Graf van Max Victor Wenner

Jan Lantmeeters signaleerde mij het graf van de Engelsman Max Victor Wenner op het Stedelijk Kerkhof van Genk. De rijke landlord werd op 15 april 1887 in Manchester geboren, zijn ouders waren van Duitse afkomst. Reeds tijdens de Eerste Wereldoorlog was hij aan het Ijzerfront luitenant piloot bij de RAF. Hij reisde dikwijls naar Duitsland, men vertelde dat hij er een verloofde had. Toen het Nazi-regime aan de macht kwam voelde hij er zich niet meer veilig, hij had het gevoel dat hij geschaduwd werd en misschien beticht van spionage. Op 4 januari 1937 nam hij de Sabenavlucht van Keulen naar Haren, een Savoia-Marchetti S.73. Bij de landing werd een passagier vermist. Vier dagen later vond een inwoner van Waterschei het lichaam van Max in een bos van Terboekt. Op 13 januari werd de man te Genk begraven, de familie werd vertegenwoordigd door broer Alfred Wenner. Over het overlijden hangt nog altijd een sfeer van geheimzinnigheid. De gemeente Genk leverde op 18 maart 1937 een eeuwigdurende grafvergunning af die gelukkig door de Heemkring Heidebloemke Genk verlengd werd zodat het graf enige bescherming geniet, een zeer lovenswaardig initiatief van deze heemkring. Onderzoek werd vooral verricht door Lucien Bogers.
Hangar Flying bezocht de begraafplaats nog in oktober 2009. Heel wat graven (rechts van de ingang) zijn geruimd maar de rij waarin Wenner begraven ligt wordt mooi bewaard. We danken daarvoor de lokale heemkring.

Beelden: ©Jan Lantmeeters, 09/2006
Datum gebeurtenis:
04/01/1937
Datum registratie:
25/09/2009
Eigenaar:
Overheid
Locatie:
Graf van Max Victor Wenner
Adres:
Stedelijke begraafplaats Centrum, Hoogstraat, Genk
Lengtegraad:
5°30’24.2″E
Breedtegraad:
50°57’27.7″N

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer