzondere interesse gaat uit naar de burger- en zakenluchtvaart. Ook oudere vliegtuigen kunnen hem bekoren. Hij spendeert een groot deel van zijn tijd aan luchtvaartfotografie. Daarnaast verzamelt hij sinds jaren veiligheidskaarten. Hij is dan ook fier op een collectie van 8000 safety cards.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer