Graf van Kapt Guy de Briey, Fairey Fox O-185

Rond de middag van 15 mei 1940 stijgt de Fox O-185 van Sgt Vl Albert Soete en Cpt Graaf de Briey (III/3 Aé) vanaf Aalter op om de Duitse colonnes rond Holsbeek te verkennen. De Fox voert twee vluchten uit over de troepen van de 19. I.D. vooraleer neergeschoten te worden door geweervuur. Soete wordt op slag gedood en zijn toestel stort neer nabij de dreef van Van Tilt. Guy de Briey tracht nog te springen maar is te laag en stort te pletter neer. De twee vliegeniers worden ter plekke begraven door de Duitse soldaten. In 1942 werd nabij de dreef Van Tilt langs de Leuvensebaan een monument opgericht.

Voor meer info: studie Jos Libotton “De heldhaftige door van twee landgenoten in Holsbeek op 15 mei 1940”.

Info Steven Volckaerts, 21 november 2018:
Graaf Guy de Briey, geboren te Oostende op 19 april 1902, rust in het familiegraf op de begraafplaats van Ethe. Het familiegraf is gelegen aan de linkerkant van het centrale pad.

In de linkerhoek, achteraan het kerkhof zijn er nog graven van de familie de Briey en aan de rechterkant van het centrale pad is er tevens een grafmonument (kapel) waar er een gedenkplaat werd geplaatst voor Thierry de Briey. Thierry de Briey, een begenadigd ruiter die in 1920 deelnam aan de Olympische Spelen in Antwerpen, werd als lid van het Geheim Leger tijdens de Tweede Wereldoorlog opgepakt en overleed op 11 april 1944 in het concentratiekamp van Bergen Belsen.

Beelden: © Steven Volckaerts, 22/09/2018

Nog geen locatie toegevoegd

Lengtegraad:
5°34’42.5″E
Breedtegraad:
49°34’54.6″N

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer