Gedenkzuil voor burgers omgekomen bij de aanval van een jachtvliegtuig

Deze gedenkzuil in kalksteen is niet onderhouden en beschadigd. Hij is 1,80 m hoog. Komende van Wéris richting Barvaux, aan de rechterkant in de wegberm, 200 m voor de dolmen.

Op deze plaats werden op 1 september 44 vier mensen gedood toen ze per kar terugkeerden van hun velden. Zij werden beschoten door een Amerikaans jachtvliegtuig dat hen per vergissing aanzag als terugtrekkende Duitsers.
Vroeger had de stèle een kroon die geschonken werd door oudstrijders. Tegenwoordig is zij verdwenen. De tekst op de stèle is verweerd door erosie.
Slachtoffers waren Martin Pironet, 54 jaar en oud-strijder WO I, Henri Dehard, 18 jaar, Henri Demelenne, 88 jaar, en Henri Louis, 5 jaar.
Bron: ‘Terre de Durbuy’ – Bulletin du Cercle historique de Durbuy – édition 109 de mars 2009.
Martin Pironet, oud-strijder 14-18 en één van de vier slachtoffers rust op het gemeentelijk kerkhof te Wéris. Triestig detail: in hetzelfde graf ligt ook zijn dochter Marie Thérèse die op een bijna analoge manier gestorven is. Op 16 mei 1940 – ze was pas zestien – werd ze tijdens een luchtaanval te Burnonfosse (Frankrijk) gedood.
Beelden: © Rik Verhelle, 27/10/2009
Datum gebeurtenis:
01/09/1944
Datum registratie:
28/10/2009
Locatie:
Gedenkzuil voor burgers omgekomen bij de aanval van een jachtvliegtuig
Adres:
Rue des Dolmens, Wéris, Barvaux

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer