Graf van Sgt-Vl Marcel Pondant, F-84F FU70

Marcel Pondant, geboren te Liège op 23 oktober 1932, overleden op 2 juli 1957.
Marcel Pondant kende een atypische carrière bij de Belgische Luchtmacht: hij volgde eerst een opleiding as vliegtuigtechnicus alvorens toch te kiezen voor de job als piloot. Hij begon aan zijn opleiding met de 132e Promotie leerling-piloten op 1 september 1955 en behaalde zijn vleugels op 10 mei 1957. Maar minder dan twee maanden later sloeg het noodlot al toe. Hij maakte deel uit van het 27e Smaldeel van de 10e Wing van Kleine Brogel. Bij een oefening op 2 juli 1957 boven de Noordzee voor de Nederlandse kust, verloor de controle het contact met Kapt-Vl Symaeys en zijn wingman Sgt-Vl Marcel Pondant. Waarschijnlijk waren hun vliegtuigen met elkaar in botsing gekomen: Kapt Symaeys vloog met F-84F FU71/RA-O terwijl Sgt Pondant met FU70/RA-S vloog. Een aantal dagen na hun verdwijning werden hun lichamen op zee gevonden voor de kust bij Den Helder. Ze hadden nog hun schietstoel kunnen gebruiken maar verdronken.
Op het graf van Marcel Pondant was een model van een metalen Thunderstreak bevestigd.  Helaas moest Danny Paspont bij een bezoek in oktober 2007 vaststellen dat het model verdwenen was, waarschijnlijk als gevolgd van vandalisme.
Wilfried Tersago signaleerde ons dat Marcel Pondant het hoofdpersonage was in een film over de opleiding van leerling-piloten door de Belgische Luchtmacht gemaakt.

 

Beelden: © Danny Paspont
Datum gebeurtenis:
02/07/1957
Locatie:
Graf van Sgt-Vl Marcel Pondant, F-84F FU70
Adres:
Begraafplaats Robermont, Rue des Coquelicots, Liège
Lengtegraad:
5°36’45.8″E
Breedtegraad:
50°38’06.6″N

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer