Gedenkteken voor S/Sgt Kenneth C. Mikeman en Col Thomas T. Thornburgh, L-5 8*R van 67th TRG, 153rd LS

Jean-Marie Dricot toonde Steven Volckaerts in Ivoz-Ramet dit monument opgericht voor de L-5 met code 8*R (serial onbekend) van 67th TRG, 153rd LS welke hier neerstortte op 8 september 1944 na te zijn aangevallen door een aantal Bf 109’s. Het toestel stortte neer aan de Maas. De piloot S/Sgt Kenneth C. Mikeman en de passagier Colonel Thornberry (correcte schrijfwijze Thornburgh) stierven in de crash. Het boek ‘The Flying Grasshoppers’ van Ken Wakefield vermeldt inderdaad: Staff Sergeant Kenneth C. Mikeman, who volunteered for a flight to a Third Army division carrying a Colonel Thornberry encountered 12-15 Bf 109 fighters and was shot down near Reiet, Belgium. Both pilot and passenger in the L-5 were killed’.

S/Sgt Mikeman rust te Henri-Chapelle, het graf van Col Thornberry is op Arlington Military Cemetery bij Washington DC.

Info van Leendert Holleman (13/10/2011): De correcte naam van Colonel Thornberry (zo genoemd in Wakefield’s boek) is Thomas T. Thornburgh (1896-1944). Hij ligt begraven op Arlington National Cemetery en wordt ook afgebeeld op findagrave.com. Zijn grafsteen vermeldt ‘7 CAV’, wellicht zijn oorspronkelijke eenheid, want 7th Cavalry deed dienst in de Pacific tijdens WO II.

Over deze crash schreef Leendert Holleman nog in BAHA Contact nummer 65 (draagt op de cover het nummer 64) van april 2013: ‘Het opmerkelijke is dat op de grafstenen van beide mannen (Mikeman in Henri-Chapelle en Thornburgh in Arlington Military Cemetery) de datum 8 september 1944 is geschreven. Het is mijn vermoeden dat slechts op die datum de lichamen zijn geborgen en hun dood is vastgesteld, nadat de L-5 de dag voordien in de Maas was beland’. Leendert geeft ook nog mee dat de Stinson waarschijnlijk is neergeschoten door Hptm Johannes Naumann van Stab./JG 26 die op 7 september 1944 een ‘Auster’ claimde ten Westen van Huy.

Beelden:

Nog geen locatie toegevoegd

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer