Rue Louis Blériot (Grâce-Hollogne)

Louis Blériot, geboren te Cambrai op 1 juli 1872, overleden te Parijs op 2 augustus 1936.

Louis Blériot was een fabrikant van verlichting voor auto’s en andere voertuigen. Als welstellende industrieel begon hij ook te investeren in de bouw van vliegtuigen. Zijn meest succesvolle ontwerp was de Blériot XI waarmee hij op 25 juli 1909 als eerste het Kanaal overstak. Daarmee won hij de prijs uitgeloofd door de Britse krant Daily Mail. Van de Blériot XI werden ettelijke tientallen exemplaren gebouwd voor andere luchtvaartpioniers (zoals bijv. Jan Olieslagers). Aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog was het nog steeds beschikbaar voor militaire doeleinden als de Blériot XI-2. Hij investeerde ook in  vliegtuigconstructeur Deperdussin waarna dat bedrijf de naam Société Pour l’Aviation et ses Dérives (SPAD) kreeg, bouwer van de succesvolle SPAD VII en XIII jachtvliegtuigen.

In 1921 werden de Blériot en SPAD organisaties samengevoegd tot Blériot-SPAD. Men bouwde nog tot midden jaren dertig zowel militaire en burgervliegtuigen die niet echt succesvol waren. Bij de nationalisaties van de Franse luchtvaartindustrie in 1936 ging Blériot-SPAD op in de SNCASO.

In Grâce-Hollogne, gemeente op wiens grondgebied de luchthaven van Bierset, tegenwoordig Liège Airport, ligt, is er een straatnaam die herinnert aan deze luchtvaartpionier.

Beelden: ©
Locatie:
Rue Louis Blériot (Grâce-Hollogne)
Adres:
Rue Louis Blériot, Grâce-Hollogne
Lengtegraad:
5°28’52.9″E
Breedtegraad:
50°39’21.2″N

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer