Graf van Sgt Joseph Lanis

Joseph Lanis, geboren te Wépion op 15 februari 1919 maar woonde in Morville aan het begin van de Tweede Wereldoorlog.
In mei 1940 nam hij deel aan de Achtiendaagse Veldtocht als soldaat bij het 2e Regiment, 5e Escadron Jagers te Paard. Na een korte periode van krijgsgevangenschap, werd hij vrijgelaten. Hij ontvluchte België op 1 september 1941. In Spanje werd hij echter geïnterneerd in het beruchte Kamp Miranda. In november 1942 bereikte hij Engeland en melde zich als vrijwilliger voor de Royal Air Force. Voor zijn opleiding als piloot moest hij echter de Atlantische Oceaan over naar Canada waar het British Commonwealth Air Training Plan op volle toeren draaide.
Hij begon er als Sergeant aan een opleiding als piloot bij 32 Elementary Flying Training School (EFTS) te Bowden, Alberta. De vliegschool was uitgerust met de North American Harvard. Het was met Harvard II serial nummer FE921 dat hij tijdens luchtacrobatie op (te) lage hoogte crashte te Montana, net over de Canadees-Amerikaanse grens. Hij werd begraven te Medecine Hat, Hillside, Alberta. In de jaren zestig werd hij overgebracht naar het kerkhof van Morville.

Met hartelijke dank aan Guy Lapaille voor de hulp bij het vervolledigen van deze beschrijving.

Beelden: © Guy Lapaille, 22/02/2014 | © Frans Van Humbeek, 03/11/2018 | © Frans Van Humbeek, 03/11/2018
Datum gebeurtenis:
17/01/1944
Datum registratie:
06/08/2008
Adres:
het kerkhof van Morville is gelegen langs een weg die de Rue de Soulme en de straat ‘Sur le Mali’ met elkaar verbindt

Nog geen locatie toegevoegd

FEEDBACK

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer