e-boek ‘Luchtballonnen uit Parijs… in België en Nederland’

202112_BAL_4_

Tervuren-Schaarbeek, 16 november 2021. Luchtvaart en luchtvaart-geschiedenis associëren we meestal met toestellen heavier than air. Het vroegste luchtvaarterfgoed en de daarmee gepaarde monumenten dateren toch vanaf het begin van de twintigste eeuw? Zo redeneren we vaak. Toch is niets minder waar. De afgelopen coronajaren, al grasduinend op het internet, viel ons oog op een intrigerend luchtvaartmonumentje aan de Belgisch-Nederlandse grens dat ons veel verder in de tijd terugvoert. Het bracht ons op het spoor van een buitengewoon en weinig gekend hoofdstuk in onze vroegste nationale luchtvaartgeschiedenis. Exact anderhalve eeuw geleden bereikten bemande gasballons uit het belegerde Parijs van 1870-1871 onze gewesten. Het volgende overzicht is het verslag van onze speurtocht. Een uitvoerige historische schets leidt het eigenlijke onderwerp in. Enigszins out of topic in dit Hangar Flying e-boek, maar essentieel om het belang van dit stukje fascinerende luchtvaartgeschiedenis te begrijpen.

Picture of Dirk Tavernier

Dirk Tavernier

Dirk Tavernier (°1957) is docent Nederlands en toeristische gids in Leuven en Brussel. Sinds zijn vroege jeugd is hij gefascineerd door luchtvaartgeschiedenis.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer