Gedenkteken voor de bemanning van Lancaster III ME737 LE-S 630 Sqn

In de nacht van 11 op 12 mei 1944 bombardeerde de Royal Air Force het ‘Kamp van Beverlo’. Diezelfde nacht kwam ook het station van Leuven aan de beurt. Dit alles kaderde in het plan om de aanvoer naar het toekomstige front in Normandië zoveel mogelijk te hinderen. Wat nog tot jaren na de Tweede Wereldoorlog het ‘Kamp van Beverlo’ genoemd werd, was eigenlijk ten oosten van Leopoldsburg gelegen terwijl de gemeente Beverlo zich ten zuidwesten van Leopoldsburg situeert. Het Belgische Kamp was na de bezetting een Duits Kamp geworden en waarschijnlijk dachten de Geallieerde planners dat ze belangrijke Duitse eenheden konden treffen met het bombardement van het Kamp net zoals de Luftwaffe het Kamp op 10 mei 1940 bombardeerde om het Belgisch Leger een slag toe te brengen. De Duitse Kriegsmarine had in het Kamp een opleidingscentrum maar welke andere eenheden en hoeveel manschappen er gelegerd waren in mei 1944 is niet bekend.

Het bombardement miste grotendeels zijn doel en veel bommen kwamen op de omliggende gemeenten ten westen van Leopoldsburg terecht: in Beverlo, Beringen-Mijn en Heppen kwamen ongeveer 80 burgers om het leven.

De Britten waren niet tevreden met het resultaat van dit bombardement en zouden het in de nacht van 27 op 28 mei 1944 nog eens overdoen. Het bombardement was preciezer en deze maal werd het Kamp wel degelijk getroffen. Ongeveer 270 Duitse militairen verloren het leven. Maar Leopoldsburg en opnieuw Heppen kregen ook enkele bommen te verwerken waarbij 19 doden vielen.

Bij het eerste bombardement werd Lancaster III ME737 LE-S van 630 Squadron neergeschoten, waarschijnlijk door Hauptman Heinz Rökker van 2./NJG 2. I./NJG 2 verhuisde rond deze tijd naar Eindhoven in Nederland. Hij claimde die nacht drie viermotorige vliegtuigen waarvan eentje om 00u23 op 20-50 km NW van Brussel (in vogelvlucht is de afstand van Brussel tot Herenthout 40 km).

Het vliegtuig kwam neer langs de Itegemsesteenweg, net ten noorden van de rivier de Wimp. Vijf bemanningsleden kwamen om het leven: P/O Wilfred A. Watt RNZAF (421800, piloot), Sgt Leslie St.Clair Thompson (1323406, navigator), Sgt Philip Amies (1445907, radio-operator), Sgt Alfred F. Grant RCAF (J/89885, midden-bovenschutter), Sgt Peter R. Row­thorn (1853111, staartschutter). Piloot P/O Watt werd op het CWGC kerkhof van Heverlee begraven; de andere vier rusten op het CWGC perk van het Antwerpse Schoonselhof kerkhof.

F/S Keith A.M. Stewart (422925, bommenrichter) en Sgt Roy V.C. Witham (1851909, boordwerktuigkundige) werden krijgsgevangen genomen.

Naar aanleiding van wegen- en rioleringswerken en de aanleg van een bufferbekken op de plaats van de crash en een archeologisch voorzonderzoek dat resten van het vliegtuig aan het licht bracht, werd door het Vlaamse Agentschap Onroerend Erfgoed een archeologisch onderzoek van deze locatie uitbesteed. Het onderzoek gebeurde door All-Archeo bvba en met medewerking van The Planehunters Recovery team en BAHAAT. Op 2 april 2011 werden de opgravingen gedaan naar deze Lancaster. Er werden in totaal 19 herkenbare vliegtuigonderdelen opgegraven; van een echte berging met vondsten van substantiële onderdelen van het vliegtuig was dus geen sprake. Het impactpunt en de inslagkrater konden aan de hand van de weinige vondsten toch vrij nauwkeurig in kaart gebracht worden. De conclusie was dat de piloot waarschijnlijk geprobeerd heeft om een noodlanding uit te voeren en boven de grond ontploft is. De verslagen van het vooronderzoek en van het onderzoek kunnen hier gevonden worden:

https://www.all-archeo.be/rapporten/016_Herenthout_Itegemse%20Steenweg/Rapport016HerenthoutUilenberg.pdf

https://oar.onroerenderfgoed.be/publicaties/ROEV/429/ROEV0429-001.pdf

(ook terug te vinden als rapport 027 op de website van All-Archeo)

In volle Corona-tijd werd op 12 mei 2020, 76 jaar na de crash, door de gemeente Herenthout een erfgoedbord onthuld bij de plaats van de crash. Normaal was dit voorzien in het kader van de herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog met heel wat activiteiten op het programma maar door omstandigheden moest dit in kleine kring gebeuren met slechts de burgemeester, de schepen van cultuur en een afgevaardigde van de strijdersbond. Waar op de foto’s de twee vlaggenmasten te zien zijn, zou in de zomer van 2020 nog een gedenkzuil geplaatst worden. Ook op het Vredesplein waar het gedenkteken voor de gesneuvelden van de Twee Wereldoorlogen staat, is een plaatje aangebracht met de namen van de Lancasterbemanning.

Het erfgoedbord is ontworpen door de Plane Hunters.

 

Beelden: © Jef Pets, 28 mei 2020
Datum gebeurtenis:
11/05/1944
Datum inhuldiging:
12/05/2020
Datum registratie:
27/05/2020
Eigenaar:
Gemeente Herenthout
Locatie:
Gedenkteken voor de bemanning van Lancaster III ME737 LE-S 630 Sqn
Adres:
Itegemsesteenweg, Herenthout; ongeveer 100 m ten noorden van de revier De Wimp
Lengtegraad:
4°45’39.5″E
Breedtegraad:
51°07’36.1″N

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer