Herdenkingskruis voor bemanning Fairchild C-119G Flying Boxcar CP19

Info uit Dakota News 32, september 2005 (Een C-119 stort neer in Veckerhagen, auteur Axel Vermeesch, vertaling door Isabelle en Léon Haderman):

We schrijven 1965, de periode van de Koude Oorlog. Het maneuver ‘Horse Shoe’ van het 1ste Belgische Corps is een van de vele oefeningen die gehouden worden in het gebied langs het Ijzeren Gordijn. Twee C-119 vliegtuigen van de 15 Wing worden ingezet in steun van de Belgische grondtroepen. De C-119 CP 19 en CP 18 (respectievelijke immatriculatie OT-CAS en OT-CAR) stijgen op in Melsbroek op 21 oktober 1965 rond 14 uur, en landen een uur later op de RAF-basis in Gutersloh nabij Bielefeld in het noorden van de Duitse Bondsrepubliek.

Het is 22 oktober 00.30 uur als de eerste C-119 (CP 19) het luchtruim kiest met een IFR (instrumentvliegen) vluchtplan op 4.000 voet tot de radiobaken Warburg. Vijftien minuten later stijgt ook het tweede toestel op (CP 18) richting Warburg. Het is 01.17 uur als commandant Mommer boven Warburg aankomt met de CP 19, hij daalt tot 1.500 voet en zet de vlucht verder in VMC (vliegen op zicht) in de richting van de dropzone. Een tiental minuten later overvliegt hij de dropzone en neemt hij contact met het radiopersoneel op de grond. Hij ontvangt en bevestigt alle nodige inlichtingen en de instelling voor de hoogtemeter (QFE). Dit is het allerlaatste radiocontact met de CP 19. Na dit overvliegen van de dropzone, draait het vliegtuig naar links voor een bocht van 180 graden (“down wind leg”) en verdwijnt achter de heuvels uit het zicht van de militairen met dienst op de dropzone. Ongeveer op een koers van 160 graden raakt het toestel de bomen op de helling van een heuvel van ongeveer 405 meter (1.330 voet). De CP 19 komt tot stilstand op de rug op een hoogte van 380 meter boven de zeespiegel, na een grote boog naar links te hebben gemaakt. Brokstukken liggen verspreid over een afstand van 200 meter en een oppervlakte van 4.500 vierkante meter. Het is 1.28 uur. De vijf bemanningsleden en de drie parachutisten die hen vergezelden voor de drop, verliezen hun leven.

Verschillende hypotheses werden onderzocht maar geen enkele kon bevestigd worden. Op 27 oktober ging Monseigneur Cammaert voor in de plechtige uitvaartdienst plaats op de basis van Melsbroek. De minister van Landsverdediging, de heer Moyersoen, en talrijke autoriteiten woonden de plechtigheid bij. Koning Boudewijn, in die periode op reis in Mexico, betuigde zijn rouwbeklag aan de verwanten van de acht slachtoffers:
Kapitein-vlieger Luc Mommer (boordcommandant), Commandant-vlieger Edgar Salteur (tweede piloot), Kapitein-vlieger Roger Doffagne (navigator), Adjudant eerste klas Roger Stevens (boord radio), Adjudant Fernand Lardot (boordtechnicus), Eerste sergeant-majoor Louis Berwaerts (para), Sergeant Joseph Steemans (para) en dienstplichtige soldaat Daniel Feller (para).

Op dinsdag 25 september 2018 vond de eerste herdenking plaats voor de slachtoffers. De herdenking kwam er op initiatief van de vereniging van oudgediende paracommando’s ‘Keep The Spirit Alive’ (KTSA) en de familie van kapitein en boordcommandant van de CP 19, Luc Mommer. Een vijftigtal familieleden en vrienden van de slachtoffers kwamen samen in het dorpje Veckerhagen. Tijdens een sobere plechtigheid werd een herinneringskruis met de acht namen van de
slachtoffers opgericht niet ver van de plaats waar het vliegtuig neerstortte. De 15 Wing was er vertegenwoordigd door luitenant-kolonel Vlieger P. De Groot en kapitein A. Bezensek. Voor Dakota vzw waren de vrijwilligers Axel Vermeesch en Marc Henne aanwezig.

Plaats van het ongeval: 51°29’47’’N; 9°32’12’’E, ongeveer 500 meter (in vogelvlucht) van het herdenkingskruis verwijderd.

Met dank aan Johny Nijs en Dakota vzw

Beelden: © Dakota, © Archief Frans Van Humbeek
Datum gebeurtenis:
22/10/1965
Datum inhuldiging:
25/09/2018
Datum registratie:
27/06/2019
Locatie:
Herdenkingskruis voor bemanning Fairchild C-119G Flying Boxcar CP19
Lengtegraad:
9°32’09’’E
Breedtegraad:
51°29’34’’N

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer