Graf van Adj-Vl Guy Paquay, Fairey Fox O-57

Guillaume ‘Guy’ J.S. Paquay, geboren te Lutremange (op de Belgisch-Luxemburgse grens) op 11 december 1898, overleden te Perk op 22 september 1934.

Guy Paquay begon aan zijn opleiding bij de Militaire Luchtvaart met de 5e Promotie leerling-piloten, een van de eerste naoorlogse promoties, op 15 oktober 1920. Hij behaalde zijn militair vliegbrevet op 16 juli 1921. Hij vloog eerst bij het 3e, daarna bij het 1e Luchtvaartregiment.

In 1934 waren zowel Adj Paquay als Adj Thesin ingedeeld bij de ‘Etablissements Aéronautiques’ op Evere waar ze de nieuwe vliegtuigen of vliegtuigen die uit groot onderhoud of herstelling kwamen moesten testen. Op 22 september 1934 waren ze onderweg met een splinternieuwe Fairey Fox IIS O-57 (versie met dubbele besturing) die pas een week eerder door de Fairey-fabriek van Gosselies aan de Militaire Luchtvaart was geleverd.  Het vliegtuig stortte neer te Perk en de beide piloten kwamen om het leven. Het verslag door Kol-Vl Hiernaux van de Ets Aéronautiques concludeerde dat het vliegtuig in vlucht in brand gevlogen was.

Guy Paquay is begraven op de oude begraafplaats van Evere.

Op de plaats van het ongeval kwam al snel een kruis als aandenken aan de twee onfortuinlijke vliegeniers. Maar na de oorlog raakte het gedenkteken in de vergetelheid en verdween zonder dat iemand wist wanneer of waarnaartoe. Dankzij Hubert Verstraeten werd op 21 september 2009 in Perk een nieuwe gedenksteen onthuld voor Adj Vl Hilaire Thesin en Adj Vl Guillaume Paquay.

Lees hierover het artikel ‘Perk herdenkt crew Fairey Fox’, www.hangarflying.eu/2009/09/perk-herdenkt-crew-fairey-fox/

Over Guy Paquay verschenen in 2010 twee artikels in “La Pays de Bastogne” van de “Cercle d’Histoire et d’Archéologie Unde Oreris”.

Beelden: © Paul Van Caesbroeck, 20/02/2009

Nog geen locatie toegevoegd

Lengtegraad:
4°24’22.9″E
Breedtegraad:
50°52’43.2″N

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer