Het nest van het wondervliegtuig

201611_WEV1.jpg

Wevelgem, 30 september 2016. Het boek over het vliegveld Koksijde “Het nest van het wondervliegtuig” ligt al sinds eind april in de boekenrekken. Auteur Bernard Deneckere verhaalt daarin de geschiedenis van het vliegveld tijdens WOI. Hij doet dat vooral aan de hand van een mooie fotocollectie. Het boek bleef wat te lang liggen op onze boekenstapel. Onterecht natuurlijk, want het is opnieuw een voortreffelijke publicatie van historicus Bernard Deneckere.

Cover

Het nieuwe boek is een meeslepend verhaal over de luchtoorlog boven de Ijzer, het accent ligt vooral op de Belgische, Britse en Franse eenheden die in Koksijde gelegerd waren. Het WOI-vliegveld lag niet op de locatie van het huidige vliegveld maar rond de middeleeuwse hoeve Ten Bogaerde. De statige hoeve bestaat nog altijd. De auteur ontdekte dat een revolutionaire driedekker, waarop de Britten al hun hoop stelden, het eerst vanop Koksijde vloog.

De Fransen spraken van Furnes (Veurne,) net als de Britten. De Belgen hadden het over Furnes, Ten Bogaerde, Kerkepanne, het vliegveld De Panne en het vliegveld St.-Idesbald. Het is vooral een fotoboek geworden dat de lezer rondleidt op één van de weinige vliegvelden uit de Eerste Wereldoorlog en dat bijna in ongeschonden toestand is bewaard. De fotokeuze van Bernard is vooral bepaald door beelden van nog bestaande gebouwen. Een aantal van die foto’s zijn gekoppeld aan een situeringsplan. Met het boek in de hand kan men gemakkelijk de plaats terugvinden waar enkele historische foto’s zijn genomen.

Ook nu weer ben ik onder de indruk van de rijke fotoselectie in het boek van Deneckere. Geoff Parker uit Kent kwam naar Koksijde om de auteur foto’s te tonen van grootvader Francis Parker die mecanicien was op Ten Bogaerde. Er zijn de beelden van Bernard Desclée, waarvan de vader en de oom tijdens de Groote Oorlog actief waren in de Aviation Militaire. Of er is de schitterende selectie uit de collectie van Viane of van de luchtvaartafdeling van het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis. Wat ikzelf zeer opmerkelijk vond in dit boek is een familiekiekje van enkele gezinsleden van de Rathé, genomen op de abdijhoeve Ten Bogaerde. Het bewijst dat de familie Rathé gedurende een groot deel van de oorlog op de hoeve bleef wonen.

Ik vond zeer interessante namen tussen de beroemde piloten die nog vlogen op Ten Bogaerde. Charles Nungesser was bijvoorbeeld in Koksijde, de man die in 1927 spoorloos verdween tijdens een poging om als eerste non-stop de Atlantische Oceaan te overvliegen.

Als bijlage krijgen we ondermeer een lijst van Belgische vliegeniers op 1 mei 1915, het toestellenbestand van ons land in de periode augustus 1914 tot april 1917 en een overzicht van de Belgische escadrilles in maart 1915/1916 en november 1916.

Het voorwoord is van Marc Vanden Bussche, de burgemeester van Koksijde. Op de kaft staan de logo’s van de sponsors die de publicatie mogelijk maakten: Vandermeeren interieurs in Veurne, het gemeentebestuur van Koksijde, het sterrenrestaurant Ten Bogaerde en natuurlijk de Koninklijke West Aviation Club van Koksijde. De volgende publicatie van Deneckere laat ik écht niet meer zo lang ongelezen op mijn nachtkastje liggen.

24 cm x 21 cm, 172 blz., 140 foto’s en heel wat kaarten, ISBN 978 90 8248 910 1. De fijne lay-out is van Dries Allaert. Uitgegeven door de auteur. Bestel uw exemplaar rechtstreeks bij bdeneckere@gmail.com en u betaalt slechts 20 euro ipv 25 euro. De verzendingskost bedraagt amper 2 euro.

Frans Van Humbeek

Picture of Frans Van Humbeek

Frans Van Humbeek

is hoofdredacteur van Hangar Flying. Hij is freelance luchtvaartjournalist en auteur van verschillende luchtvaartboeken. Frans probeert zowat alle facetten van de Belgische luchtvaart op te volgen, maar zijn passie gaat vooral uit naar het luchtvaarterfgoed en de geschiedenis van de Belgische vliegvelden. Binnen het redactieteam van Hangar Flying zorgt hij ook voor de updates van www.aviationheritage.eu.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer