Allereerste overleg tussen organisatoren van Vlaamse luchtvaartevenementen

201611_VOLE01_TBR

Ursel, 19 november 2016. Wie regelmatig onze website bekijkt kan heel wat mooie luchtvaartevenementen in Vlaanderen vinden. Elk evenement heeft een uniek eigen karakter met een eigen stijl. Met het allereerste Vlaams Overleg Luchtvaart Evenementen (VOLE) in de Vliegclub Ursel is er een start genomen om eens samen te komen en gedachten uit te wisselen en een paar lezingen te volgen rond het organiseren van een luchtvaartevenement. Waar streeft men naar na dit overleg? Alle evenementen nog beter te maken.

Initiatiefnemer is Kurt Plyson, coördinator van Ursel Avia en van de initiatieven rond het B-67 vliegveld Ursel. Beroepshalve is hij nauw betrokken bij de evenementen van de luchtcomponent: “Maar ik ben al lang verweven in het luchtvaartwereldje,” stelt Kurt. “Als jong gastje heb ik airshows gezien vanuit het publiek, maar ook als medewerker op de airshow in Ursel en uiteindelijk ben ik ook kleinschalige evenementen gaan organiseren. Verder maakte ik deel uit van het Flying Legends team uit Kortrijk. Kortom, ik heb dus alle aspecten meegemaakt.”

Kurt Plyson deelt zijn ervaringen met de organisatie van Ursel Avia met de andere organisatoren.

Eigen karakter
“Je ziet dus dat er regelmatig dezelfde vragen komen van organisatoren: wat kan, wat niet, op welke manier sponsoring vragen, parkeerproblematiek, hoe kan je alles veilig houden, …. Natuurlijk moet je ook rekening houden dat elk evenement z’n eigen karakter heeft. Het is natuurlijk niet de bedoeling om tien Ursel Avia’s te organiseren. Maar gewoon overleg tussen evenementen kan al iets bereiken. Dat we ons met VOLE in eerste instantie richten op Vlaamse evenementen heeft geen communautair trekje, het is vooral een praktische overweging om in één taal te kunnen overleggen.”

Het succes van het allereerste Vlaams Overleg Luchtvaart Evenementen (VOLE) is duidelijk, er is amper een vrije plaats in het clubhuis.
Van alle Vlaamse Luchtvaartevenementen waren er vertegenwoordigers aanwezig in het clublokaal van Vliegclub Ursel.

Kurt gaat verder: “Van alle evenementen was er een delegatie aanwezig, een onverhoopt succes voor een allereerste keer! Ik hoop echt dat het in de toekomst nog georganiseerd kan worden op bijvoorbeeld een andere locatie. Het is niet de bedoeling dat we een organisatie worden die van een (officiële) instantie zal afhangen, geen DGLV, VVMV of EAC. Die laatste is bijvoorbeeld de European Airshow Council. Een organisatie die eigenlijk hetzelfde betracht als wij maar dan op internationaal vlak. Een officiële organisatie als DGLV kan moeilijk over sponsoring gaan meepraten of parkeerproblemen.”

Postief naar buiten komen
“Maar het allereerste punt dat werd aangehaald bij de start van de dag is eigenlijk het belangrijkste: elkaar beter leren kennen,” stelt Kurt na officiële gedeelte. “Het werkt duidelijk want als ik nu rondkijk zie ik heel mensen samen aan de toog met een Vliegenierke in de handen om de dag nog eens te bespreken. Dat we met dit overleg de luchtvaart nog positiever naar buiten laten komen en dat we veel plezier mogen beleven aan de hobby.”

Achteraf nog druk in gesprek: Danny Cabooter van het Stampe museum en Jo Van de Woestyne, voorzitter van Vliegclub Ursel.

Luchtcomponent
Een van de sprekers was Jozef Vanden Broeck van het evenemententeam van de Divisie Imago en Publieke Relaties van de Belgische Luchtcomponent. Hij sprak er over de organisatie en samenwerking binnen de luchtmacht naar evenementen toe. Ook hij evalueerde de eerste VOLE als zeer positief: “Ik hoop zeker dat er een vervolg komt. Het is voor ons een eenvoudige wijze om de manier van de werken van de luchtmacht naar buiten te brengen en de samenwerking met organisatoren te verbeteren. Een dergelijke ontmoeting hebben we trouwens ook al met onze internationale collega’s.”

Met een Vliegenierke in de hand nog eens de dag bespreken.

“Naar organisatoren is er heel wat mogelijk, mits ze hun aanvraag op tijd indienen. Het is zeer belangrijk dat bepaalde dossiers die door de Chef Defensie en de minister ter goedkeuring moeten getekend worden op tijd verzonden worden. Dan keren die dossiers op tijd terug en kunnen we ook op tijd communiceren naar de organisatoren. Dan kunnen de burgerorganisatoren ook tijdig hun affiches en andere communicatie verspreiden. Als we te laat zijn voor hun mediacampagne is voor ons al een stuk van de koek weg. Daar draait de deelname van defensie aan evenementen immers om: in beeld komen en de boodschap, het imago en de rekrutering naar de buitenwereld bekend maken.”

In eigen land zichtbaar
“Het is de wens van de commandant van de luchtcomponent om meer in eigen land zichtbaar te zijn met onze demoteams. Tot voor 2015 gingen onze teams (Red Devils, A109 en F16-Demo Team) vooral naar het buitenland. Waarom? Omdat er in eigen land slechts één civiele airshow georganiseerd wordt. Onze teams vliegen acro en dat kan niet op evenementen waar er geen veiligheidsdossier is opgemaakt. Met de wens om meer zichtbaar te zijn, hebben bijvoorbeeld de Red Devils een aangepast programma in hun training ingelast waarmee ze ook overvluchten op een Fly-in mogen maken,” besluit Jozef.

Voor de Diest Aero Club waren Davy Rijkers en Niel Deijgers aanwezig in Ursel.

Concurrenten?
Voor de Diest Aero Club waren Davy Rijkers en Niel Deijgers present in Ursel. Davy, die op hun jaarlijkse fly-in de functie van elektricien waarneemt, heeft er persoonlijk veel van opgestoken: “Ik zit nog niet zo lang in de organisatie. De contacten die je hier kan leggen zijn ongelooflijk. Het was ieder voor zich, maar nu blijkt wel dat iedereen bereid is tot samenwerking. De meeste organisatoren zagen elkaar meer als concurrenten dan als collega’s. Er zijn mogelijkheden om koste delend te werken en zo overvluchten samen te gaan boeken. Zo zitten wij steeds in hetzelfde weekend als dat van Wings & Wheels in Ursel. Dit jaar hebben we eerder toevallig de Red Devils kunnen ‘delen’, maar we gaan zeker nog samen zitten om in de toekomst nog meer uit te werken met verschillende deelnemers,” klinkt het tenslotte.

Tom Brinckman

Picture of Tom Brinckman

Tom Brinckman

Is de Hangar Flying webmaster en afkomstig uit Sint-Michiels Brugge. Hij is actief als grafisch medewerker en freelance (pers)fotograaf. Op jonge leeftijd raakte hij gefascineerd door militaire en kleine luchtvaart. Die luchtvaartpassie combineerde hij samen met fotografie. Als fotograaf en reporter gaat hij op zoek naar sterke beelden en verhalen uit de Belgische luchtvaart. Je kan hem ook vaak op airshows in binnen - en buitenland vinden... of met de neus in een goed (luchtvaart)boek.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer