Sea King in 40 beelden en belevenissen

Brugge, zondag 3 maart 2019. Op een druilerige zondagmiddag klinkt in de verte het bekende geluid van twee Gnome-turbines. Zou het? Jawel, even verderop vliegt de allerlaatste Sea King. Het kenmerkende rumoer van de reddinghelikopter kan je gerust omschrijven als de soundtrack van mijn luchtvaartpassie. Binnen een kleine drie weken is het definitief gedaan met de Sea King. Mijmerend blader ik door mijn fotoarchief.

 

Die passie startte al op jonge leeftijd en daartoe zal het regelmatige overvliegen van een Sea King in onze regio ook wel hebben bijgedragen. Sinds 1998 fotografeer ik ook. De foto’s van mijn eerste digitale toestel zijn kwalitatief ondermaats om nog te gebruiken. Maar de opnames sinds 2001 zijn dat gelukkig nog wél. Ik neem jullie graag mee in mijn archief voor een persoonlijk eerbetoon in 40 foto’s.

Tom Brinckman

Koksijde, 29 maart 2002. De reeks begin ik graag met de helikopter die op 21 maart eerstkomend de allerlaatste keer zal vliegen: RS05. De special paint naar aanleiding van 25 jaar Sea King in 2001 werd hier speciaal buiten gezet voor een fotoshoot samen met een andere reporter.

Koksijde, 7 juli 2002. De Defensiedagen op de basis van Koksijde. Omdat de loodsen van het 40ste smaldeel aan de publiekszijde liggen worden de operationele helikopters steeds naar de overkant gebracht om vandaaruit standby te blijven. Voor de fotografen ook een uniek beeld met drie helikopters netjes op rij.

Koksijde, 7 juli 2002. Diezelfde Defensiedagen kreeg ik ook een formatie- en demonstratievlucht met vier helikopters voor de lens. Voor de techniekers steeds weer een huzarenstukje om de onderhoudsschema’s van alle toestellen op elkaar af te stemmen en ze samen in de lucht te brengen.

Ursel, 10 augustus 2002. Jarenlang een van mijn favoriete Sea King-beelden. RS01, laag en snel boven de landingsbaan van Ursel tijdens de opendeurdag. Het is sowieso de beste foto van RS01 die ik in mijn archief heb steken. Deze helikopter maakte op 17 december 2008 zijn laatste vlucht en vervoegde de collectie van het War Heritage Institute in het Jubelpark.

Koksijde, 18 april 2003. Het eerste van mijn persoonlijke hoogtepunten! Twee uur meevliegen voor een reportage die ik samen met een andere verslaggever kon publiceren in diverse internationale bladen. Het werd een reguliere trainingsvlucht die we dankzij de crew heel uitgebreid konden in beeld brengen. Inclusief het winchen waarbij we in het midden van de Noordzee op een schip werden afgezet. Een unieke sensatie. Al zou ik graag nog eens terugkeren in de tijd om dat te fotograferen met mijn kennis en apparatuur van vandaag.

Brugge, 23 augustus 2003. Bij de opendeurdagen van de brandweer van Brugge was de Sea King een graag geziene gast. Om de opname wat boeiender te maken door het publiek in beeld te brengen en om de goede kant van het zonlicht uit te kiezen, had ik graag aan de niet publiekszijde gestaan. Gelukkig kon dat in samenspraak met de verantwoordelijke van de landingsplaats en de boordcommandant van de helikopter. Na het opstijgen stond ik letterlijk onder de helikopter, de bijhorende downwash herinner ik me ook nog levendig.

Kleine Brogel, 30 oktober 2003. De Spottersdag 2003 in Kleine Brogel gaat de boeken in als een editie met enorm slecht weer. Maar deze unieke formatie met een Amerikaanse Sikorsky MH-53 Pave Low van het 21st Special Operations Squadron, toen gebaseerd in Mildenhall (Engeland), kon ik niet in mijn archief laten steken.

Koksijde, 3 juli 2004. Na afloop van een airshow is dit steevast een vertrouwd beeld. Rijen wachtenden voor een luchtdoop met een Sea King. Voor veel bezoekers en fans het hoogtepunt van de dag.

Brugge, 5 maart 2006. Voor een krantenreportage moet ik in de buurt van het AZ Sint-Jan zijn. Toen ik de Sea King in de buurt van het ziekenhuis zag vliegen, twijfelde ik geen ogenblik. Met gepaste spoed snelde ik naar het ziekenhuis dat tevens thuisbasis is van de MUG-Heli. Bijna wekelijks komt een helikopter uit Koksijde langs. Is het niet voor een trainingsvlucht, dan wel om een patiënt af te zetten. Een unieke foto met de vervangingshelikopter OO-HSH op de grond. Deze helikopter is drie maand later gecrasht in Antwerpen vlak voor de verslaggeving van een wielerwedstrijd.

Koksijde, 1 juli 2007. Een van de neventaken naast de Search & Rescue is steun te leveren aan de Landcomponent. Hier een demonstratie tijdens de airshow om een artilleriestuk in stelling te brengen. De cargosling werd niet alleen gebruikt voor steun aan Defensie. Tijdens de winter van 1993-1994 werd de Sea King ingezet in de IJzer- en Maasregio om mensen, dieren en vooral ook allerhande materiaal zoals zandzakken te transporteren. Op 22 november 2018 vond de allerlaatste cargosling-oefening plaats op de basis van Koksijde.

Koksijde, 1 juli 2007. Een reddingsdemonstratie hebben we de afgelopen jaren al tientallen keren gezien … Een demonstratie met drie toestellen en een winching tegelijk? Neen, dat kom ik niet veel tegen in mijn archief.

Zeebrugge, 4 juli 2007. Een evenement bijna achter de deur, maar toch steeds de moeite voor ongewone invalshoeken. Tijdens de Marinedagen zochten we in het zeedok het hoogste punt op: een Duits bevoorradingsschip toegankelijk voor het publiek. Met succes! Voor onze neus passeerde de Sea King op ooghoogte.

Zeebrugge, 4 juli 2007. Hetzelfde evenement, andere achtergrond. Vliegen tussen de haveninstallaties van Zeebrugge is een minder gekend beeld van de Sea King. Maar toch hebben de piloten er verschillende interventies gemaakt. Zo herinner ik me nog een zoektocht naar een kraanmachinist die van een containerkraan was gesprongen toen die op drift was geraakt door een voorjaarsstorm. De man spong in het ijskoude water. Het lijk van de onfortuinlijke man werd drie maand later opgevist.

Florennes, 24 juni 2012. Erbarmelijk weer zorgt voor een erbarmelijk slechte foto … Gewoon ter illustratie dat de Sea King in vrijwel alle weersomstandigheden kan opereren. Ook voor luchtdopen op de internationale airshow van Florennes.

Koksijde, 21 juli 2012. Een opdracht die me op het lijf werd geschreven? Dat dachten ze inderdaad ook bij de redactie van de gratis krant De Zondag. Via Defensie mochten ze een fotograaf mee te sturen voor het Nationaal Defilé. Op weg naar Brussel: RS02 in zijn natuurlijke habitat even boven de Noordzee.

West-Vlaanderen, 21 juli 2012. De allereerste NH90 op het Nationaal Defilé was een Nederlands toestel met een Belgische bemanning. Een onvergetelijke ervaring om in formatie te vliegen met twee Sea Kings, een Nederlandse NH90 en een Alouette III. Het was een strakke deadline, maar mijn foto belandde ‘s anderdaags bij heel wat Vlamingen op hun zondagse ontbijttafel.

Brussel, 21 juli 2012. Misschien wel hèt beeld van het nationale defilé. Two Kings. De koning van de Noordzee vereeuwigd met Albert II, die andere koning meer landinwaarts. De koninklijke familie heeft trouwens een zekere band met de Sea King. Als vips werden ze meer dan eens getransporteerd door het 40ste.

Zeebrugge, 6 juli 2013. De Marinedagen revisited, samen met mijn driejarige dochter op stap. Het lange wachten op de sleepboten vond ze maar niets. Maar dankzij de goede timing van papa waren we niet zo toevallig in het marinedok toen de Sea King een demonstratie kwam geven. De wiekenvorst van zo dichtbij te zien krijgen maakte meteen alles goed en niet alleen voor haar. Of hoe je je luchtvaartpassie toch ook een stukje kan doorgeven.

Beauvechain, 6 september 2013. 100 jaar militaire luchtvaart werd op de vliegbasis van Beauvechain gevierd. Ook hier was de Sea King present met een minder gebruikelijke job: fast-roping met de special forces.

Koksijde, 16 mei 2014. Tijdens de persvoorstelling van de NH90 NFH heeft zowat iedereen aandacht voor de nieuwste aanwinst van het 40ste squadron. Bij het grote publiek is die NH90 alvast bekend als ‘de nieuwe Sea King’.

Koksijde, 16 mei 2014. De nationale media kregen de kans om de eerste air-to-air foto’s te maken van een Belgische NH90 NFH vanuit de oudgediende. Met de andere fotografen konden we vanop de grond de eerste formatievlucht volgen.

Koksijde, 27 augustus 2014. Veel bezoekers denken maar al te graag terug aan de indrukwekkende airshows uit het verleden. De opendeurdagen die de basis de jongste jaren organiseerde zijn niet meer te vergelijken … Maar worden ondanks de beschikbare budgetten en middelen nog steeds leuk gevonden. De foto spreekt voor zichzelf. De serie en later de film Windkracht 10 moeten er vast iets mee te maken hebben?

Beauvechain, 20 mei 2015. In een uithoek van de basis staat RS04 vertrekkensklaar in het zonnetje met een fraaie achtergrond. Bijna de perfecte setting voor spotters? Dat dacht een van de mannen naast mij ook. Hij slaakte een vreugdekreet toen hij met het plaatje zijn ontbrekende Belgische Sea King kon vastleggen.

Brussel, 21 juli 2015. Mijn derde Sea King-vlucht en een tweede keer voor het Nationaal Defilé. Vandaag in opdracht van de Krant van West-Vlaanderen. Zie ook de reportage online.

Koksijde, 21 juli 2015. Een half uurtje na afloop van de missie boven Brussel gaat de scramble, het alarmsignaal, af. De bemanning, die steeds standby staat, onderbreekt de traditionele familiedag om uit te rukken. Een kindje is vermist op het strand. Als de hulpdiensten vermoeden dat het kind in het water is terechtgekomen wordt ook het 40ste gealarmeerd. Gelukkig is het snel terecht en wordt de oproep geannuleerd: 25 minuten na de oproep staat de Sea King weer aan de grond.

Koksijde, 21 augustus 2015. De NH90 NFH is Initial Operation Capable. Die dag werd er letterlijk en figuurlijk van wacht gewisseld. De standby-dienst werd overgedragen met het sleutelpersoneel: de redder-duiker en medic werden naar beneden gelaten vanuit de Sea King en opgewincht door de NH90. Nu kan ook de NH90 gaan meedraaien en standby staan. Op 28 augustus werd de eerste medevac (medical evacution) gevlogen.

Jabbeke, 12 september 2016. Een uniek standpunt. Tijdens de opendeurdag van de wegpolitie in Jabbeke waren ook de deuren van de KMI-weerradar geopend. Voor vele Sea King-liefhebbers het sein om tegen de demonstratietijd op het bezoekersplatform te arriveren en iets langer te blijven hangen dan de gewone bezoeker.

Koksijde, 2 maart 2016. De kaap van 58.000 vlieguren werd in maart bereikt. Voor die gelegenheid werden de gespecialiseerde media op de basis uitgenodigd om te tonen wat de helikopter tijdens de voorbije 40 jaar heeft gepresteerd. 58.000 uren is een vreemd getal, maar met de drie resterende helikopters gaat de kaap van 59.000 uren niet meer worden gehaald. Een laatste mijlpaal.

Koksijde, 2 maart 2016. Tijdens ons bezoek waren we ook welkom in de onderhoudsloods: wonderen gebeuren er elke dag, op mirakels is het even wachten. Dankzij de tomeloze inzet van technici uit diverse disciplines kon de Sea King 43 jaar lang een onvermoeibare redder in nood zijn.

Oostende, 14 maart 2016. De crews stonden er niet alleen voor. Vaak moet samengewerkt worden met andere actoren aan de Noordzee om een interventie tot een goed einde te brengen. Het succes van een missie hangt af van hoe die verschillende diensten op elkaar zijn ingespeeld. Daarom wordt er bijna dagelijks geoefend. Hier was ik getuige van een reddingsoefening voor de rede van Oostende samen met de reddingsboot Orca van Vloot en SPN09 van de scheepvaartpolitie.

Koksijde, 11 oktober 2016. In 2016 organiseerde Basis Koksijde een Sarmeet, een meeting met collega’s uit andere Search And Rescue-eenheden. Dergelijke bijeenkomst wordt telkens door een ander gastland gehouden. In het verleden won het smaldeel al meerdere keren de eerste prijs … Zo ook deze editie voor de 40ste verjaardag van de Sea King.

Koksijde, 8 november 2016. De Sea King is dag op dag veertig jaar in Koksijde. Om die verjaardag te vieren had superfan Bieke uit Brugge een presentje meegebracht voor het volledige squadron. Dat bedankte haar met een verrassing … Onder andere met een krantenartikel door ondergetekende.

Brugge, 14 februari 2017. Een scenario dat zich de afgelopen vier decennia vaak heeft herhaald. Nachtelijk bezoek op het helipad van het Ziekenhuis AZ Sint-Jan in Brugge. Na een noodoproep wordt een slachtoffer op een schip naar de spoeddienst overgebracht.

Brugge, 30 januari 2018. Opnieuw het AZ Sint-Jan tijdens een oefenlanding bij nacht. Bij het nachtvliegen haast wekelijkse kost voor de Sea King-bemanning. Omwille van de hoogspanningsmasten in de buurt van het ziekenhuis is het belangrijk dat de aanvliegroutes goed ingeoefend worden, zowel bij dag als bij nacht.

Ursel, 29 juni 2018. De Sea King als eregast op Ursel Avia tijdens de Sea King Farewell Tour in de zomer van 2018. Een laatste keer voor het grote publiek. Zie ook Opmerkelijke Sea King-verhalen nemen een vlucht op Ursel Avia.

Vlissingen, 15 augustus 2018. Een winchdemonstratie op zee tijdens Rescue Vlissingen met reddingsboot Uly van het KNRM-station Westkapelle. Voor dit beeld moest ik een sprintje trekken in het zand, maar het leverde wél een spectaculair resultaat op. De medic hoeft precies maar aan boord te stappen.

Koksijde, 22 augustus 2018. In het laatste licht van de dag met de winnaars en gelukkigen van de tombola van de Runway Run aan boord. Een wedstrijd die ik zelf ook heb gelopen, al ging het deze keer slechts om de 5 kilometer-editie … Ik wou absoluut nog die laatste nachtfoto’s maken.

Merville, 16 september 2018. De Flandre Lys Air Show in het Franse Merville, de allerlaatste airshow waar de Sea King acte de presence gaf. Een laatste groet van de crew na afloop van de demonstratie. Good show!

Brugge, 19 december 2018. De laatste formatievlucht met de drie resterende helikopters. Ze vertrokken van Koksijde naar Diksmuide, Ieper, Semmerzake, Gent, Puyenbroeck in Wachtebeke, Brugge, Knokke, Zeebrugge, Oostende en landen dan opnieuw in Koksijde. Ik wachtte de machines op aan het AZ Sint-Jan. Op zondag 13 januari maakte RS02 zijn allerlaatste vlucht.

Koksijde, 9 januari 2019. Om de spotters afscheid te laten nemen van de Sea King organiseerde Basis Koksijde een geslaagd foto-evenement. Met een uitgedachte lichtopstelling konden de fotografen unieke foto’s nemen bij nacht … Maar bovenstaande is misschien wel mijn allerbeste Sea King-foto ooit? Een klein plasje op de grond in combinatie met een breedhoeklens in het fraaie avondlicht.

Tom Brinckman

Tom Brinckman

Is de Hangar Flying webmaster en afkomstig uit Sint-Michiels Brugge. Hij is actief als grafisch medewerker en freelance (pers)fotograaf. Op jonge leeftijd raakte hij gefascineerd door militaire en kleine luchtvaart. Die luchtvaartpassie combineerde hij samen met fotografie. Als fotograaf en reporter gaat hij op zoek naar sterke beelden en verhalen uit de Belgische luchtvaart. Je kan hem ook vaak op airshows in binnen - en buitenland vinden... of met de neus in een goed (luchtvaart)boek.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer