Gedenkplaat voor de bemanning van Wellington III X3798 156 Sqn

Deze kleine plaat voor de omgekomen bemanning van de Wellington III X3798 (12 augustus 1942) van het 156 Squadron hangt aan een afspanning van een wei in de Bertrodestraat. Op het bord hangt een kruisje met een klaproos, dit type kruisje ziet men op vele Britse graven, ze worden gemaakt door Britse oorlogsinvaliden. Ieder jaar op 11 november worden in Engeland de oorlogsslachtoffers met deze kruisjes herdacht. De rode papaver werd een symbool voor de oorlogsgruwel door het wereldberoemde gedicht dat de Canadese dokter John Mac Crae tijdens de Eerste Wereldoorlog schreef aan de Ijzer.

De twee bemanningsleden die de dood vonden bij de crash van de Wellington liggen begraven op het kerkhof van Tildonk, het zijn Piloot F/Sgt Fred Harker en P/O Charles Lenover. Drie inzittenden wisten zich te redden met hun parachute: F/Sgt Jack d’Arcy, F/Sgt Ken Morrison en F/Sgt Bruce Weaver. De overlevenden vielen in handen van de Duitsers.

Info Willem Labro (12 augustus 2017):
Zo’n twintig meter van het gedenkbord verwijderd, is op zaterdag 12 augustus 2017 een nieuwe gedenkplaat onthuld, 75 jaar na de crash. Bij de plechtigheid was ook een Canadees familielid van P/O Charles Lenover aanwezig. In de namiddag was er een eerbetoon bij de pilotengraven op het kerkhof van Tildonk. Ter gelegenheid van de herdenking zette Tildonks geschiedkundige Jan Gordts ook een kleine tentoonstelling op. Hij toonde onder meer oude foto’s en het gyrokompas dat de crash had overleefd.

De oude gedenkplaat heeft men ook behouden, dat is zeer respectvol. De oude gedenkplaat is echter vrij klein en moeilijk te vinden wanneer in de zomer de bomen vol blad staan en het gras hoog gegroeid is.

 

Op 21 november 2022 konden we vaststellen dat de nieuwe gedenkplaat er slechter aan toe is dan de oude gedenkplaat.

 

 

Beelden: © Steven Volckaerts, 10/06/2006 | © Frans Van Humbeek
Datum gebeurtenis:
12/08/1942
Datum registratie:
14/06/2006
Locatie:
Gedenkplaat voor de bemanning van Wellington III X3798 156 Sqn
Adres:
Bertrodestraat, nabij huisnummer 24, Tildonk, Haacht
Lengtegraad:
4°39’12.3″E
Breedtegraad:
50°55’47.7″N

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer