Bling Bling. Diamantroof in Delhi.

201603_BB1_FVH_

Antwerpen, 25 februari 2016. In onze boekenrubriek maken we deze keer plaats voor fictie. ‘Bling Bling. Diamantroof in Delhi’ is een kanjer van 528 bladzijden. Het boek komt uit de pen van Jan Van der Cruysse, in een vorig leven woordvoerder van Brussels Airport. Het is opgedragen aan zijn 20.000 ex-collega’s van de luchthaven.

Cover

Het is heerlijk vertoeven in zo’n boekhandel als De Groene Waterman (http://groenewaterman.mijnboekhandelaar.com) in de Wolstraat, niet zover van de Antwerpse Groenplaats. In de oude gewelfde kelder woonden de gasten van Jan zijn boekvoorstelling bij. Alle aanwezigen waren het erover eens dat er voor Jan, naast een carrière als schrijver, ook een succesvolle toekomst als stand-upcomedian is weggelegd.

Het eerste exemplaar werd aan Jan Van der Cruysse overhandigd door Veerle Moureau van Davidsfonds Uitgeverij. Er komt ongetwijfeld een tweede deel.

Midden augustus 2014 stopte Jan Van der Cruysse als woordvoerder van Brussels Airport. Zo’n twintig jaar was de Bruggeling een bekend gezicht op de luchthaven. Jan gaf geruststellende en geloofwaardige commentaar bij stakingen, aswolken, faillissementen, noodweer en diamantovervallen. Crisissen konden hem niet meer verrassen, journalisten en publiek konden de eigen stijl van de immer bereikbare Jan best waarderen. In 2011 werd hij door de Aviation Press Club nog verkozen tot communicatiemanager van het jaar (zie de impressie van Guy Viselé, www.hangarflying.eu/nl/content/jan-van-der-cruysse-proty-2011-2). Maar Jan was toe aan een nieuwe uitdaging. In januari 2015 ging hij aan de slag bij een Hasselts communicatiebedrijf waar hij klanten ondersteunt op het vlak van mediatraining en crisiscommunicatie.

Na zijn vertrek bij de Brussels Airport Company genoot Jan enkele maanden van de eerder zo zeldzame vrije tijd. Volgens eigen zeggen heeft hij er zich op een bepaald moment op betrapt dat hij een boek aan het schrijven was, een ‘super ervaring.’ In zijn dankwoord moedigt hij ook zijn lezers aan om onbevreesd de pen ter hand te nemen en verhalen op papier te zetten. De vzw Creatief Schrijven (http://creatiefschrijven.be) kan daarbij een extra steuntje in de rug geven.

Creatief Schrijven is er voor iedereen met een passie voor taal. Op hun schrijfdagen kunnen beginnende auteurs hun werk presenteren en in contact komen met uitgevers. Begin 2015 trok Jan met zijn dik manuscript naar de schrijversdag in Oostende. Eigenlijk was er geen vrije plaats meer, maar Davidsfonds Uitgeverij had toch nog een gaatje gevonden in de agenda omdat een auteur van kinderboeken op het allerlaatste had afgezegd. Een thriller voor volwassenen nam er dus de plaats in van een kinderboek. Enkele maanden later kreeg Jan bericht dat zijn ingekort schrijfsel best het publiceren waard was. Op Brussels Airport had hij massa’s persberichten, folders, speeches en jaarverslagen geschreven. Fictie schrijven was echter andere koek en hij kreeg al snel een lijstje met correcties terug van de lieve corrector van de uitgeverij. Volgens Jan was dat een ‘louterende ervaring.’ In de praktijk zal het met de correcties goed zijn meegevallen want Jan, die zelf uit een nest komt van uitgevers en schrijvers, is toch wel buitengewoon taalvaardig.

Jan tijdens de amusante signeersessie, links zijn ex-collega Jos De Houwer.

De thriller van Jan leest als een trein. Op de luchthaven van Delhi wordt een diamantkoerier beroofd. Albertien, verantwoordelijk voor de beveiliging van het diamanttransport, wordt meteen ontslagen maar ze start op eigen houtje een zoektocht. Vanuit een bergdorpje in de Kaukasus bestuurt Paata Sirbilidze een misdaadorganisatie met internationale vertakkingen. Het zijn uitgerekend zijn diamanten die gestolen werden in Delhi. Wat begint als een geweldloze diamantroof leidt tot een escalatie van geweld en gruwel. In de tijdspanne van een maand verplaatst de lezer zich van de Antwerpse diamantwijk naar de verste uithoeken van de wereld, hij ontmoet een tachtigtal personages in een meeslepend verhaal dat iedere bladzijde blijft boeien. Even stoppen met lezen wordt dus moeilijk, de lezer is gewaarschuwd. Een van de spannendste passages uit het boek beschrijft de tragedie van de familie Besson in Parijs. Het verhaal stond al maanden op papier toen op een boogscheut van het appartement het vreselijk drama plaatsvond bij de Bataclan.

Volgens Jan is Brussels Airport ‘een eindeloze bron van inspiratie voor het verzinnen van spannende verhalen en verknipte personages.’ Hij wijst er meermaals op dat de belevenissen van Albertien volstrekt fictief zijn en dat Bling Bling geen luchthavenverhaal is. Natuurlijk hebben journalisten al de link willen leggen tussen de diamantroof op Brussels Airport in 2013 en Bling Bling. Het verhaal van Jan is duidelijk fictie , maar zijn luchthavenervaring is ongetwijfeld –en misschien wel onbewust– gebruikt bij het schrijven van dit spannend boek. Ook uit zijn eigen verre reizen zal hij veel inspiratie geput hebben. Koop het boek, maar begin het ’s avonds niet te lezen als je ’s anderendaags met een fris hoofd een ochtendvlucht moet nemen.

ISBN 978-90-5908-701-9, zachte kaft, 22 cm x 14,5 cm, prijs 24,99 euro.

Frans Van Humbeek
Foto’s: Guy Viselé

Picture of Frans Van Humbeek

Frans Van Humbeek

is hoofdredacteur van Hangar Flying. Hij is freelance luchtvaartjournalist en auteur van verschillende luchtvaartboeken. Frans probeert zowat alle facetten van de Belgische luchtvaart op te volgen, maar zijn passie gaat vooral uit naar het luchtvaarterfgoed en de geschiedenis van de Belgische vliegvelden. Binnen het redactieteam van Hangar Flying zorgt hij ook voor de updates van www.aviationheritage.eu.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer