L-Birds gedenkteken

Te Sibret werd in 2019 een bijzonder monument ingehuldigd. Het herdenkt dat in 1945 op die plaats een geïmproviseerde strip voor lichte vliegtuigen voor artilleriewaarneming ingericht werd.

Het initiatief kwam van enkele piloten van Saint-Hubert. Ze hadden zich gegroepeerd onder de noemer Piper Cub Ardennes met de bedoeling om tijdens het eerste weekend van september 2019 de 75ste verjaardag van de bevrijding van België te herdenken. Daarvoor hadden ze een heel programma voorzien met o.a. de inrichting van twee tijdelijke vliegvelden in de streek en het overvliegen van bijzondere locaties en scholen in de onmiddellijke omgeving. De inhuldiging van het monument was aanvankelijk voorzien voor vrijdag 6 september maar door de drukke voorbereiding van de vliegactiviteiten voor dat weekend, bleef er weinig tijd over om de inhuldiging te organiseren.

Een tweede gelegenheid deed zich voor op zondag 29 september in het kader van een plaatselijk evenement maar ook die gelegenheid moest men laten voorbijgaan ditmaal omwille van de slechte weeromstandigheden.

Uiteindelijk kon de inhuldiging doorgaan op zondag 20 oktober 2019, in aanwezigheid van Helen Patton, kleindochter van Generaal George Patton.  De plechtigheid werd overvlogen door enkele Piper Cubs.

Het monument kwam tot stand in Sibret omdat het de enige plaats was waar men met zekerheid de exacte locatie van de airstrip kon bepalen. Er bestaat  een foto, gemaakt door een Amerikaanse legerfotograaf, van een L-4 Cub genaamd “Miss Ruth” die na een ongelukkige landing op 13 januari 1945 op zijn kop terecht gekomen was. De foto was gesitueerd in Sibret. Philippe Mordant van Piper Cub Ardennes beet zich vast in de zaak en met behulp van twee plaatselijke getuigen kon men de exacte plaats van het vliegveld situeren. Met deze kennis in het achterhoofd, kon men de foto verder bestuderen en ontdekte men details zoals enkele beschadigde huizen op de achtergrond die men kon vergelijken met de bestaande situatie. De eenheid waartoe de vliegtuigen behoorden, hebben ze nog niet kunnen achterhalen. Mogelijk maakten ze deel uit van het 680th Glider Field Artillery Battalion (17th Airborne Division) dat van 3 januari 1945 in Sibret aanwezig was en ’s anderdaags voor de eerste keer in actie kwam.

Het monument kwam tot stand met medewerking van de gemeente Vaux-sur-Sûre en werd mede mogelijk gemaakt door de sponsoring van o.a. Sonaca en CNVV. Het gedenkteken zelf is sober: een natuursteen met daarop een metalen plaat met de tekst “L-Birds 1944-1945”. Het bijhorende informatiebord daarentegen biedt een schat aan informatie. In de eerste plaats is er de foto die aan de basis lag van dit gedenkteken. Enkele details uit de foto werden uitvergroot en naast foto’s van de huidige situatie geplaatst. Daarnaast is er een kaartje met nog wat extra info zoals de plaats van het vliegveld, de plaats van het monument, het camerastandpunt van de fotograaf, de vernielde huizen op de achtergrond en de Amerikaanse artilleriestellingen op de helling iets verderop. Het is duidelijk dat hierin heel wat werk en tijd gekropen is en het kan zeker als voorbeeld en inspiratie dienen.

Bij ons eerste bezoek aan het gedenkteken hadden we iets over het hoofd gezien en daarom willen we de geïnteresseerde bezoeker al meteen waarschuwen : op de achterzijde van het paneel staat evenveel informatie en foto’s als op de voorzijde. Vergeet dus niet ook de achterkant van het paneel te bekijken.

Beelden: © Luc Wittemans 17/11/2019 | © Luc Wittemans 15/12/2019
Datum gebeurtenis:
13/01/1945
Datum inhuldiging:
20/10/2019
Datum registratie:
19/11/2019
Eigenaar:
Gemeente Vaux-sur-Sûre
Locatie:
L-Birds gedenkteken
Adres:
Aan de rotonde waar de Rue du Ctre, Rue Sous le Bi en de Rue du Pont samenkomen, Sibret, Vaux-sur-Sûre
Lengtegraad:
5°38’14.6″E
Breedtegraad:
49°58’00.3″N

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer