Gedenkplaat op begraafplaats Tertre voor slachtoffers bombardement weeshuis

Tijdens het vierde bombardement op Saint-Ghislain, dat van 23 april 1944, werden naar schatting 7,2 ton bommen op de stad gelost. Eén van de bommen die moest gelost worden boven Saint-Ghislain bleef haperen onder een Typhoon van het 193 of 257 Sqn RAF. Toen ze even later toch los kwam, viel ze per ongeluk op het klooster van Tertre, precies op het gebouw van het weeshuis. De kinderen en enkele volwassenen hadden een kwartiertje voor de start van het bombardement in de eetzaal de waarschuwing gekregen om naar de schuilkelder te gaan. De vliegtuigbom boorde zich in het gebouw en in de kelder waar de kinderen en hun begeleiders een plaats hadden gevonden. Grote delen van het gebouw stortten in op de kelder.

Volgens een officiële mededeling verspreid op 28 april, zouden zesenveertig kinderen, twee religieuzen en een huishoudelijke hulp het leven verliezen. Buiten het weeshuis werden die dag nog vier andere personen gedood en twee zwaar gewond.

Op dinsdag 25 april 1944 vond in Jemappes de begrafenis plaats van acht kinderen (Bouchy, Dubois, twee zussen Telliers, Malengreau, Henniscq, Gérard en Samain). (Journal de Borinage, 26 april 1944). De schrijfwijze van de kinderen komt niet overeen met deze op de gedenkplaten.

Achttien kinderen waren ondertussen naar hun respectievelijke woonplaatsen overgebracht (Het Laatste Nieuws, 27 april 1944)

Tijdens die verschrikkelijke oorlogsdagen in Saint-Ghislain en Tertre zal het zeker niet eenvoudig geweest zijn om een bilan te maken van dodelijke slachtoffers en gewonden. Bovendien verliep de identificatie van sommige kinderen moeilijk bij gebrek aan ouders die lichamen konden identificeren.

Op de gedenkplaat aan het Mariabeeld is sprake van 43 kinderen en twee zusters die omkwamen.

Op de plaat op het kerkhof worden 46 kinderen plus twee volwassenen herdacht (dubbele vermelding Dannaux en Drange?) Nergens is op de gedenkplaten sprake van de huishoudhulp die het leven liet. Volgens lokale bronnen werden de resten van de kinderen begraven op het kerkhof, bij de gedenkplaat. Volgens onze research is dat niet helemaal correct omdat er sprake is van bijvoorbeeld een begrafenis in Jemappes.

Bronnen:
ZB 909. Des bombes sur Saint-Ghislain. Philippe Gilgean
Aline Doome, directrice Le Bivouac SRG
Musée de la Foire et de la Mémoire
Diverse kranten

Beelden: © Archief Aline Doome | © Frans Van Humbeek
Datum gebeurtenis:
23/4/1944
Datum registratie:
19/9/2022
Locatie:
Gedenkplaat op begraafplaats Tertre voor slachtoffers bombardement weeshuis
Adres:
Begraafplaats Tertre, Place de Tertre, Siant-Ghislain
Lengtegraad:
3°48’40.8″E
Breedtegraad:
50°28’07.8″N

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer