Gedenkplaat voor Julia Lebrun, slachtoffer bombardement weeshuis Tertre

Tijdens het vierde bombardement op Saint-Ghislain (23 april 1944) bleef één van de bommen die moest gelost worden even haperen onder een Typhoon van het 193 of 257 Sqn RAF. Toen de bom toch los kwam, viel ze per ongeluk op het klooster van Tertre, precies op het gebouw van het weeshuis.

Volgens een officiële mededeling verspreid op 28 april, zouden zesenveertig kinderen, twee religieuzen en een huishoudelijke hulp het leven verliezen. Buiten het weeshuis werden die dag nog vier andere personen gedood en twee zwaar gewond.

Op dinsdag 25 april 1944 vond in Jemappes de begrafenis plaats van acht kinderen (Bouchy, Dubois, twee zussen Telliers, Malengreau, Henniscq, Gérard en Samain). (Journal de Borinage, 26 april 1944). De schrijfwijze van de kinderen komt niet overeen met deze op de gedenkplaten.

Achttien kinderen waren ondertussen naar hun respectievelijke woonplaatsen overgebracht (Het Laatste Nieuws, 27 april 1944)

Op de Sint-Martinuskerk van Neufmaison hangt een gedenkplaat voor de jonge Julia Lebrun. Haar naam is ook vermeld op de gedenkplaat aan het Mariabeeld in Tertre en op de gedenkplaat op de begraafplaats van Tertre (zie databank).

Bronnen:
ZB 909. Des bombes sur Saint-Ghislain. Philippe Gilgean
Aline Doome, directrice Le Bivouac SRG
Musée de la Foire et de la Mémoire
Diverse kranten

Beelden: © Luc Van Waeyenberge | © Archief Aline Doome
Datum gebeurtenis:
23/4/1945
Datum registratie:
19/9/2022
Locatie:
Gedenkplaat voor Julia Lebrun, slachtoffer bombardement weeshuis Tertre
Adres:
Sint-Martinuskerk. Rue de Chièvres, Neufmaison
Lengtegraad:
3°47’36.1″E
Breedtegraad:
50°31’46.8″N

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer