Graven van slachtoffers van de crash van F-84G FZ194 op infirmerie van de basis Bierset

Op 26 november 1954 crashte OLt Florent Vanderpooten met F-84G FZ194 JE-B (9e Wing, 26e Smaldeel) bij de landing te Bierset. Het brandende vliegtuig schoof door tot tegen een gebouw dat onderdak bood aan de infirmerie, kantoren van de staf en de foto-sectie maar ook dienstdeed als luchthavengebouw voor burgervliegtuigen en dus ook kantoren van douane en rijkswacht huisvestte.

Het vuur verspreide zich razendsnel en, ondanks de tussenkomst van de vliegveldbrandweer en de brandweer van Flémalle en Hollogne-aux-Pierres en talrijk toegesnelde vrijwilligers, vielen er naast de piloot nog twaalf andere slachtoffers: de dokters Lt Philippe Jonlet (Hermalle-sous-Argentau) en SLt Louis Petit (Brussel), Sgt Mil Jacques Allaert (Courtavant, Aube, Frankrijk), Sgt Mil Victor Flamand (Brussel), Sdt Mil Louis Fallay (Clavier), Sdt Mil Camille Lisse (Bois d’Haine), Sdt VC Jean Cazenave (Liège), Sdt VC Louis Govaerts (Liège), Sdt Mil Alphonse Defreyn (Dworp), Cpl VC Louis Staelens (Hoboken), Sdt Mil Roger Courtois (Crehen-lez-Hannut) (Mil = milicien, VC = volontaire de carrière).

Er werden ook drie gekwetsten afgevoerd: Sdt Mil Hubert Van de Velde (Antwerpen), Sdt VC Roger Magnin (St Josse ten Noode) en Maréchal des Logis Georges Cornet (rijkswachter uit Hollogne-aux-Pierres). Deze laatste overleed aan zijn verwondingen op 14 december 1954.

Op de begraafplaats van Robermont zijn drie van de twaalf militairen die omkwamen bij de crash begraven. Sdt Jean Cazenave, Sdt Alphonse Defreyn en Sdt Roger Courtois werden zij aan zij begraven op de begraafplaats van Robermont.

Typisch voor de graven van de slachtoffers van deze crash zijn de gedenkplaten die door de UDA (de vliegveldverdedigingseenheden) van de 9e Wing op de graven van hun makkers geplaatst werden. Na al die jaren hebben ze wel te lijden gehad onder de weersomstandigheden maar Danny Paspont nam de drie gedenkplaten en de grafsteen van deze drie slachtoffers onder handen en maakte ze weer toonbaar (zie de foto’s ’toestand voor’ en ’toestand na’ bij deze beschrijving).

Beelden: © Georges Lecomte | © Danny Paspont, 14/10/2007 | © Danny Paspont, 20/09/2020 | © Danny Paspont, 09/10/2021
Datum gebeurtenis:
26/11/1954
Locatie:
Graven van slachtoffers van de crash van F-84G FZ194 op infirmerie van de basis Bierset
Adres:
Begraafplaats Robermont, Rue des Coquelicots, Liège
Lengtegraad:
5°36’45.8″E
Breedtegraad:
50°38’06.6″N

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer