Mikoyan-Gurevich MiG 21

Al eind 2018 ontvingen we berichten dat er in Moerbeke-Waas een MiG 21 in een wei staat. Het toestel is duidelijk te zien op de satellietbeelden van google-maps. We wilden het vliegtuig zelf aan een nader onderzoek onderwerpen maar de tijd ontbrak tot nu toe. Omdat we in corona-tijden ‘in ons kot’ moeten blijven, hebben we maar van de nood een deugd gemaakt om u het weinige dat we weten over deze MiG 21 voor te stellen.

Deze MiG 21 komt van het Oorlogs- en Verzetsmuseum (Liberty Park) in Overloon, Nederland. Daar hing sedert 2006 boven een aantal Russische en Oost-Europese legervoertuigen en tanks. Het museum besloot om zich op zijn hoofdthema te concentreren, de Tweede Wereldoorlog, en daarom werd de MiG 21 afgestoten.

Het betreft een MiG 21SPS van de Oost-Duitse Luchtmacht c/n 94A5510. In Oost Duitsland had hij de serial 898; na de Duitse hereniging in 1990, kreeg hij serial 22+39 bij de Luftwaffe. Aanvankelijk stond hij tentoongesteld in het privé Museum 1939-1945 te Uithuizen in Groningen, Nederland. In januari 2006 kwam het toe in Overloon waar het een aantal jaren opgehangen tentoongesteld werd als onderdeel van de Sovjet afdeling.

Voor zover wij kunnen zien op de foto en de luchtbeelden staat het vliegtuig op privé terrein maar het is zichtbaar vanaf de straatzijde langs de Coeferingenstraat. Respecteer dus de privacy van de eigenaar.

Met dank aan Jan Schotmans voor de tip en de foto en aan Henk Wadman die het museum in Overloon contacteerde.

In de loop van 2020 kreeg de MiG 21 het gezelschap van een Mil Mi 2 helikopter die al enkele jaren in een privé tuin in Moerbeke stond.

Beelden: © Jan Schotmans | © Kristof Vandermoere
Datum registratie:
07/05/2020
Locatie:
Mikoyan-Gurevich MiG 21
Adres:
Zichtbaar vanuit de Coeferingstraat te Moerbeke-Waas
Lengtegraad:
3°58’30.3″E
Breedtegraad:
51°10’58.4″N

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer